EXM1 PIC geliştirme kartı ile deneyler

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,778
Yerli bir ürün olan EXM1 PIC geliştirme kartı yarın veya öbür gün elimde olacak. Bununla bazı temel deneyler ve projeler yapma niyetindeyim.

Kartın fiyat yüksek, ama oldukça kapsamlı çevre birimleri var. Dip switch, push buton, 7 segment display, LCD ekran, ve başka entegrelerin bağlanılıp PIC ile haberleşmesi için ilave soketler de var. PIC programlama öğrenmek için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Kartı daha önce hiç kullanmadım, PIC programlama ile de daha önce hiç uğraşmadım, o yüzden ben de bir nevi bu işi öğrenen bir öğrenci gibi yeni başlıyor olacağım. Ve aynen yeni başlayan bir öğrenci hangi problemlerle karşılaşıyorsa, muhtemelen aynı problemlerle ben de karşılaşacağım, ve benzer sorularım olacak.

https://www.kartalotomasyon.com.tr/urun/exm1-pic-gelistirme-karti
1571394920078.png
 
Bunun üzerinde PIC geliyor mu gelmiyor mu emin değilim (resimde var ama), o yüzden ben gene de bir tane 16F877A ve bir tane de dsPIC30F4013 aldım. dsPIC bu platformda destekleniyor mu ondan da emin değilim aslında.

IMG_20191018_130810.jpg


IMG_20191018_130827.jpg
 
Merhaba,

16F877 eski bir donanım fakat öğrenmek için bolca kaynağınız var. Ben stm32 ve msp430 tercih ediyorum. Stm32 basit projeler için fazla karışık. PIC konusunda pek bilgim yok. Lisedeyken Basic ile 16F84 programlamıştım. Ama C dilini öğrendikten sonra tamamen bıraktım.

Ama yakın bir zamanda şu kiti almayı planlıyorum:

İçerisinde dac ve programlanabilir kazançlı opamplar var. Karmaşık analog devreleri bu sayede daha basit düzeyde yapabileceğim sanırım. Yine bu mikrodenetleyici ile amatör düzeyde osiloskop ve sinyal jeneratörü yapmayı düşünüyorum.

Ayrıca diğer bir merak ettiğim konuda firmware programlama konusunda nasıl çalışmalar yaptığınız. Bu konuda deneyimli olduğunuz için MCU programlama konusunda da zorluk çekmezsiniz diye düşünüyorum. Her şey donanımı iyi tanımakla alakalı. Gerisi programlama bilginize kalmış.
 
Texas Instruments DSP'leri ile iş hayatına başladım ben. Modem ve benzeri sinyal işleme algoritmalarıyla baya meşgul oldum. Ama sonrasında çok değişik işlemciler ile çalıştım. Cypress PSoC, Analog Devices'in 32 bit Blackfin işlemcileri, x86, ve son zamanlarda da 32 ve 64 bit ARM işlemciler üzerinde çalışıyorum. Eğitimim elektronik mühendisliği ama bütün iş hayatımda programlama yaptım.

Elime ilk ulaşan prototip board'ların ayağa kaldırılması ve problemlerinin bulunması konusunda tabiki elektronik eğitimi almış olmamın büyük faydası oldu. Ama artık elektronik hobim oldu diyebilirim :)

Programlama işinin temelden öğretilmesi gerektiğine inanıyorum ben. Yoksa X firmasının Y toolkit'inde uzman olmak, başka firmanın Z kütüphanesi hakkında tecrübe sahibi olmak değil. Bunlar hep bizi ülke olarak bağımlı hale getiren şeyler. Ha, işin temelini çok iyi biliyorsundur, o zaman tamam, en kısa zamanda ürün çıkarmak için git bilmemne toolkit'ini kullan.

Benim yapacağım projelerde de ben hep temelden gitmeye çalışacağım. Kütüphane ya kullanmayacağım, veya kullanacaksam da kaynak kodu olan ve iç yapısını irdeleyip anladıktan sonra kullanacağım. Bizim gençlerin işi bu şekilde, temel mantığını anlayarak öğrenmesini istiyorum. Ezberci, hazırcı, beleşçi iş yapma olmasın istiyorum.
 
Hocam aslında P16F877A @slewrate nin de dediği gibi Türkçe kaynağı en bol olan Mikro denetleyici ( Türkçe kaynaklı ) ve hatta öyleki tamamen türkçe datasheeti bile bulunmaktadır. :) Fakat yine register seviyesinde programlamaya giriş için iyi bir mikrodenetleyici.

Fakat Benim düşüncem 16F877A yerine Direk 18F4550 den Başlamak çok daha iyi olur kanaatindeyim. Hem 877A daki donanımları barındırmakta bunun yanında farklı donanımlarıda barındırmakta. Ve bir proje yapıldığında daha kapsamlı bir şey yapılabilir diye düşünüyorum. Ayrıca Hız olarakta 48Mhz hızlarına PLL donanımı ile cıkarılabiliyor.
 
18F4550 DIP olarak da bulunuyor. Ama EXM1 deki yere uyumlu olur mu? Yani bu DIP40 PIC'lerinde pinlerin yerlerinde belli bir standart var mı? Mesela VCC/GND aynı yer, kristalin bağlandığı pinler aynı, GPIO gruplarının olduğu pinlerin aralığı belli, gibi.
 
18F4550 DIP olarak da bulunuyor. Ama EXM1 deki yere uyumlu olur mu? Yani bu DIP40 PIC'lerinde pinlerin yerlerinde belli bir standart var mı? Mesela VCC/GND aynı yer, kristalin bağlandığı pinler aynı, GPIO gruplarının olduğu pinlerin aralığı belli, gibi.

Hocam bir serinin tüm 40 pin DIP kılıf Piclerde besleme osilatör pinleri aynı yerde. sadece farklılık Besleme voltajında olabiliyor. ben dahaden DIP kılıf olupta farklı yerlerde olan görmedim. ( kendi XXF ailesinde ) mesela şöyle örnek bakalım.

İlk önce sizin aldığınız Geliştirme kitinin desteklediği Family leri görüyoruz. ancak external mcu socketinden de siz farklı bir mikro denetleyiciyi oraya göre tasarlayıp bir board yaparsanız yine kartın üstünde calışma imkanı sunuyor ayrıca bir diğer şey ise şu.

şimdi dsPIC30F4013 pinlerine bakınca besleme ve MCRL ucu aynı yerde fakat başka bir şey var Programlama yani ICSP pinleri farklı yerde. yani bu oluyor ki siz dsPIC30F4013 ü bu kart üzerinde kullanamazsınız. peki yapılacak bir şey varmı ? Var. geliştirme kartının üzerinde var olan external mcu socket inin referans manuelinde hangi bacağa ne geliyor gösteriliyordur. eğer bir dönüştürücü yapıp pinleri ayarlayayıp takarsanız kullanılabilir.

Ama bir başka şey daha var. kart üstündeki dahili programlayıcı dsPIC30F4013 ü programlayabilirmi görür mü bilmiyorum. (Desteklermi ?) bunun icinde yine geliştirme kartının üzerinde bulununan ICSP portundan dışarıdan farklı bir programlayıcı bağlanıp external mcu socketinde yer alan mcu programlanılabilir.
 

Ekler

  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    274.2 KB · Görüntüleme: 325
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    195.8 KB · Görüntüleme: 327
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    202.8 KB · Görüntüleme: 371
  • Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    33.8 KB · Görüntüleme: 359
ve sanıyorum geliştirme kartının üstünde power supply kısmında 2 adet switch ve 2 adet regülatör görüyorum. galiba 3.3v ve 5 volt secenekleri var. diğer switch ise kullandığım geliştirme kartından biliyorum. birisi devreyi usb üzerinden besliyor diğer konumda ise power supply üzerinden.
 
Üzerinde herhangi bir PIC yok, o yüzden iyiki PIC almışım. Yalnız sağ üst köşede bir tane 18F2550 PIC var. Ama muhtemelen bunun amacı USB arabirimini sağlamak ve asıl denemelerin yapıldığı PIC'i programlamak.
 
Şipariş üzerine imalatı yapılıyormuş bu kart. Adamlar iki gün içinde dizgisini lehimini yapıp göndermişler. Bir de yüksek çözünürlük resmi ekleyeyim detaylı incelemek isteyenler için

IMG_20191021_181409.jpg
 
Evet programliyici gorevi goruyor 2550 fakat CD gonderdilermi kit yaninda ? Eger gondermefiler ise expkits sayfasindan programlayici arayuzunu ve diger software tool larini indirebilirsiniz.

CD gelmedi, ama torbayı masaya dökünce içinden bir optokuplör çıktı. Herhalde bonus olarak koymuşlar bunu :D

IMG_20191021_181811.jpg
 
Bu akşam olmasada önümüzdeki günlerde inşallah bir gömülü sistem "hello world" programı hazırlamak lazım. Yani led'lerden birini sürekli blink ettiren bir program.
 
Firmaya biraz önce eposta attım ve devrenin şemasını istedim. Şimdiye kadar çalıştığım bütün geliştirme kartlarında şemaya da erişim vardı, bu kart için de şemanın sağlandığını varsayıyorum (firmanın sitesinde bulamasam da).
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,828
Mesajlar
99,421
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top