Eve Statik İp Almak Mantıklı mı?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Vodafone ev interneti kullanıyorum. Bu gün müşteri hizmetleri ile yaptığım görüşmede faturama aylık 9tl ek üzret ile statik ip verebileceklerini söyledi.
Yıllık olarak hesaba katıldığında neredeyse temel seviyedeki bir domain ve hosting paketine denk geliyor.
Eve sabit ip alırsam istediğim kadar proje oluşturma imkanım, sınırsız işlemci, ram, disk gibi seçeneklerim. Oyun sunucusu kurma, veya discord, teamspeak gibi sohbet programları kurabiliyorum.
Yani özgür oluyorum.
Bu işi aynı paraya hosting firması üzerinden yaparsam bir proje, bir mysql veritabanı, kısıtlı disk, ram, işlemci gibi seçenekler oluyor.
Eskiden datacenterler da 5 megabit internet olduğunu duyup woooww çekiyorduk. Şimdi evlerde 100 megabite kadar internet var. O yüzden ufak tefek projelerde kullanmak için yeterli olabilir.

Sizce mantıklı olabilir mi statik ip almak?

Evlerdeki internette bahsi geçen 25 Mbit 50 Mbit yada 100 Mbit download hızları oluyor. Buna karşın upload hızları 1 Mbit gibi düşük değerlerde oluyor.

Aynı zamanda yüksek veri çıkışı olmayacaksa bireysel kullanacaksan olur diye düşünüyorum.

Bir akrabamda güvenlik kamera sistemi kurmuşlardı. Dışarıdan izlemek için statik ip aldılar. Görüntüleri dışarıdan cihaza bağlanarak alabiliyorlardı. Ancak aynı anda 10 kişi bağlanırsa verimli olmaz diye düşünüyorum.

Dediğin gibi ufak tefek projelerde mantıklı olabilir.

Birde bildiğim kadarıyla İSS ler söyledikleri bu hızları maksimum olarak taahüt ediyorlar. Ancak sistemin yoğun olduğu zamanlarda tabit edilen 100 Mbit hızı vermiyorlar. Sana düşen o yoğunlukta 50 Mbit oluyor. Anlık yoğunluklarda hızlarımız düşürülüyor.

Senin vodafone ucuzmuş gene. Benim kullandığım süperonline ayda 24 TL alıyor statik IP için.

Statik IP kullanmak seni hostingden kurtarır, ama hala DNS hizmetine ihtiyacın var. Neyseki bedava DNS servis sağlayıcıları var (mesela FreeDNS). Zamanında dyndns.org da bedava idi benim için ve yıllarca benim evdeki linux makinasını mail server olarak kullandım.

Yalnız elde edeceğin fayda çok büyük olmaz statik ip'de. Mevcut dinamik ip ve FreeDNS kullanırsan da işini görür. FreeDNS için özel client yazılımlar var, senin internet ip sini takip ediyor, değişince de FreeDNS kaydını güncelliyor. İnternet IP si de öyle sürekli değişen birşey değil. Yani evdeki DHCP adresleri gibi değil.

Peki bu sabit dns başıma bela olur mu?
Kötü niyetli biri açtığım port üzerinden sadece ip verdiğim cihaza mı erişebilir yoksa kaçak göçek diğer tablet, telefon pc gibi cihazlara da bulaşabilir mi?

Yalnız elde edeceğin fayda çok büyük olmaz statik ip'de. Mevcut dinamik ip ve FreeDNS kullanırsan da işini görür. FreeDNS için özel client yazılımlar var, senin internet ip sini takip ediyor, değişince de FreeDNS kaydını güncelliyor. İnternet IP si de öyle sürekli değişen birşey değil. Yani evdeki DHCP adresleri gibi değil.
Abi benim ip 6 günde 3 kez değişti. Yani 2 günde bir değişiyor. Foruma verdiğim linki 3 kere güncellemek zorunda kaldım.

Abi benim ip 6 günde 3 kez değişti. Yani 2 günde bir değişiyor. Foruma verdiğim linki 3 kere güncellemek zorunda kaldım.

Hmm bazılarının IP si aylarca değişmiyor. Demekki senin vodafone aç, millete statik IP satmak için yapıyor bunu :D

Gene de örneğin 5 dakikada bir internet IP kontrolü yapıyorsan, 2 güne bir, EN FAZLA 5 dakika bir kesinti olur. O da tam client test ettikten hemen sonra IP değişirse.

Gene de örneğin 5 dakikada bir internet IP kontrolü yapıyorsan, 2 güne bir, EN FAZLA 5 dakika bir kesinti olur. O da tam client test ettikten hemen sonra IP değişirse.
Anlamadım valla. İp işleri ile ilgili detaylı bilgim yok. Neden 5dk da bir ip kontrolü yapayım ki?

Peki bu sabit dns başıma bela olur mu?
Kötü niyetli biri açtığım port üzerinden sadece ip verdiğim cihaza mı erişebilir yoksa kaçak göçek diğer tablet, telefon pc gibi cihazlara da bulaşabilir mi?

Bir portu internete açtığın anda aldığın risk, tamamen o sistemin güvenlik açıklarının ne kadar olduğuna bağlı. Bir açık varsa hem modem, hem de arkasında bulunan ve ağa bağlı olan cihazlar bu saldırıdan etkilenebilir.

Günümüzde, doğrudan internete çıkan tüm bilgisayarlar sürekli olarak güvenlik açıkları taramasına maruz kalıyor. Bunu da otomatik botlar yapıyor. Bir açık buldukları anda ve oraya istedikleri programı da kurdukları anda, artık senin bilgisayar o koca botnet'in bir parçası oluyor. Oradan da ya spam gönderiliyor, yada para karşılığı başka bir yerlere DOS saldırısı yapılıyor. Sen de "yav neden benim internet bu kadar yavaş" diye kızarsın :)

Bunu engellemek için MODEM'de iyi bir firewall olması lazım. Ben şu anda süperonline kullanıyorum, ama onların modemini kullanmıyorum. HİÇ modem kullanmıyorum. Direkt olarak benim linux makinası süperonline'in ana switch'ine bağlı, ve süperonline'a direkt olarak bağlanıyor. Üzerinde de linux ile beraber gelen iptables firewall çalıştırıyorum. Tabi gene sürekli 7/24 taramaya maruz kalıyor, ama hepsi firewall da engelleniyor.

Anlamadım valla. İp işleri ile ilgili detaylı bilgim yok. Neden 5dk da bir ip kontrolü yapayım ki?

IP değiştiğini anlaman için başka ne yapacaksın? Vodafone sana özel olarak mesaj gönderse "IP ni değiştirdim" diye o zaman onu beklerdin. Göndermediğine göre arada bir sürekli bakacaksın.

İstersen 10 saniyede bir de bakabilirsin. Önemli olan sürekli kontrol etmek.

IP değiştiğini anlaman için başka ne yapacaksın? Vodafone sana özel olarak mesaj gönderse "IP ni değiştirdim" diye o zaman onu beklerdin. Göndermediğine göre arada bir sürekli bakacaksın.

İstersen 10 saniyede bir de bakabilirsin. Önemli olan sürekli kontrol etmek.
Bunu dinamik ip için mi konuşuyoruz? Statik ip yi değiştirmezler heralde. Ben statiği bir aldım mı daha değişain istemem.

Bunu dinamik ip için mi konuşuyoruz? Statik ip yi değiştirmezler heralde. Ben statiği bir aldım mı daha değişain istemem.

Evet dinamik IP için bu. Senin de işini görür bence.

Statik IP yi ne zaman düşünmek lazım? Hizmet kesintisinin kabul edilemez sonuçları olacak ise, o zaman.

Local sunucuda ip adresine değil, etc host dosyalarını düzenleyerek adres gibi verebilirsin.
Mesela
localhost 127.0.0.1
yerine
gokhan.siparis 127.0.0.1/siparis
gokhan.elektronik 127.0.0.1/elektronik olabiliyor.
Bunu öğrendiğim iyi oldu. :)

Local sunucuda ip adresine değil, etc host dosyalarını düzenleyerek adres gibi verebilirsin.
Mesela
localhost 127.0.0.1
yerine
gokhan.siparis 127.0.0.1/siparis
gokhan.elektronik 127.0.0.1/elektronik olabiliyor.

Bu sadece tarayıcı raspberry pi'da çalışıyorsa olur. Tarayıcı başka bir makinada olacağı için bu metot Gökhan'ın işine yaramaz.

Amazon aws yi biz de kullanıyoruz cihazların firmware güncellemeleri için. Ama hiç sevmiyorum bu AWS yi. Bunlarda aynı mikrosoft zihniyeti var. Mevcut internet standartlarını olabildiğince hiçe sayıp, tamamen kendilerine özgü prosedürler, kurallar, standartlar kullanıyorlar ve müşlerileri de az parayla alıştırıp kilitliyorlar. Bir kere AWS sistemine göre herşeyi kurduktan sonra artık başka bir yere de gidemiyorsun, çünkü standart bir yapı değil.

Örnek veriyorum modemde "yerel erişim" denen yerden "modem.com" olarak ayarladım

5373 eklentisine bak

http://modem.com:80 yapınca modem sayfasına gidiyor.
Eğer sen bağlı cihazın IP'sini modemde dhcp bölümünen reserve edip, o makinaya wamp server kurup o adresine gitmesini sağlarsan. Sana başka bir şey gerekmez.

5374 eklentisine bak

Buradaki olay farklı. DNS sunucu da o modemin üzerinde. Dolayısıyla senin modem.ayar yazdığını DNS sunucu yakalıyor ve IP'ye dönüştürüyor. Ama linux'daki /etc/hosts dosyasi SADECE o linux manikasından gelen sorgulara cevap verir.

Bence sabit IP, iyi bir altyapı kurulmayacak ise ev kullanıcıları için çok yanlış bir seçenek.

Ben lokaldeki işlerim için kendi dns server'imi kurdum. Modemin birinci dns serveri bu sunucu. vhost açtığımda ki bu da aynı sunucuda, otomatik olarak dns kaydı da yapıldığı için bütün cihazlar yeni projeye hiç uğraşmadan erişiyor.

İşi bilmek farklı tabi :)
Aslında sabit ip nin güvenlik konusunda sakıncaları olmasa 9tl önemli bir rakam değil. Al çok sık kullanmasan bile lazım olur mantığıyla dursun.
Dinamik ip, statik ip domain, host konularına vakıfım ama şu dns olayını pek bilmiyorum. Hiç merak edip kurcalamamıştım. Hakkında biraz bilgi edinsem iyi olacak.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back