En iyi iletken altın'dır

taydin

Timur Aydın
Staff member
Türkiye'de elektrik veya elektronik işleriyle uğraşan 100 kişiye "en iyi iletken hangisidir?" diye sorun, 99 tanesi "altın" diye cevap verecektir. Bu "altın" diye cevap verenlere sorun, "emin misin?" diye, son derece emin bir şekilde "evet" diyecektir.

Altın, metaller arasında en iyi iletken olmadığı gibi, en iyi ikinci iletken bile değildir. Metaller arasında en iyi iletken gümüş'tür. En iyi ikinci iletken bakır'dır ve gümüş'ten sadece az bir miktar daha kötüdür. En iyi üçüncü iletken altın'dır ve gümüş'e göre epey daha kötü bir iletkendir.

Şu linkte öz direnç ve öz iletkenliğe göre metallerin sıralaması görülebilir:

Eletrical conductivity in metals

Bu yanlış bilgi nasıl oldu da bu kadar kök saldı, aklım almıyor ... Ama tahminim şu: Bizler millet olarak kendimiz araştırma yapmayı pek sevmiyoruz. Hep kulaktan dolma bilgilerle iş yapıyoruz. Muhtemelen bu yanlış bilgi yaygın olarak kullanılan bir kitapta, veya bir makalede, veya bir gazete haberinde yer aldı, bizim millet de bunu okuyup olduğu gibi kabul etti ve kulaktan kulağa da yayıldı.

EN İYİ İLETKEN ALTIN'DIR

Türkiye'de elektrik veya elektronik işleriyle uğraşan 100 kişiye "en iyi iletken hangisidir?" diye sorun, 99 tanesi "altın" diye cevap verecektir. Bu "altın" diye cevap verenlere sorun, "emin misin?" diye, son derece emin bir şekilde "evet" diyecektir.

Altın, metaller arasında en iyi iletken olmadığı gibi, en iyi ikinci iletken bile değildir. Metaller arasında en iyi iletken gümüş'tür. En iyi ikinci iletken bakır'dır ve gümüş'ten sadece az bir miktar daha kötüdür. En iyi üçüncü iletken altın'dır ve gümüş'e göre epey daha kötü bir iletkendir.

Şu linkte öz direnç ve öz iletkenliğe göre metallerin sıralaması görülebilir:

Eletrical conductivity in metals

Bu yanlış bilgi nasıl oldu da bu kadar kök saldı, aklım almıyor ... Ama tahminim şu: Bizler millet olarak kendimiz araştırma yapmayı pek sevmiyoruz. Hep kulaktan dolma bilgilerle iş yapıyoruz. Muhtemelen bu yanlış bilgi yaygın olarak kullanılan bir kitapta, veya bir makalede, veya bir gazete haberinde yer aldı, bizim millet de bunu okuyup olduğu gibi kabul etti ve kulaktan kulağa da yayıldı.
Bilgisayar işlemcisi gibi bileşenlerde ya da bazı pcb'lerde neden altın kaplama tercih ediliyor acaba?

• Beğen
Reactions: nt
Altın tek çeşit asit ile tepkimeye girmez. Değerli olmasının sebeplerinden biriside budur. Alüminyumdan daha iyi korur kendini.
Bu yüzden "Kral Suyu" icat edilmiştir.
İletkenlikte 3. sırada olması çok da önemli değildir.

Altin oksitlenmedigi icin connektorlerde kaplama malzemesi olarak kullanilir.

bu sebeple yüksek güçlü radyo vericileri ve yüksek Q faktörlü filtre devrelerinde gümüş kaplı bakır tel kullanılıyor. skin effect nedeniyle akım iletkenim dış yüzeyinden gitme eğiliminde ve yüzeydeki 50-100 um gümüş bile yeterli geliyor.

Abi bu yanlış bilgi sizin kuşağın eseri olabilir. Ben anamdan doğduğumda en iyi iletken tartışmasız altındı. :katil2:

Son düzenleme:
Oksitlenmeye ilave olarak, altının özellikle pc, rf ve birçok sensör pcb lerinde kullanılmasının (tercih edilmesinin) önemli ikinci sebebi gümüşün bu tür devrelerde osilasyon probleminin olması.

Bende uzun yıllar önce ilk defa bir televizyonda duymuştum. Buluşların (mucitlerin) yarıştığı ödüllü bir programdı. Galiba üniversitede öğretim üyeliği yapan bir hocaydı bunu söyleyen. Bir çok noktadan lazeri odaklayarak kesim yapan bir icadını tanıtıyordu. Ürünün maliyetinden bahsederken altın kullanıldığı için maliyetin yükseldiğini söylemişti. Çok bilen jüri üyelerinden biriside en iyi iletken olduğu için mi altın kullandın gibisinden bir soru sormuştu. Hoca hayır cevabını verdi, aslında gümüşün çok daha iyi bir iletken olduğunu ama gümüşün yüksek frekanslı devrelerde osilasyon probleminin olduğundan bahsetti. İlk başta bana da sallama bir açıklama gibi geldi. Sonra düşündükçe özellikle RF devreler, LNB, RF test cihazları birçok ekipmanların pcb lerinde, özellikle üst düzey ekipmanların pcbnin tamamında altın kaplama ile karşılaşılıyor. İlk düşüncem bunun sebebinin altının paslanmaya karşı olan bağışıklığından dolayı en iyi teması garanti etmek için tercih edildiğini düşündüm. Fakat ardından neden sadece temas yüzeylerinde değil de pcb nin tamamında kaplama yaptıkları sorusu çıktı. "Pahalıya satmak için" gibi saçma fikirlere bile ihtimal verdim. En son hocanın söyleminde doğruluk payı olabileceğine kanaat ettim. Çünkü İletkenlerdeki cidar etkisi ele alındığında frekansın artmasıyla elektronlar daha fazla yüzeyden ilerlemek isteyeceklerdir. Bu yüzey pcb nin iletken yolları oluyor. Eğer bu iletken bakır yüzeyler altın ile kaplıysa uzun yıllar (gümüşe göre) pürüzsüz bir yüzeyle ve neredeyse sıfır oksitlenmeyle tabiri caizse elektronlar otoban gibi bir yolda akacaktır. Eğer bu iletken bakır yüzeyler gümüşle kaplıysa kısa süredeki oksidasyonunda etkisiyle yüzeydeki iletim kalitesi kötüleşecek tabiri caizse çukurlarla kasislerle dolu bir yola benzeyecek. Yani elektronların hareket esnasında saçma sapan güzergahlar izlemesine neden olacak. Galiba bu durum bir gürültü kaynağı yada dolaylı olarak osilasyona sebep olabilir. Tabi ki bu durum gümüşün çok daha iyi bir iletken olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kapalı sistem röle kontakları, vakum tipi kontaktörler ve sigorta gibi ekipmanlarda en çok kullanılan materyal olma özelliği bu uygulamalarda gümüşün vazgeçilmez olmasını sağlıyor.

altın kullanılma sebebi kontak direnci olabilir. bir elementin iletkenliği ile kontak direnci farklı şeyler. yani birbirine temas eden bakır - altın - gümüş iletkenlerde kontak direnci iletkenlikten farklı olabilir. tabi kontak direnci korozyona ve oksidasyona çok bağlı. ama altının çok daha yumuşak bir metal olması sebebiyle kontakların temasında yüzey alanını arttırdığını sanıyorum. ve biliyorsunuz gerçek manada hiçbir madde birbirine temas etmiyor dış yüzeydeki elektronlar aslında birbirini itiyor ve arada her zaman bir boşluk var. sadece bu boşluk yeterli seviyenin altına indiğinde quantum tünelleme ile elektronlar atomlar arasında gidip gelebiliyor.

google sordum şöyle dedi :

why gold is preferred in connectors instead of silver ?
Superior Corrosion ResistanceIn comparison with other metals, gold's resistance to oxidation or corrosion is extremely high. In situations where the contacts of a connector are likely to be exposed to corrosive substances or conditions, gold plating can serve as an effective barrier from oxidation and corrosion.1 Şub 2022

bir de şu reddit postu var. temelde aynı anafikir ama daha detaylı anlatılmış.

Bende uzun yıllar önce ilk defa bir televizyonda duymuştum. Buluşların (mucitlerin) yarıştığı ödüllü bir programdı. Galiba üniversitede öğretim üyeliği yapan bir hocaydı bunu söyleyen. Bir çok noktadan lazeri odaklayarak kesim yapan bir icadını tanıtıyordu. Ürünün maliyetinden bahsederken altın kullanıldığı için maliyetin yükseldiğini söylemişti. Çok bilen jüri üyelerinden biriside en iyi iletken olduğu için mi altın kullandın gibisinden bir soru sormuştu. Hoca hayır cevabını verdi, aslında gümüşün çok daha iyi bir iletken olduğunu ama gümüşün yüksek frekanslı devrelerde osilasyon probleminin olduğundan bahsetti. İlk başta bana da sallama bir açıklama gibi geldi. Sonra düşündükçe özellikle RF devreler, LNB, RF test cihazları birçok ekipmanların pcb lerinde, özellikle üst düzey ekipmanların pcbnin tamamında altın kaplama ile karşılaşılıyor. İlk düşüncem bunun sebebinin altının paslanmaya karşı olan bağışıklığından dolayı en iyi teması garanti etmek için tercih edildiğini düşündüm. Fakat ardından neden sadece temas yüzeylerinde değil de pcb nin tamamında kaplama yaptıkları sorusu çıktı. "Pahalıya satmak için" gibi saçma fikirlere bile ihtimal verdim. En son hocanın söyleminde doğruluk payı olabileceğine kanaat ettim. Çünkü İletkenlerdeki cidar etkisi ele alındığında frekansın artmasıyla elektronlar daha fazla yüzeyden ilerlemek isteyeceklerdir. Bu yüzey pcb nin iletken yolları oluyor. Eğer bu iletken bakır yüzeyler altın ile kaplıysa uzun yıllar (gümüşe göre) pürüzsüz bir yüzeyle ve neredeyse sıfır oksitlenmeyle tabiri caizse elektronlar otoban gibi bir yolda akacaktır. Eğer bu iletken bakır yüzeyler gümüşle kaplıysa kısa süredeki oksidasyonunda etkisiyle yüzeydeki iletim kalitesi kötüleşecek tabiri caizse çukurlarla kasislerle dolu bir yola benzeyecek. Yani elektronların hareket esnasında saçma sapan güzergahlar izlemesine neden olacak. Galiba bu durum bir gürültü kaynağı yada dolaylı olarak osilasyona sebep olabilir. Tabi ki bu durum gümüşün çok daha iyi bir iletken olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kapalı sistem röle kontakları, vakum tipi kontaktörler ve sigorta gibi ekipmanlarda en çok kullanılan materyal olma özelliği bu uygulamalarda gümüşün vazgeçilmez olmasını sağlıyor.
bu teori aklıma yatmadı. bu saçmasapan atomik uzunluktaki güzergahlar ancak terahertz civarı frekansları üretebilir. hatta aslına bakarsan tüm iletkenler ve tüm karbon dirençler aslında bu atomik rastgelelik nedeniyle zaten elektriksel termal gürültü üretir.

Altın'ın çok önemli bir uygulama alanı daha var: Cihazın PCB'lerini, kablolarını, şasesini, düğmelerini altın'dan yapmak, sonra da bu kütük gibi cihazı bir servet karşılığında zengin Araplara satmak :tamam2:

Sonra da bu cihaza ve müşteriye yakışır şekilde hoparlör kablosu vermek

Altın'ın çok önemli bir uygulama alanı daha var: Cihazın PCB'lerini, kablolarını, şasesini, düğmelerini altın'dan yapmak, sonra da bu kütük gibi cihazı bir servet karşılığında zengin Araplara satmak :tamam2:
Bir gün elinde ne var ne yok bir bakalım diye ikinci el test cihazları satan bir abimizi ziyarete gitmiştik. Uçlarında aşırı derece kaliteli rf konnektörlere sahip test veya bağlantı amaçlı koaksiyel kablolar vardı. Malzeme hoşuma gittiği için test kablosu olarak kullanırım düşüncesiyle talip oldum. İçerisinde altın olduğu için ciddi ciddi tanesi için 5000$ istedi :oops: hemen konuyu değiştirdim :gulus1:

Arapların bu yatırımı, altın oranı yüksek cihazlardan ziyade altın kaplama klozet olarak değerlendirmeyi tercih edeceğini düşünüyorum :gulus2:

Bir gün elinde ne var ne yok bir bakalım diye ikinci el test cihazları satan bir abimizi ziyarete gitmiştik. Uçlarında aşırı derece kaliteli rf konnektörlere sahip test veya bağlantı amaçlı koaksiyel kablolar vardı. Malzeme hoşuma gittiği için test kablosu olarak kullanırım düşüncesiyle talip oldum. İçerisinde altın olduğu için ciddi ciddi tanesi için 5000$ istedi :oops: hemen konuyu değiştirdim :gulus1:

Arapların bu yatırımı, altın oranı yüksek cihazlardan ziyade altın kaplama klozet olarak değerlendirmeyi tercih edeceğini düşünüyorum :gulus2:
30-40 ghz bandı konnektör ve kabloların içinde ciddi mühendislik var. 5000 usd biraz abartı olmuş ama o kablolar gerçekten pahalı.

Pahalı olduğunu biliyorum ama böyle bir fiyatı asla aklımın ucundan bile geçmezdi. Zaten bendeki spectrum+tracking generatör 1,8GHz, RF sinyal generatör 2,2GHz, Servis monitörleri ve diğer ekipmanlar hepsi 1GHz ve altı. Her ne kadar geçmişte radiolink , mikrodalga, ODU birimine sahip uydu cihaz türü malzemelerle çalışmışta olsam, 30-40GHz sinyali herhangi bir ölçüm aletinde canlı görüp test etmedim. Demek ki işi bu seviyedeki frekanslarda olanların sadece test kablolarına verdiği paralar kendi çapında servet olarak değerlendirilebilir.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back