Flip Flop nasıl çalışır (bjt)

Peak2Peak

Aktif Üye
IMG_20200918_181113.jpg

Şekilde gördüğünüz devreyi tam olarak idrak edemedim.Kafamı kurcalayan kapasitörlerin dolup boşalma yönleri nasıl olduğu. Bu devrenin kutuplu kapasitör ile yapılanlarıda var.Ondaki fark dolup boşalma yönleri galiba tam çözümleyemedim.
Bazı yerlerde B plakasında negatif gerilim diğer transistörü kapatıyor yazıyor ama ben tam anlayamadım yardımcı olabilir misiniz?

Bende zor anlamıştım zamanında :cheeky3:

Burda anahtar kelime tolerans. Malzemeler ozdeş olsada aslında tam özdeş değildir. Tolerans yüzünden ufak farklar vardır. Bu nedenle sağ veya sol kanal daha önce çalışır. Bir kanal çalışında diğeri bloke olur. Gerisini sana bırakıyorum. Hatta bazı simulasyonlarda bu toleranslar eşit oldugu için bu devre çalışmaz.

Bende zor anlamıştım zamanında :cheeky3:

Burda anahtar kelime tolerans. Malzemeler ozdeş olsada aslında tam özdeş değildir. Tolerans yüzünden ufak farklar vardır. Bu nedenle sağ veya sol kanal daha önce çalışır. Bir kanal çalışında diğeri bloke olur. Gerisini sana bırakıyorum. Hatta bazı simulasyonlarda bu toleranslar eşit oldugu için bu devre çalışmaz.
1 haftadır araştırıyorum bulamadım kapasitörlerin bjtyi nasıl kesime götürdüğü nerden dolduğu hakkında hiç bişey yok.

bu kutuplu kapasitör ters mi şarj oluyor yani anlamadım ?

sdasdasd.png

sdasdasdsd.png

Last edited by a moderator:
Npn transistörler base lerine uygulanan eksi voltajla anahtarlanırlar. Bu sayede kollektörlerine uygulanan artı voltajı emitere doğru akıtırlar.

Kondansatörlerin artı ve eksi ucuda dikkatli bakarsan doğru bağlanmış. Ters şarj olmuyorlar yani.

Bir dakika sen bana fazla güvenme. Yanlış hatırlıyor olabilirim :D

Simulatorde file menusunde export link (yada öyle birşey) var. Ordan link verirsen yaptığın çizimi görüp müdahale ederiz.

Ters diye bir durum yok. + Ucu düşük direç ile + ya bağlı. - ucu yüksek direç ile bağlı + ya bağlı aynı zamanda - uc transistor üzerinden - ye bağlı. Sıra ile dolup boşalıyorlar.

Demek istediğimi şimdi anladım. Ezbere birşey diyemem. Öyle olması tuhaf. İncelemek lazım. Simulator çalılırken ölçmek lazım. Durdurduğunda yanıltıcı olabilir. Yine de öyle ise kondansatordeki voltaj ölçüm noktasında kaynak taki voltaja göre fark yaratıyordur. Bence oraya çok takılmamalısın. Devrenin temel mantığı kondansator şarj olurken akım transitoru iletime geçirmeye yetmez. Ancak bu başlangıçta böyle değidir. İlk başta ikiside iletimde ve kararsız bir durumdan sonra kararlı hale geliyor. Görmek için Simulasyonu resetle. Base akımları kondansator şarj deşaej akışmalrı ile birlikte birbirine baskın geliyor. Yada ben bu kadar yorumlayabiliyorum. :cheeky3:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,029
Üyeler
2,850
Son üye
ahun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back