Faydalı foto ve videolar

Aslinda

P=S*cos(fi)
Q=S*sin(fi)

oldugu icin P yada Q nun S den daha buyuk olmasi zaten mumkun degil. cos ve sin en fazla 1 olabilir.
 
aslında birinci örnekteki reaktif gücün gerçek güçten büyük olması bira analojisini sıkıntıya sokmuyor. (S>Q>P)

iki dizilim de (S>P>Q) bira, kapuçino veya cips paketi analojisiyle rahatlıkla açıklanabilir.
 
S>P>Q yada S>Q>P tamam da kopuk ve bira yuksekligi toplanirsa S'i vermiyor.
 
Bira bardaginda oyle toplamamis. kVA=kW+kVAR anlasiliyor.



1725466361457.png




O yuzden bardagi yan cevirdik kopugu yanina koyduk.

1725466540365.png
 
o yüzden baştan beri bu üç farklı gücü büyüklük olarak ifade ediyorum.

S>P>Q veya S>Q>P:

gerçek güçle reaktif güç yer değiştirsede görünür gücün en büyük olduğunu biliyoruz.

benim bakış açımla büyüklük dizilimini kabul ediyorsak miktarın çok bi önemi yok. amaç anlamayı kolaylaştırmak. derinleşmek isteyenler zaten kolları sıvayacak.

elektriği anlatırken su analojisi kullamını da doğru bulmayanlar var. ben her iki analojiyi de yararlı buluyorum.

sizi anlıyorum fakat bira analojiniz daha kafa karıştırıcı geldi bana. bilmiyorum, belki farklı bi yolla daha iyi açıklayabilirsiniz.
 
Skaler toplam bira bardagi ornegindeki gibi anlatilabilir fakat vektorel toplam bu sekilde anlatilamaz.
Bira bardagi orneginde hangisi buyuk diye siralanmiyor resmen skaler olarak toplaniyor.

Zaten cogu elektrikci bu farki bilmedigi icin sebekeye baglanmis seri RL devresinde direnc uclarindaki gerilimi olcuyor bobin uclarindaki gerilimi de olcuyor sonra da bunlari topladiginda neden sebeke voltajina esit degil diye soru soruyor.

O yuzden bira bardagi ornegi cok tehlikeli bir ornek.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Civatalar hariç diğer konulardan zerre kadar anlamadığım için o konularda bir şey söylemek beni aşar.

Tesla Cybertruck meselesinde ise sorduğunuz sorularının çoğunun cevabı evet.

Niye evet.Zira otomotiv endüstrüsi seri imalat montaj kolaylığı/Montaj zamanı/maliyet gibi onuların en sert ele alındığı yerlerdir.Saniyenin hesabı yapılır (bu abartı değil cidden saniyeler hesaplanır) sinekten yağ çıkarma modu ile civata değil pulun sayısı takip edilir toplam maliyet bir şekilde aşağıya çekilmeye çalışılır. Bu her sektörde aşağı yukarı böyledir ama iş otomotive gelince bu tür talepler acımasızca istenir.

Bunun konu ile alakası ne derseniz. 48 volt mimarisinin ilk kazandıracağı yer kablaj.Sonrada doğal olarak ağırlık. Siz 48 volt ile araçta düşük akım mimarisinde kullanılan bakır miktarını düz mantık dörtte birine düşürüyorsunuz. Bu cepte. Buna ek olarak ağırlıktan kazanıyorsunuz buda cepte .Bunlara ek olarak Tesla gibi firmalar 12 volt gibi 3. firmalardan alması gereken aküleri kendilerinin zaten ürettiği li-on yada Life-po4 gibi pillerden akü yaparak extra maliyetten kazanır.Bir firma daha ne ister??

Cab-Bus meselesi isebiraz daha karışık.Aslında Can-Bus sistemin ana tanımı değil. Araçlarda kullanılan ve Bosch-İntel tarafındangeliştirilen bir ağ teknolojisi. Burada şöyle bir şey var ki piyasada sadece Can-Bus yok. Flexray ,Lin-Bus, Most gibi protokollerde mevcut. Hepsinin de kendine göre avantajı -dezavantajı mevcut.Bu işin bir yönü.

İşin bir başka yönüde talep. Talepten kastım araçlardaki bazı sistemlerin (radar-Lidar-eğlence sistemleri- çevresel kamera v.s gibi ) yüksek veri hızına ihtiyaç duyması.Teknoloji geliştikçe ve araçlardaki sistemlerin kabiliyetleri arttıkça bı hız ihtiyacı doğru orantılı artacak. Dolayısı ile yukarıda sayılan Can-Bus gibi sistemler artık bu hıza ihtiyaç veremeyecek duruma geliyorlar.Göründüğü kadarı ilede bunu aşmanın en kolay ve maliyetsiz yolu da araç etherneti.

Dolayısı ile yine firmalar kendi koydukları isim altında yüksek hızla veri iletip alabilecek bir araç ağına geçmek zorundalar.Bunun adı ali olmaz veli olur ama temel yüksek hızlı ethernet ağına dayanır.

Derim ben.
Üstat bilgilendirici açıklamaların için teşekkür ederim, size katılıyorum, hatta konusu açılmışken elektrikli araç üreticilerinin mono blok şase üretimi üzerinde ciddi yatırımlar ve argeler yaptığı da bir gerçek. Tesla Berlin fabrikasının videosunu izlemediyseniz öneririm. Ayrıca yazdıklarınıza ek olarak mega fabrikaların 5S düzenine harfiyen uydukları video da da görünüyor.
5S : Japonca Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmiş halidir. Bu kelimeler sırasıyla ayıklama, düzen, temizlik, standartlaştırma ve disiplin anlamlarına gelmektedir.



Ayrıca KocamanUsta ve Mikrostep abilerimin seviyeli ve öğretici bilgi fırtınası için de kendilerine teşekkür ederim, bir çok şey öğrendim sayelerinde.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,561
Mesajlar
111,466
Üyeler
2,691
Son üye
5FX

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top