Dc voltaj gürültü Filtreleme

Aslında bütün soruların cevaplarını verdim ama dikkatli bakmadın sanırım

Sadece sorulan soruya cevap ver. Farklı kişiler farklı sorular sordu ise, onlara da ayrı ayrı cevap ver. Cevap olabildiğince kısa olsun. Probleme odaklanmışken senin amfide kullandığın kabinin şeklini, ekipmanların markalarını vs uzun uzun yazarsan dikkat dağılıyor, kimse de okumuyor.

Eğer yaptığın amfiyi mutlu olduğun bir proje olarak paylaşmak istiyorsan, ayrı bir konuda bütün resimlerini koy, videolar koy, havanı at :D Kullandığın malzemeleri de bütün ayrıntıları ile yaz. Herkes de tek tek okur o malzemeleri ve not alır. Biz de görüp gudururuz, gençler de görür ve gaza gelir benzerini yapmak için.

Örnek cevaplar. İkisini de "+ Alıntı" butonu ile aldım ve ekledim sonra da mesaja "Alıntıları ekle" butonu ile dahil ettim

Amfiyi ve inverteri birbirlerinden bir iki metre uzaga koydugunda gene gurultu oluyor mu?

İnverteri 3m mesafeye koydum, gürültü önemli oranda azaldı ama hala var.

inverterin hem girişine hemde çıkışına ekranlanmış emi filtre koymak lazım.

İnverterin şebeke tarafında EMI filtre var zaten (resmini koy)

Belki aşırı gürültüde yoktur. Sıfır hazır cihazlarda bile gürültü oluyor zaten.
Osiloskop ile seviyesini görmek lazım.
Kulağı hassas kişiler 50 hertz altı ile 20000 hz üstünü bile duyuyorlar. Yarasa gibi kulakları var. :)
Onlara çözüm bulmak zor.

dcdcnoise-3.png

emi filtre hem girişte hem çıkışta olmalı.

Son düzenleme:
Telefonda çalan parçayı durdurduğunuz zaman telefon muhtemelen ses çıkışını izole edip yüksek empedans durumuna çekiyor. Bu durumda da anten gibi çalışan ses sinyal kablosuna nüfuz eden parazit duyuluyor. Telefonun düşük çıkış empedansı sayesinde ortadan kaldırılan parazit, telefon susturulup amfinin yüksek giriş empedansı ile baş başa kalınca duyuluyor.

Muhtemelen ses sinyal kablosunu telefondan çekip boşa çıkarınca da parazit duyuluyordur. Peki kablonun diğer ucunu amfi girişinden çekince de, yani kabloyu ortadan kaldırınca parazit var mı?

Benzer durum bir arkadaşın notebook'una bağladığı ses sisteminde vardı. Bilgisayar ses çalarken sorun yok, fakat sustuğu zaman parazit vardı. İçinde bakır bile olmayan üç beş paslı telden ibaret ses sinyal kablolarından almış. Yerine kaliteli bir kablo yapınca sorun çözülmüştü.

Kaliteli kablo derken de öyle çok uçmaya gerek yok. 1.5-2 yıl kadar önce metresi yanlış hatırlamıyorsam 10TL den gayet güzel iş görecek bir kablo bulup uçlarına lale ve 3.5 jak takmıştım.

IMG_20241222_011256.jpg

Son düzenleme:
Giriş empedansı yüksek amfinin.
Girişinde yüksek empedanslı cihaz olursa giriş kablosu anten gibi şebeke elektriği gürültüsünü çeker.
Parmağını değdirirsen daha çok gürültü çıkar.
Play tuşuna basınca düşüyor.
Bu normal yani.

Evindeki tesisatta toprak hattı varmı?
emi filtrenin toprak hattı ona bağlanmalı.
Nötür hattına bağlayınca olmuyor.
Yoksa nötür hattı trafoya kadar giden kablo direncinde dolayı üzerinde azda olsa voltaj ölçersin. Oda gürültü olarak yansır.

Giriş empedansı yüksek amfinin.
Girişinde yüksek empedanslı cihaz olursa giriş kablosu anten gibi şebeke elektriği gürültüsünü çeker.
Parmağını değdirirsen daha çok gürültü çıkar.
Play tuşuna basınca düşüyor.
Bu normal yani.
**
Evindeki tesisatta toprak hattı varmı?
emi filtrenin toprak hattı ona bağlanmalı.
Nötür hattına bağlayınca olmuyor.
Yoksa nötür hattı trafoya kadar giden kablo direncinde dolayı üzerinde azda olsa voltaj ölçersin. Oda gürültü olarak yansır.
Ustam Allah Aşkına 220 Şebekeye Bağlı olduğunu videonun neresinde gördün özellikle şebekeye bağlı olmadığını inverter ile çaşıştığını bahsettim

Ustam Allah Aşkına 220 Şebekeye Bağlı olduğunu videonun neresinde gördün özellikle şebekeye bağlı olmadığını inverter ile çaşıştığını bahsettim
EMI-Figure-1.png

Emi filtrede CY kondansatörlerinin ortak ucu nereye bağlı?
220 volt şebeke takılı değilse L ile N inverterin çıkışı oldu. Toprak hattı nerede?

Bostaki kablonun arkasina asagidaki devreyi kurup sonucu gozle.

Sorunun cozulebilir.
1734864011927.png

WhatsApp Görsel 2024-12-25 saat 19.25.30_b71e7d87.jpg
12 volt AC çıkışına böyle bir devre yaptım fitre devresi ekledim tam regüle devresi o ilk resimde gösterdiğim gibi Tam regüle devresi ekledim sesteki dip Ses gürültüsü kalınlaştı sadece Yani normal dik gürültüsü var ama kalınlaştı hani azalmadı hatta biraz arttı bile diyebilirim

WhatsApp Görsel 2024-12-25 saat 19.25.30_dade3eb9.jpg
amfi kartının dc50 Volt kısmına ve gnd kısımlarını gnd'lerin birleştiği kısımlara böyle çok bobinleri ekledim amfideki kendi gürültüsü bir miktar azaldı gibi geldi
WhatsApp Görsel 2024-12-25 saat 19.25.31_03968471.jpg
Ayriyeten trafonun çıkışında böyle bir filtre ekledim bilgisayar Pusu kaynağından söktüğüm bir trafo tipi filtre

WhatsApp Görsel 2024-12-25 saat 19.25.31_8f1cf54c.jpg
afiyet ses girişine de böyle bir filtre koydum Ama işe yaramadı O yüzden iptal ettim sonra

Işin ilginç tarafı da şu trafodan gelen sadece ve sadece AC 35 Volt çıkışını kullandım amfiyi besledim AC 12 volt çıkışını hiç kullanmadım hiçbir şekilde amfiye giriş vermedim Pre amfileri ve diğer modülleri evdeki laboratuvar tipi güç kaynağından besleme yaptım dip gürültü kesildi

Denemelere devam edeceğim Yani bu trafodan gelen ac12 volt çıkışında Bu gürültüyü neden yapıyor ve bunu nasıl kesebilirim deneme yanılmalarla çeşitli çalışmalarla bu gürültüyü kesmeye çalışacağım bir şekilde

Bütün sorun amfiyi besleyen trafonun ac12 volt çıkışındaki gürültü ac12 volt çıkışını kullanmadığın söyledi gürültü yok ac35 Gold lan amfiyi besliyorum sıkıntı yok Onu bir şekilde gürültüsünü kesiyorum ama 12 voltu kullandığım zaman gürültü oluyor bu 12 volt bir şekilde filtrelemem lazım belki de yaptığım filtre yanlıştır Bilmiyorum akşam filtrenin şemasını da ve nasıl yaptığımı da açıklarım

UPS ler Online Sinüs değil ise dandik olanlar kare darbe çıkışı verirler.
Kare dalgalar ise çok gürültü üretir. Genelde de AC RMS ölçen multimetrelerde daha yüksek voltaj görünür.
1-İnverterinin çıkış sinyaline bakman lazım.
2-Eğer kare darbe üretiyorsa Sinüs çıkış verenini bulup kullanmalısın.
3-Enerji ve GND hatlarını tek bir düğüm noktasından dağıtman da ayrıca önem arzeder. Bunu da En son filtre kapasitörünün uçlarından dağıtmalısın.

UPS ler Online Sinüs değil ise dandik olanlar kare darbe çıkışı verirler.
Kare dalgalar ise çok gürültü üretir. Genelde de AC RMS ölçen multimetrelerde daha yüksek voltaj görünür.
1-İnverterinin çıkış sinyaline bakman lazım.
2-Eğer kare darbe üretiyorsa Sinüs çıkış verenini bulup kullanmalısın.
3-Enerji ve GND hatlarını tek bir düğüm noktasından dağıtman da ayrıca önem arzeder. Bunu da En son filtre kapasitörünün uçlarından dağıtmalısın.
12 volt ile çalışan MP3 modülleri ve ton kontrol devrelerini laboratuvar tipi güç kaynağı ile beslediğin zaman dışarıdan başka bir güç kaynağı ile beslediğimiz zaman gürültü kesiliyor ya da afiyet direk telefonu bağladığında kesiliyor bunu videolarını çektim bütün sorun bütün mesele trafodan aynı anda hem 35 Volt AC ve 12 volt AC simetrik çıkışları aynı trafodan kullanmam 12 volt AC çıkışlarını kullanmazsam 12 volt AC çıkışlarını başka bir kaynaktan kullanırsam sıkıntı yok ama aynı kaynaktan kullanırsam gürültü yapıyor benim bütün meselem 12 volt Ace çıkışındaki gürültüyü kesmek eğer o kattaki simetrik 12 volt ac çıkışındaki gürültüyü kesebilirsem yetrer şimdili denemeler devam ediyor farklı çözümler arıyorum

12 volt ile çalışan MP3 modülleri ve ton kontrol devrelerini laboratuvar tipi güç kaynağı ile beslediğin zaman dışarıdan başka bir güç kaynağı ile beslediğimiz zaman gürültü kesiliyor ya da afiyet direk telefonu bağladığında kesiliyor bunu videolarını çektim bütün sorun bütün mesele trafodan aynı anda hem 35 Volt AC ve 12 volt AC simetrik çıkışları aynı trafodan kullanmam 12 volt AC çıkışlarını kullanmazsam 12 volt AC çıkışlarını başka bir kaynaktan kullanırsam sıkıntı yok ama aynı kaynaktan kullanırsam gürültü yapıyor benim bütün meselem 12 volt Ace çıkışındaki gürültüyü kesmek eğer o kattaki simetrik 12 volt ac çıkışındaki gürültüyü kesebilirsem yetrer şimdili denemeler devam ediyor farklı çözümler arıyorum
Baştan aşağıya kısa kısa göz attım mesajlarına ve onun üzerine yazdım maddeleri.
Yazdıklarımı yabana atma.

yaptığım bu filitre neden işe yaramadı bilmiyorum burada yazılanların bir çoğunu dikkate almama ve uygulamaya çalışsam da sonuç olarak bir çözüme ulaşamadım son denemede trafodan hem 35-0-35 VAC hemde 12-0-12 VAC çıkışının aynı anda kullanılmasının gürültüdeki en önemli faktör olduğunu keşfettim bunuda defalarca belirtsemde yinwede bunun çözümüne dair bir sonuç alamadım

bende agresifçe bir yaklaşımda bulunarak son bir demene yapmaya karar verdim yine nasıl olduğu konusunda en küçük bir fikrim olmamasına karşın dip gürültüyü yok ettim evet yanlış anlamadınız yok ettim ses potunu sıfıra çevirdiğimde dip gürültü yok oluyor eskidense kulak tırmalayacak kadar uğultu ve cazırtı vartı pot sıfırda olsada şimdi ise ses potunu sona getirmeme rağmen normal bir dip gürültü oluşuyor rahatsız etmeyecek kadar az ki zaten müzik çalarken o sesi duymak imkansız birşey bunu nasıl yaptığıma gelirsek...

WhatsApp Görsel 2024-12-25 saat 19.25.30_b71e7d87.jpg

önce inverter çıkışından yani trafo girişinden rasgele iki tel çekip dişi pirize bağladım

WhatsApp Görsel 2024-12-26 saat 22.05.56_ff8cfd38.jpg

daha sonra bir üçlü seyyarı ona taktım ve üçlü seyyara da biri 1,2a diğeri 2a iki adet 12v dc adaptör bağladım bunların uçlarını birbirine seri bağladım

WhatsApp Görsel 2024-12-26 saat 22.05.56_060efa0b.jpg

ardından mp3 modül ve ton kontrol devrelerini bağladım ve çalıştırdım sonuç dip gürültü sıfırlandı eğer modifiye sinüs inverter yerine tam sinüs inverter kullansam muhtemelen potu sona getirsemde hapörlerden gürültü ve parazit sesi hiç bir şekilde gelmeyecek

ddffdsf.png

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,229
Üyeler
2,921
Son üye
windowsxp

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back