CO2 lazer.. Çok güzel bir yöntem değil. Sonuçta lazer çapı amatör makinelerde yine gözle ayarlanıyor. Ve bütün yolları bu çapa göre kazıyor. Az bir sapmadan tüm ince yollu devre kayar. Yapılmaz değil ama çok süper bir yöntem değil.
Hee Galvo lazer olsa şöyle en kıralı... Ama çok pahalı.. Gerçi bu adamlar bu makinayı ne absürt markalama işleri için kullanıyorlar(telefon arkası vs). PCB için parasıyla yaptırılabilir. Fakat sanayiye yakın bir yerde olmak lazım böyle bir hizmeti alabilmek için. Biz AVM'lere yakınız.
Aslınde dediğin gibi yolda ilerleyerek yakması çizginin stabilliği açısından daha mantıklı. Hem de en ucuz lazer cnc yöntemi. En basit lazer cnc'ler GBRL bu şekilde arduinolar ile çalışıyor. Boyayıda herhalde 1w bile yakar.
Ama galvo lazerin hassasiyeti ve hızı gerçekten muazzzam.
Bir de UVPrint diye bir yöntem var. Şu çakmakların, bardakların filan üstüne direk logo basıyor. Ben ahşaba bile bastırdım. Muhtemelen HCL'de erimez. Kazınmıyor bile zaten. Boya yüzeyde yayılmıyor. De işte hep bunlara yakın olmak lazım sürekli kullanmak için. Adam 1 tane şunu bas diye diye gidince mırın kırın ediyorlar.
Bi anda bir pcb'yi mücüvher zannedip 150 TL isteyebilir tek örnek için. Belirli bir fiyatı olmuyor tek işin.
Lazer kafayı otomatik ölçüp odaklayan makinalar var. Detayını bilmiyorum. PRofosyonel makinalar böyle.. Yani adamlar bununla Metre, Gönye filan işliyor zaten. Elle/gözle kalibre edecek halleri yok
Bu arada adam cetus'a lazer takıp yapmış. Şu printerı bir toplarsan sen de bi lazer eklersin.
Güzel makina. Ama bu şekilde tarayarak yapması PCB için mantıklı değil. Tamam, çok hassas ve ortada çok ince bir teli bile güzelce çıkarmış, ama gene de normal CNC mantığı ile boyalı yerlerin üzerinde gezinse çok daha kaliteli çıkmaz mı? Bana öyle geliyor ki önemli olan doğru güçte lazeri bulmak ve doğru odaklamak. Ama konunun ayrıntılarını bilmiyorum.
Mesela bu odak olayı kafama takılıyor. Normal bildiğimiz ışık olsa, belli bir yeri yakması için mercek ile odaklamak lazım. Ama lazer bu. Dümdüz gidiyor ve neredeyse hiç dağılmıyor. O zaman odak olayı niye gerekiyor? 0.1 mm lik lazer olsun ve mesela 500 mW gücünde, odak modak yapmadan PCB'deki boyaya tutunca o boyayı yoketmesi lazım. Böyle güzel bir lazer lamba bulursam alacağım. Çin malı bir sürü var ama ne mal oldukları belli değil.
Bir de şunu anlamıyorum: Bu taramalı sistemde lazer kaynağı ile hedef arasındaki mesafe sürekli değişiyor olacak (git gel osilosyonu). Bu durumda doğru odak noktasını nasıl sağlıyor bu?
Mesafe göre odak olayı muhtemelen yazılımla çözülüyor. Dik iken ayarlanan odaklama muhtemelen otomatik kenarla doğru giderken değişiyor. Onunla ilgili önünde otomatik anlık oda değişen mercek düzeneği oluyor.
Bu odak olayı gerçekten can sıkıcı bir durum ... Demekki lazer üreten diyodun ürettiği lazer ışınının çapı sabit (mesela 1 mm) ve mesafe ne olursa olsun, bunun bir odağa ihtiyacı yok, hep 1 mm kalır. Ama işte 0.1 mm ye düşürmek için bir lens gerekiyor ve bundan dolayı da odak işin içine giriyor. Doğru mu anlıyorum?
Eğer durum bu ise, ve odak da çok kritik ise, bize step motorla hareket edebilen bir odak lensi lazım. Aynen 3d yazıcı mantığı olacak. PCB yi koyacağız ve bir sensör ile yüzey yükseltilerini tespit edeceğiz (mesh leveling gibi). Sonra da lazer ile boyayı yakarken bu oluşturduğumuz mesh'e göre odağı sürekli düzelteceğiz. Böyle bir mercek varsa bile baya kazık bir iş bu
lazerin diyottan çıkışı örnek veriyorum 40 derece açı ile yayılıyor. Bu lazerin önündeki lens bu ışını paralel hale getiriyor.
Paralel hale getirmek nasıl oluyor lazer ışın demeti lensin odak noktasına gelince ışın paralel oluyor.
Lazer ile hiç çalışmadım. Dolayısıyla lazerin gücü hakkında ifade edilen değerlerin pratikteki karşılıklarını bilmediğimden, konuşulan değerlere anlam veremiyorum. Aşağıdaki gibi tahtayı yakan, boyayı da aynı şekilde kazımaz mı? Daha düz sorayım en az kaç Watt güç gerekir?