ESP32 İstasyon Günlüğü: Tasarım ve Teknik Ölçümler

TA3UIS

Doğan
ESP32 tabanlı içinde radyo, saat ve hava durumu olan kapsamlı bir projeye başlıyorum.

Sadece devreyi kurup geçmek yerine her aşamayı hobi masamdaki osiloskop, lojik analizör ve multimetrelerle analiz ederek ilerleyeceğim.
Sinyal kalitesi, güç tüketimi ve termal verileri merak edenler için süreci aşama aşama paylaşıyor olacağım.

Son düzenleme:
Aşama 1: Güç Katı Tasarımı ve Analiz (Breadboard limitasyonlarını da hesaplayarak)

ESP32 gibi hassas ve Wi-Fi akım pikleri olan bir modülü beslemek için alelade bir adaptör yerine, kendi regülatör katımı kurdum.

Kurulum: 5V girişten LM317 ile 3.3V hattı oluşturdum. Isınmayı minimize etmek için giriş voltajını 5V seviyesinde tuttum.

Test Verileri:

• Ölçüm: Siglent SDM3065X multimetrem ile çıkışı 3.29153V olarak ölçtüm. Teorik hesaplamama (3.28V) çok yakın.
  • Gürültü Analizi: Siglent SDS1104X-E osiloskobumda AC coupling modunda yaptığım incelemede, çıkıştaki ripple (dalgalanma) değerinin sadece 6mV olduğunu gördüm. Bu, breadboard üzerindeki bir lineer regülatör için oldukça temiz bir sonuç.
  • Güvenlik: Rigol DP932A güç kaynağımı 55mA limitine kurdum, böylece olası bir hatada devre kendini anında korumaya alıyor.
Bir sonraki aşamada bu temiz hatta ESP32'yi dahil edip I2C haberleşme hattını kuracağım.

Malzemeler:

• LM317 Regülatör
  • 240 Ohm Direnç
  • 390 Ohm Direnç
  • 100nF Kondansatör (Giriş filtresi)
  • 10uF Elektrolit Kondansatör (Çıkış filtresi)

WhatsApp Image 2026-02-20 at 23.59.36.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-21 at 00.00.06.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-20 at 23.59.46.jpeg

WhatsApp Image 2026-02-21 at 00.00.18.jpeg

Radyoyu SI4732 gibi bir entegre ile yapacaksınız sanırım. Bulabilirseniz hangi mağazadan temin ettiğinizi de yazarsanız iyi olur.

Hava durumunu internet üzerinden mi alacaksınız? Yoksa kendiniz sıcaklık, basınç ve nem bilgilerinden mi yola çıkarak tespit edeceksiniz?

Radyoda TEA5767 FM modülünü kullanıyorum, SI4732 kadar geniş bantlı (SSB/SW) olmasa da bu proje özelinde stabil bir FM performansı almayı hedefliyorum.

Hava durumu için ise hibrit bir yöntem izleyeceğim: ESP32 ile internet (OpenWeatherMap vb.) üzerinden bölgesel tahminleri alırken, yerel veriler için devreye eklediğim DHT22 sensörü ile odadaki anlık ısı ve nemi de dashboard üzerinden takip edeceğim kısmetse.

Radyoda TEA5767 FM modülünü kullanıyorum, SI4732 kadar geniş bantlı (SSB/SW) olmasa da bu proje özelinde stabil bir FM performansı almayı hedefliyorum.

Hava durumu için ise hibrit bir yöntem izleyeceğim: ESP32 ile internet (OpenWeatherMap vb.) üzerinden bölgesel tahminleri alırken, yerel veriler için devreye eklediğim DHT22 sensörü ile odadaki anlık ısı ve nemi de dashboard üzerinden takip edeceğim kısmetse.
Kullanıcı adınızda telsiz çağrı işareti gördüğüm için, SI4732 gibi bir yapı kullanırsınız diye düşünmüştüm.

DHT22 yerine BME280 de kullanabilirsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
8,927
Üyeler
3,595
Son üye
Mahmut Sümbül

Son kaynaklar

Back