Fan motoru neden ses yapmaya başlar

Berker Pekel

Aktif Üye
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
117
Selamlar,

10 yıla yakın süredir kullandığım kasa fanlarım internette okuduğum bilgilere göre "ömürlerini doldurdular".

Fakat merak ediyorum, bir fan ömrünü nasıl doldurabilir?
Başlattıkları sıkıntı şu, dönerken göbeklerinden "kırrrrrrrrrrrrrrrrr" diye cırcır böceği gibi bir dip ses çıkarmaya başladılar. Sanki plastik dişliden bir motoru var da onun dişlilerini duyuyorsunuz gibi. Eskiden yoktu bu ses tabi ki. İçini açtım, temizleyip makine yağı sürdüm ilk günkü gibi tertemiz oldu milleri de döndükleri yuva da. Gözle görülür bir korozyon ya da aşınma yok.

Yerlerine daha yeni üretim, fiyat/performans gibi görülen işte efenim kağıt üzerinde hava akış değeri, db değeri güzel bir fan aldım ama havayı pallerden kenarlara doğru saçma sapan bir şekilde yanlara dağıtıyor, çekim ve dışarı atımı elinizi önünüze koysanız dahi çok zor hissediliyor 600-1000 rpm arasında. Oysa ki emektarlar bu rpm'lerde elinizi buz tutturuyor.

Yine paşa paşa yenisini gidip alacağız ama bu sesi başlatan kaynak nedir, sarımlarla alakalı bobin içlerinde gerçekleşen bir durum mu? bunu çok merak ediyorum.

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar

Maktül fotoğrafları;

1 (2).jpeg1 (3).jpeg1 (4).jpeg

Çalışırken çıkardığı ses (yüksek sesde duyuluyor);

 
Fan milini tutan yatakların iç çapı büyüyor, buna bağlı olarak da mil titreşim yapıyor. Düzeltmenin tek yolu mil yataklarını yenilemek, o da kolay birşey değil.
 
Aslında arasından yağ bile geçemeyecek kadar hala darmış gibi bir hissiyatı var ama, demek ki gözle görülmeyecek boyuttaymış. Teşekkür ederim bilgi için
 
Bu durumda bir çeşit dolgu gibi davranıp gres ile yağlandığında sesin kesilmesi ya da ciddi ölçüde azalması gerekmez mi?
 
Fan milini tutan yatakların iç çapı büyüyor, buna bağlı olarak da mil titreşim yapıyor. Düzeltmenin tek yolu mil yataklarını yenilemek, o da kolay birşey değil.

Verdiğiniz bilgi benim durumuma uyuşmuyor, buna yönelik bir test yaptım.
12v vererek maximum RPM'de fanı döndürdüğümde o ses geliyor okey, fakat elektrik akışı kestiğim anda o kır kır ses bitiyor RPM 900-800-700 diye sıfıra kadar hiç ses yok. Ama mesela 4v verirsem fan'a ki dönmeye başladığı hız bu, o zaman kırrr'lıyor yine muhtemelen 500-600 rpm.

Yani sesin gelmesi sadece elektrik varken oluyor


Bu durumda bir çeşit dolgu gibi davranıp gres ile yağlandığında sesin kesilmesi ya da ciddi ölçüde azalması gerekmez mi?

Gres yağı ile denedim ses kesilmedi, zaten mevzu o değilmiş yukarıda yazdığım gibi durum
 
Şimdi 9v pil ile de test ettim acaba gelen akımda bir dengesizlik mi var diye, yine yaptı o sesi.
Palleri elimle çok yavaşça hissetmeye çalışarak çeviriyorum, herhangi bir pürüz tıkırtı hissettirmiyorlar
 
Fanın elektriğini kesince bütün kuvvetler ortadan kalkıyor, o yüzden titreşim de haliyle kesiliyor.
 
Ama fanı elimle veya rüzgar gücüyle döndürürsem bu ses gelmiyor

Fanı döndüren, içindeki elektronik devrenin yarattığı dönen manyetik alan. Eğer o manyetik alanın yarattığı kuvvetlerin aynısını, aynı zamanlama ile uygularsan gene tırıldama yapar.
 
O yataklar özel bir alaşım ( liseyi makina bölümünde okudum ) yıllar önce zalmanın cpu fanı vardı minik rulman kullanıyordu bence rulman sertleştirilmiş çelikten yapıldığı için daha dayanıklı. Gres yağı olarak da kauçuk gres denilen yağ daha uzun ömürlü.
Anlattıklarınızdan bobin vızıltısı geldi aklıma motorlarda böyle bişey mümkün müdür acaba zira ekran kartı ve psu’larda olabiliyor.


Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
 
Resimde sarı burç gorunuyor. Bu burctaki aşınmaları elle yada gözle anlayamayabiliriz.

gres ile denemek mantıklı. Ama çözüm değil malesef. Yag yada gres o boşluğu doldurup sesi kesecektir.
 
Benim laptop fanında da aynı sorun vardı. 30x büyüteçle baktığımda aşınma çok net görünüyordu. Otomatik şanzıman yağı ile yağladım sorun düzeldi. Çok Kısa süre idare eder diyordum ama ilginç bir şekilde 1 yıldır sessiz sedasız çalışıyor.
 
Cevaplar doğru yatak aşındığı için ses yapıyor. Hemen hemen tüm fan tipleri için standart tiplere ek olarak tek rulmanlı ve çift rulmanlı seçenekleri var. Rulmanlı fanlar uzun süre sorunsuz çalışır. Ancak hali ile biraz pahalıdır ve kolay bulunmaz...

Fan olayında en iyi markalardan biri EbmPapst dır.


550 TL olmuş... o_O
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Hala anlamadığım şey, 600-1000 rpm arası elektrik verilikken ses yapan fanın, aynı rpm alağında elektrik verilmediğinde ses yapmaması. Sürtünmeden olsa yine yapardı değil mi? Tabi bir yandan da rpm'e göre tıkırtı ses aralıkları azalıp çoğalıyor, sabit değil.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Hala anlamadığım şey, 600-1000 rpm arası elektrik verilikken ses yapan fanın, aynı rpm alağında elektrik verilmediğinde ses yapmaması. Sürtünmeden olsa yine yapardı değil mi? Tabi bir yandan da rpm'e göre tıkırtı ses aralıkları azalıp çoğalıyor, sabit değil.
Rezonans... belli bir devirde daha çok titreme olur. Buda tırrrr sesine neden olur.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,896
Mesajlar
100,628
Üyeler
2,495
Son üye
Lyewor_

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top