Elinde veya bildiği bir yerde, elektroniğin alt dallarına ilişkin standarda yakın hâle getirilmiş bir liste olan var mı?
Bununla neyi kastedip neyi kastetmediğimi biraz açmam gerekiyor:
Akademik veya endüstriyel amaçlı, çok fazla titizlenildiği için pratik kullanımlara elverişsiz bir yapıya bürünmüş veya uluslararası hastalık kod sistemi ICD-10 gibi aşırı kapsamlı hazırlanmış, alt dallarının da alt dalları bulunan bir listeyi KASTETMİYORUM!
Daha çok amatör elektronikçilere hitap edebilecek, belli bir kapsayıcılığı bulunan, mükemmel olmasa da kolay kullanımlı bir liste benim KASTETTİĞİM!
Ne amaçla kullanılacağını basitçe örneklendirecek olursak...
Önemli !
Şu an sizlerden kendi fikirleriniz ve çabanızla bir liste oluşturmanızı rica ediyor durumunda değilim. Yalnız ve yalnızca hazır liste soruyorum.
Ben yerli/yabancı ortamlarda bakındım, düşündüğüm nitelik ve kapsama uygun bir şey bulamadım.
Ayrıca, kendim belli bir taslak da hazırladım zaten. Yönlendirme ve etkileme gibi bir rolü olmasın diye şimdilik bu taslağı çıkarmamamın daha doğru olacağını düşündüğüm için bu yolu izliyorum.
(Ufak bir çıtlatma yapayım: Aklıma başka bir şey gelmezse, şu an için 30 alt dal çıkarmış durumdayım. Her bir alt dalın açık adının yanı sıra, 5 harflik tekrarsız [unique] bir kısaltması da var.)
Bununla neyi kastedip neyi kastetmediğimi biraz açmam gerekiyor:
Akademik veya endüstriyel amaçlı, çok fazla titizlenildiği için pratik kullanımlara elverişsiz bir yapıya bürünmüş veya uluslararası hastalık kod sistemi ICD-10 gibi aşırı kapsamlı hazırlanmış, alt dallarının da alt dalları bulunan bir listeyi KASTETMİYORUM!
Daha çok amatör elektronikçilere hitap edebilecek, belli bir kapsayıcılığı bulunan, mükemmel olmasa da kolay kullanımlı bir liste benim KASTETTİĞİM!
Ne amaçla kullanılacağını basitçe örneklendirecek olursak...
- Kişinin henüz hayal aşamasındayken devreler/projeler konusunda ne gibi (kategorik) seçeneklere sahip olduğunu somutlayarak, fikir yürütmesine katkı sağlayacak.
- İrili ufaklı devrelerini/projelerini daha (ön)-planlama aşamasında sistematik bir şekilde kayıt altına almasına yardımcı olacak, her bir alt dalda kaç devre/proje yaptığını merak ettiğinde bu bilgiyi elde etmesini kolaylaştıracak.
- Devreler/projeler tamamlandıktan belli bir süre sonra, elindeki kayıtlardan yararlanarak "aratma" yapmak isterse, bu aratmanın daha kolay ve kestirmeden sonuç vermesini sağlayacak.
- Beraberinde getireceği kodlama/numaralama sistematiği ile birlikte, tek tek her bir devrenin/projenin kimlik bilgisine (ID'ye) sahip olmasını olanaklı kılacak.
- Kişi devrelerini/projelerini forum ortamında paylaşmak isterse; hem kendisinin hem de diğer amatör yoldaşlarının belli alt dallar üzerinden aratma yapabilmesi şansını verecek.
- Düşünülünce belki başka kullanım alanları ve faydaları da ortaya çıkabilir.
Önemli !
Şu an sizlerden kendi fikirleriniz ve çabanızla bir liste oluşturmanızı rica ediyor durumunda değilim. Yalnız ve yalnızca hazır liste soruyorum.
Ben yerli/yabancı ortamlarda bakındım, düşündüğüm nitelik ve kapsama uygun bir şey bulamadım.
Ayrıca, kendim belli bir taslak da hazırladım zaten. Yönlendirme ve etkileme gibi bir rolü olmasın diye şimdilik bu taslağı çıkarmamamın daha doğru olacağını düşündüğüm için bu yolu izliyorum.
(Ufak bir çıtlatma yapayım: Aklıma başka bir şey gelmezse, şu an için 30 alt dal çıkarmış durumdayım. Her bir alt dalın açık adının yanı sıra, 5 harflik tekrarsız [unique] bir kısaltması da var.)