Eski Bilgisayar Bios ve Anakart

DrHsE

Yeni Üye
Ustalarım merhabalar,
Ben çok amatör düzeyde eski bilgisayar ve malzemeleri toplamaya başladım. Ticari değil tamamen hobi olarak. Geçen hafta Dell Latitude CPx model 2000 yılından bir bilgisayarı restore ediyordum. Bios güncellemesi yapmak istedim fakat yarım kaldı. Bu durumu düzeltmek için çok araştırma yaptım ve aşağıda resmi olan TSOP32 formunda HY29F040AT-90 çipinin bios olduğunu gördüm. Bu çipe yazılması gereken rom'u kendi orjinal programından elde ettim. Çip 512K 8bit tip I özelliklerde. Araştırdığıma göre universal tl48 gibi eprom programlayıcılar ile uygun adaptörle bu çipi tekrar programlayabilirim. Fakat internetten ulaştığım firmalardan bir çözüm bulamadım. Siz ustalarımın da fikrini almak istiyorum.
Ayrıca elimde Toshiba Satellite Pro 460cdx model başka bir klasik bilgisayar var. Anakartı ve güç devrelerini inceledim. Multimetreyle değer alamadığım ve kısa devre olan bazı kapasitörleri ve resistörleri belirledim. Fakat usta bir elde çalışabilir bir hale geleceğini düşünüyorum. Bu konuda da tavsiyeniz olursa beklerim.

WhatsApp Image 2026-02-09 at 10.55.01.jpeg

İstediğin entegreye programı yüklemekse, programlayıcım ve adaptörüm var, içine programı atarım.

Forum istatistikleri

Konular
8,899
Üyeler
3,580
Son üye
Andy_098790

Son kaynaklar

Back