Önce ikinci kablodaki bağlantı şeklini yaptım, çalışmadı. Sonra ilk bağlantı şeklini yaptım ve o çalıştı. Sonradan araştırmayı derinleştirince, ilk bağlantı şeklinin 10Base-T ve 100Base-T ethernet için olduğunu, ikinci bağlantının ise 1000Base-T (yani gigabit ethernet) için olduğunu anladım.
Yani düşük hızlarda ethernet kablosunun sadece 4 pini kullanılıyor, gigabit ethernet ise tüm pinleri kullanıyor. Benim cihaz ise bir şekilde o ilave pinlerin boş olmasını gerektiriyor olmalı. Sadece ilk bağlantı çalıştı.
Bildiğim kadarı ile iki bağlantı arasındaki fark birbirine bağlanacak cihazların ne olduğu ile ilgili..yani iki PC birbirine mi bağlanacak yoksa PC ile başka bir cihaz mı bağlanacak..bilgi alışverişi ile ilgili bir durum..
hız olayıda etkilidir belki.
Bi' on sene öncesine kadar aynı türde cihazlar birbirine cross kablo olmadan bağlanmazdı. 2 PC yada modem -> wifi router başlayacaksınız çapraz bağlamanız gerekirdi. Yakın zamanda ise düz kablo ile hem modem-> PC hem de modem-> wifi router sıkıntısız bağlanmaya başladı. Sanırım cihazlar için otomatik yönlendirme yapabilmekte başladı.
Yani bir hat var. Üzerinde veri akışı yapacak bir cihaz var. Veriyi göndereceği (tx) ve veriyi alacağı kanalı (rx) kendi içinde değiştirebiliyor. Tabi bu dediklerim işletim sistemi içeren modem/wifi router gibi yüksek teknolojili cihazlar için geçerli
Mcu yada enj/ w5500 gibi ethernet çipi içeren cihazlar için geçerli olmayabilir