nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,215
Elektromanyetizma konusunda derinlemesine bir tartışma başlatıyorum.

Manyetik kuplaj, endüksiyon ve elektromanyetik alanlar hakkında düşüncelerinizi paylaşın!
 
Son düzenleme:
Evet gerçekten hatalı. Hatta bugün kullandığımız matematik ve fizik tamamen hatalı ve çok ilkel.

Matematiğin en temel konusu küme teorisidir. Diğer her şey bunun üzerine inşa edilir. Küme teorisi ve onun üzerine inşa edilen sayı teorisi içinde yaşadığımız evrene uygun değil. Modern sayı teorisi her şeyin tamamen statik ve sonsuza kadar tekdüze olduğunu varsayan bir düzen üzerine kurulmuş. Oysa içinde yaşadığımız evren böyle değil. Bu yüzden günümüz matematiği yamalı bohçaya dönmüş durumda.

Modern matematik küçük yaşlardan itibaren beynimize işlendiği için sayıları farklı şekilde düşünemiyoruz.
Bunu beynimizi 3. boyuttan fazla nesneleri algılayamamasına benzetebiliriz. Mesela aşağıdaki linkte birinci boyuttan on ikinci boyuta kadar kendi ekseni etrafında dönen bir küp var. üçüncü boyuttan sonra beyin error veriyor.

hdfilmcehennemi çok boyutlu küp izle
 
  • Beğen
Reactions: nt
benim bu konuda merak ettiğim şeyler:
1- 1/2 dönüştüren bir trafoda sargıların sarım sayısını ne belirliyor. mesela niye primeri 2 tur sekonderi 1 tur değil veya niye 2 milyon 1 milyon değil, olsa bir faydası olur mu?
2- mıknatıslı dc motorda daha güçlü mıknatıs kullanılırsa motorun gücü, çektiği akım artar mı, mıknatısın gücünün optimali nasıl belirleniyor?
 
  • Beğen
Reactions: nt
benim bu konuda merak ettiğim şeyler:
1- 1/2 dönüştüren bir trafoda sargıların sarım sayısını ne belirliyor. mesela niye primeri 2 tur sekonderi 1 tur değil veya niye 2 milyon 1 milyon değil, olsa bir faydası olur mu?
2- mıknatıslı dc motorda daha güçlü mıknatıs kullanılırsa motorun gücü, çektiği akım artar mı, mıknatısın gücünün optimali nasıl belirleniyor?
Bunların açıklamasını 190 yıl kadar önce ,Ciltci dükkanında çalışan Michael Faraday izah etmiş
Adamda Maxwell in yarısı kadar matematik bilgisi olsaymış neler başarırmış kimbilir
 
Son düzenleme:
Trafolar manyetik alan değişiminin gerilim indükleyen etkisini kullanarak çalışıyor bu malum.

Güç, trafonun büyüklüğü, çekirdek malzemesinin özelliği, bakır kayıpları, frekans arasında tavizler verilerek ihtiyaca cevap veren trafo oluşturuluyor.

Sarım sayısı artınca ya tel kesiti çok küçülecek ve bakır kayıpları artacak, ya da trafo büyüyecek.

Sarım sayısı düşük olursa çekirdeğin manyetik akı değişimine olan direnci aynı olacağından, Primer akımı çok hızlı yükselecek, frekansı arttırmak gerekecek, bakır kayıplarından kurtulurken anahtarlama kayıpları problem olacak.

Çekirdeğin taşıyabileceği manyetik akı da sınırlı. Doyum-saturasyon denen durum oluştuğunda çekirdeğin manyetik alan değişimine karşı direnci düşüyor ve akım çok hızlı yükselmeye başlıyor, bu da kayıpları arttırıyor verimi düşürüyor buna sebep olmayacak şekilde tercihler yapılıyor.

Ben bu yıl şu elektromanyetizmayı adam akıllı öğreneyim, her topolojide birer smps yapayım. Hararetli konu atıp tutunca güzel şamata çıkıyor :)
 
Cern'den alıntı :ok1:

"Mıknatıslar, buzdolaplarına yapıştırdığımız günlük nesnelerdir ve hepsi benzersiz bir özelliği paylaşırlar: her zaman hem kuzey hem de güney kutbuna sahiptirler. Bir mıknatısı ortadan ikiye ayırmayı deneseniz bile kutuplar ayrılmaz - sadece daha küçük iki dipol mıknatıs elde edersiniz. Ancak bir parçacığın tek bir manyetik yük kutbu olabilse ne olurdu? Yüzyıldan fazla bir süredir fizikçiler, bu tür manyetik monopolları arıyorlar. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (LHC) ATLAS işbirliği tarafından yapılan yeni bir çalışma, bu hipotetik parçacıklar üzerinde yeni sınırlar belirleyerek devam eden arayış için yeni ipuçları ekliyor.

1931'de fizikçi Paul Dirac, manyetik monopolların varlığının kuantum mekaniği ile uyumlu olacağını ve gözlemlendiği gibi elektrik yükünün nicelleştirilmesini gerektireceğini kanıtladı. 1970'lerde, temel doğa kuvvetlerini birleştirmeye çalışan yeni teoriler tarafından da manyetik monopollar öngörüldü, bu da fizikçi Joseph Polchinski'yi varlıklarının "henüz görülmemiş fizikle ilgili yapılabilecek en güvenli bahislerden biri" olduğunu iddia etmeye itti. Manyetik monopollar, erken Evren'de bulunmuş olabilir, ancak kosmik şişme olarak bilinen erken üreme aşamasında fark edilmez derecede küçük bir yoğunluğa seyreltilmiş olabilirler."

 

Benzer konular

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,891
Mesajlar
100,560
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top