nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,221
Elektromanyetizma konusunda derinlemesine bir tartışma başlatıyorum.

Manyetik kuplaj, endüksiyon ve elektromanyetik alanlar hakkında düşüncelerinizi paylaşın!
 
Son düzenleme:
Evet gerçekten hatalı. Hatta bugün kullandığımız matematik ve fizik tamamen hatalı ve çok ilkel.

Matematiğin en temel konusu küme teorisidir. Diğer her şey bunun üzerine inşa edilir. Küme teorisi ve onun üzerine inşa edilen sayı teorisi içinde yaşadığımız evrene uygun değil. Modern sayı teorisi her şeyin tamamen statik ve sonsuza kadar tekdüze olduğunu varsayan bir düzen üzerine kurulmuş. Oysa içinde yaşadığımız evren böyle değil. Bu yüzden günümüz matematiği yamalı bohçaya dönmüş durumda.

Modern matematik küçük yaşlardan itibaren beynimize işlendiği için sayıları farklı şekilde düşünemiyoruz.
Bunu beynimizi 3. boyuttan fazla nesneleri algılayamamasına benzetebiliriz. Mesela aşağıdaki linkte birinci boyuttan on ikinci boyuta kadar kendi ekseni etrafında dönen bir küp var. üçüncü boyuttan sonra beyin error veriyor.

hdfilmcehennemi çok boyutlu küp izle
 
  • Beğen
Reactions: nt
benim bu konuda merak ettiğim şeyler:
1- 1/2 dönüştüren bir trafoda sargıların sarım sayısını ne belirliyor. mesela niye primeri 2 tur sekonderi 1 tur değil veya niye 2 milyon 1 milyon değil, olsa bir faydası olur mu?
2- mıknatıslı dc motorda daha güçlü mıknatıs kullanılırsa motorun gücü, çektiği akım artar mı, mıknatısın gücünün optimali nasıl belirleniyor?
 
  • Beğen
Reactions: nt
benim bu konuda merak ettiğim şeyler:
1- 1/2 dönüştüren bir trafoda sargıların sarım sayısını ne belirliyor. mesela niye primeri 2 tur sekonderi 1 tur değil veya niye 2 milyon 1 milyon değil, olsa bir faydası olur mu?
2- mıknatıslı dc motorda daha güçlü mıknatıs kullanılırsa motorun gücü, çektiği akım artar mı, mıknatısın gücünün optimali nasıl belirleniyor?
Bunların açıklamasını 190 yıl kadar önce ,Ciltci dükkanında çalışan Michael Faraday izah etmiş
Adamda Maxwell in yarısı kadar matematik bilgisi olsaymış neler başarırmış kimbilir
 
Son düzenleme:
Trafolar manyetik alan değişiminin gerilim indükleyen etkisini kullanarak çalışıyor bu malum.

Güç, trafonun büyüklüğü, çekirdek malzemesinin özelliği, bakır kayıpları, frekans arasında tavizler verilerek ihtiyaca cevap veren trafo oluşturuluyor.

Sarım sayısı artınca ya tel kesiti çok küçülecek ve bakır kayıpları artacak, ya da trafo büyüyecek.

Sarım sayısı düşük olursa çekirdeğin manyetik akı değişimine olan direnci aynı olacağından, Primer akımı çok hızlı yükselecek, frekansı arttırmak gerekecek, bakır kayıplarından kurtulurken anahtarlama kayıpları problem olacak.

Çekirdeğin taşıyabileceği manyetik akı da sınırlı. Doyum-saturasyon denen durum oluştuğunda çekirdeğin manyetik alan değişimine karşı direnci düşüyor ve akım çok hızlı yükselmeye başlıyor, bu da kayıpları arttırıyor verimi düşürüyor buna sebep olmayacak şekilde tercihler yapılıyor.

Ben bu yıl şu elektromanyetizmayı adam akıllı öğreneyim, her topolojide birer smps yapayım. Hararetli konu atıp tutunca güzel şamata çıkıyor :)
 
Cern'den alıntı :ok1:

"Mıknatıslar, buzdolaplarına yapıştırdığımız günlük nesnelerdir ve hepsi benzersiz bir özelliği paylaşırlar: her zaman hem kuzey hem de güney kutbuna sahiptirler. Bir mıknatısı ortadan ikiye ayırmayı deneseniz bile kutuplar ayrılmaz - sadece daha küçük iki dipol mıknatıs elde edersiniz. Ancak bir parçacığın tek bir manyetik yük kutbu olabilse ne olurdu? Yüzyıldan fazla bir süredir fizikçiler, bu tür manyetik monopolları arıyorlar. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (LHC) ATLAS işbirliği tarafından yapılan yeni bir çalışma, bu hipotetik parçacıklar üzerinde yeni sınırlar belirleyerek devam eden arayış için yeni ipuçları ekliyor.

1931'de fizikçi Paul Dirac, manyetik monopolların varlığının kuantum mekaniği ile uyumlu olacağını ve gözlemlendiği gibi elektrik yükünün nicelleştirilmesini gerektireceğini kanıtladı. 1970'lerde, temel doğa kuvvetlerini birleştirmeye çalışan yeni teoriler tarafından da manyetik monopollar öngörüldü, bu da fizikçi Joseph Polchinski'yi varlıklarının "henüz görülmemiş fizikle ilgili yapılabilecek en güvenli bahislerden biri" olduğunu iddia etmeye itti. Manyetik monopollar, erken Evren'de bulunmuş olabilir, ancak kosmik şişme olarak bilinen erken üreme aşamasında fark edilmez derecede küçük bir yoğunluğa seyreltilmiş olabilirler."

 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,978
Mesajlar
119,214
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top