EMK nedeniyle arıza

Bir mekanda çalışan ocak çakmağı nedeniyle monitörde titreme açılıp kapanma oluyormuş.

Aynı bilgisayara bağlanan USB aygıt defalarca arızalandı. Hafızadaki program siliniyor veya bozuluyor. Program yüklemeyle tekrar çalışmaya devam ediyor. Elektriksel bir arıza, yanma görünmüyor.

Bu USB aygıt ile ilgili nasıl bir önlem alınabilir? Folyo sarmak? Metal kutu? Ne kadar fayda sağlar?

Acaba sorun bilgisayar kasasından besleme ile mi geliyor yoksa havadan manyetik olarak mı ?

Benzer sorunu çözen arkadaşlardan öneri alabilirim. Teşekkürler

------------------ Bir kaç hafta geçti. Son durum ----------------------------------------
Ortamdaki arkadaş, ocak fişini ters takmak suretiyle çözüm(!) sağladığını bildirdi.
Topraklama sorunu varmış
--------------------------------------------------------------------------------------------

Son düzenleme:
Cihazları bozacak seviyede bir darbenin havadan geldiğini sanmam. Muhtemelen toprak hattı üzerinden geliyordur. çünkü ocakların çakmağının arkı şaseye doğru gider. Oradan da bütün cihazların topraklamasına.
Ocağı geçici olarak topraksız pirizle çalıştırıp monitörle bunu kesinleştirebilirsin.
Teorim doğruysa Sorunun kaynağı da ocağın kendisi değil tesisatta topraklamanın ya hiç olmaması yada yok denecek kadar az olması.

Çakmağın arkı herhalde baya güçlü. Oluşan ark birçok frekans bileşeni içeren bir sinyal. Ben de TIG kaynak makinasına yakın bir bilgisayarda aynı sorunu yaşadım. TIG arkı da çok güçlüdür. Arıza olmadı ama bilgisayar kapandı.

Buna karşı benim bildiğim tek koruma mesafe.

1684527682946.png

Resimdeki gibi nüveli kablo kullanman usb cihazların arıza ihtimalini azaltır. Pcnin topraklaması doğrudan atx güç kaynağının gnd çıkışına bağlı. Yani tesisattaki topraklama senin usb cihaza kadar gidiyor...

23776 eklentisine bak

Resimdeki gibi nüveli kablo kullanman usb cihazların arıza ihtimalini azaltır. Pcnin topraklaması doğrudan atx güç kaynağının gnd çıkışına bağlı. Yani tesisattaki topraklama senin usb cihaza kadar gidiyor...
çare izolasyon trafosu ve usb izolatör.
ben çok uzun zamandır şebekedeki berbatlık sebebiyle 220/110 trafo ile kullanıyorum bilgisayarı,telefon şarj aletini vs.

zaten binada topraklama yok denecek kadar az veya birisi evinde 5000W smps kullanıyor toprak barasını şişiriyor onu bilmiyorum.

110V'da smps'ler anlamadığım sebeple biraz daha fazla ısınıyor ama hiç şikayetleri performans kayıpları yok.

Bir mekanda çalışan ocak çakmağı nedeniyle monitörde titreme açılıp kapanma oluyormuş.
Aynı bilgisayara bağlanan USB aygıt defalarca arızalandı.

Başka şehirde olduğu için gidemiyorum. Bu şebeke sorununu atelye ortamında oluşturmak için ne yapmalıyım?
Kaynak makinesi bulma ihtimalim yok. Triak ile kötü bir dimmer yapsam nasıl bir devre gerekir?

Endüktif yük olmadan lamba açıp kapamakla olur mu?
Sorunu ben de göreyim yeterli.
Cihaz beslemesini iyileştirerek bobinler, şoklar ekleyerek çözmeye çalışacağım

Başka şehirde olduğu için gidemiyorum. Bu şebeke sorununu atelye ortamında oluşturmak için ne yapmalıyım?
Kaynak makinesi bulma ihtimalim yok. Triak ile kötü bir dimmer yapsam nasıl bir devre gerekir?

Endüktif yük olmadan lamba açıp kapamakla olur mu?
Sorunu ben de göreyim yeterli.
Cihaz beslemesini iyileştirerek bobinler, şoklar ekleyerek çözmeye çalışacağım
Tam olarak aynı olmasada benim bilgisayarımda-çalışma masamda benzer bir şey oluyordu. Basit 40W'lık 220V havyayı fişe taktığımda, veya trafolu class havyanın tuşunu açtığımda bilgisayarımdan USB cihaz çıkarma sesi ve ardından takma sesi geliyordu. Yani USB portlardan biri veya birkaçı kapanıp açılıyordu.
Aynı şey SMPS adaptörle beslediğim bir motoru PCB delmek için kullanırken oluyordu. Özellikle motor zorlanıp adaptör kısa devre korumasına geçince. Şu an hala aynı masada aynı prizlere takılı cihazlarda durumu tekrarlayamıyorum. Bir şey değişip sorun ortadan kalktı ama bu neydi bilmiyorum.
Aynı prize veya hatta bağlı çok sayıda smps olunca da olabilir. Çünkü bendeki durumda tek değişen bir bilgisayar, monitör ve ses sisteminin farklı bir hattan beslenmesi oldu (oda değişti bağlı olduğu sigorta değişti).

Aynı bilgisayara bağlanan USB aygıt defalarca arızalandı. Hafızadaki program siliniyor veya bozuluyor. Program yüklemeyle tekrar çalışmaya devam ediyor. Elektriksel bir arıza, yanma görünmüyor.

Bu USB aygıt ile ilgili nasıl bir önlem alınabilir? Folyo sarmak? Metal kutu? Ne kadar fayda sağlar?

Acaba sorun bilgisayar kasasından besleme ile mi geliyor yoksa havadan manyetik olarak mı ?

Benzer sorunu çözen arkadaşlardan öneri alabilirim. Teşekkürler

elektrim supurgeside ilk calistirma aninda fena ziplatmaz, yakinlarda varsa bir dene istersen.

ark-jeneratoru-atesleme-bobini-400kv-17463.jpeg

40kV civarinda voltaj uretiyor.

Torna ile tornalayarak bu urunun HV dogrultma kismini yok edip arkini surekli hale getirdigim plazma jenaratorum asagida.

Bu urune gecen sene 16 TL vermistim. Linkini verdigim firma gene insafli cikmis. 150 TL isteyen kazikcilardan uzak durun.

Son düzenleme:
Atlama esnasinda olusan enerji devren korumasizsa sinyallerini bozacaktir.

Bu devrenin GND sini senin test devrenin GND sine de baglaayabilirsin.

ark-jeneratoru-atesleme-bobini-400kv-17463.jpeg

40kV civarinda voltaj uretiyor.

Torna ile tornalayarak bu urunun HV dogrultma kismini yok edip surekli hale getirdigim plazma jenaratorum asagida.

Bu urune gecen sene 16 TL vermistim. Linkini verdigim firma gene insafli cikmis. 150 TL isteyen kazikcilardan uzak durun.

mısır tanesini patlatabilir mi?:popcorn1:

Forum istatistikleri

Konular
7,100
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back