giriş ve orta seviyede tasarlanabilicek ve basılabilicek devreler

yuzarsif.

Yeni Üye
Ben Balıkesir Üniversitesinde elektrik elektronik öğrencisiyim. Daha 1. sınıfım ama bu konulara ilgim olduğu için işin içine daldım. Orta seviye C# biliyorum ve yanında da Eagle öğrendim. Öğrendim dediğim çizim yapabilirim ama yolları oluşturmada henüz acemi sayılırım. Çoğu komponentin ne işe yaradıklarını da biliyorum.

Benim sorunum bi kaç komponent girince işin içine devreler bana çok karışık gelmeye başlıyor. Bunlar tecrübe tamamen. Tecrübe edinebilmem kendimi geliştirebilmem için giriş ve orta seviye devre önerilerinde bulunabilir misiniz?

Proje çok fazla var. Ayarlı güç kaynağı yapabilirsin, Fonksiyon jeneratörü yapabilirsin, Amfi devresi yapabilirsin. Zamanla her şey düzene giriyor zaten. Yeterki merak ve azim hiç bitmesin.

Masaüstü bilgisayarın varır, veya laptop da olsa uygulamalı olarak basit birkaç devre tasarlayarak kısa sürede devre bileşenlerini uygulamalı olarak kavrayabilirsin.

Örneğin önce LM35 ile çalışan opamplı bir termostat yapabilirsin, bilgisayarını soğutacak bir fanı sensör sıcaklığına bağlı açıp kapatırsın.

Sonra bunu histeresisli yapabilirsin. Fanın açılma ve kapanma sıcaklıklarını kontrol etmeyi öğrenirsin.

Bir sonraki adımda fanlara düşen voltajı sıcaklığa bağlı kontrol edecek bir devre yapıp fan hızının sıcaklığa bağlı hızlanıp yavaşlamasını sağlarsın. Bu sonuncuyu yaptığında opamplarla yapılabilecek hemen hemen her devreyi anlayacak kadar öğrenmiş olursun opampları. Birkaç transistörü yakarsın ama ederlerinden çok daha fazlasını öğrenmiş olursun.

Eagle yerine KiCad öğren. Eagle ın yapabildiği ve KiCad'ın yapamadığı bir özelliği ben bilmiyorum. Çok basit olmayan, bittiği zaman da işine yarayacak bir proje düşün ve yapmaya başla. Ortaya çıkacak problemler sana işi öğretecek, bitip de kullanmaya başlamayı istemen de motivasyonun olacak.

Eagle yerine KiCad öğren. Eagle ın yapabildiği ve KiCad'ın yapamadığı bir özelliği ben bilmiyorum. Çok basit olmayan, bittiği zaman da işine yarayacak bir proje düşün ve yapmaya başla. Ortaya çıkacak problemler sana işi öğretecek, bitip de kullanmaya başlamayı istemen de motivasyonun olacak.
Altium, Eagle, Proteus. Çizmeye başlamadan önce bu üçü arasında kalmıştım. Öğrenmemdeki amacım da ileride özel sektörde işe girerken bana artısının olmasıydı. Piyasada en çok kullanılan programlar bu üçü. Şu an elimdeki programı hatrı sayılır derecede öğrendikten sonra ikinci bir program olarak KiCad'i öğrenebilirim. Şu an bence en mantıklısı elimdeki işe yoğunlaşıp onu güzelce öğrenmek. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi devre tasarlarken çıkan problemler bana işi öğreticek olan etkenler. Benim takıldığım yer ne devresi tasarlamam gerektiği. Bir kaç çok basit te olsa örnek verebilirseniz çok sevinirim.

Proje çok fazla var. Ayarlı güç kaynağı yapabilirsin, Fonksiyon jeneratörü yapabilirsin, Amfi devresi yapabilirsin. Zamanla her şey düzene giriyor zaten. Yeterki merak ve azim hiç bitmesin.
Ayarlı güç kaynağı zaten ihtiyacım olan bir şey. Şu anlık eski bilgisyarımın psu'sunun kablolarından istenilen gerilimi veriyorum. Bu piyasada da kaliteli bir bir ayarlı güç kaynağı 1200 1300den aşağı değil. Araştırma yaptığımda çok fazla sadece gerilim ayarlı güç kaynağı örneği vardı. Benim yapmak istediğim ise hem gerilim hem akım ayarlı bir güç kaynağı. Akım kısmında takılmış durumdayım.

Ayarlı güç kaynağı zaten ihtiyacım olan bir şey. Şu anlık eski bilgisyarımın psu'sunun kablolarından istenilen gerilimi veriyorum. Bu piyasada da kaliteli bir bir ayarlı güç kaynağı 1200 1300den aşağı değil. Araştırma yaptığımda çok fazla sadece gerilim ayarlı güç kaynağı örneği vardı. Benim yapmak istediğim ise hem gerilim hem akım ayarlı bir güç kaynağı. Akım kısmında takılmış durumdayım.
Bu konu işini görür.
Konu '30V - 5A İyileştirilmiş Demonte Güç Kaynağı' https://mekatronik.org/forum/threads/30v-5a-iyilestirilmis-demonte-guec-kaynagi.2901/

Altium, Eagle, Proteus. Çizmeye başlamadan önce bu üçü arasında kalmıştım. Öğrenmemdeki amacım da ileride özel sektörde işe girerken bana artısının olmasıydı. Piyasada en çok kullanılan programlar bu üçü.

Önemli olan PCB tasarımın mantığını öğrenmek. İyi layout nasıl yapılır? PCB nin yapısal özellikleri nasıl seçilir? Layer'lar etkin bir şekilde nasıl kullanılır. Komponent yerleşimi nasıl yapılır? Bir kere bunu öğrendikten sonra, piyasadaki TÜM ECAD programlarını çok kısa zamanda kullanmaya başlarsın. Yoksa şimdiden Altium'u öğrendin, sen mezun olup işe başladığında bütün menüler, herşey farklı, bir sürü yenilik gelmiş, gene her şeyi öğrenmek zorunda kalacaksın.

Bir de daha vahimi, şu anda öğrenci olduğuna göre herhalde parayla almadın Altium'u, büyük ihtimalle korsan kullanıyorsun. Böyle hak yiyerek yapılan bir öğrenmeden, en azından ben şahsen bir hayır gelmeyeceğine inanıyorum. KiCad ile iyi bir PCB tasarımı nasıl yapılır %100 öğrenebilirsin. Sonra ileride iş hayatına atıldığında bu PCB tasarım bilginle rahatlıkla iş bulursun, Altium'u etkili bir şekilde kullanmaya başlaman da birkaç ayını alır.

Öncelikle temel elektronik ekipmanlarını tedarik et. Ailenden de maddi destek iste. Bir multimetre, havya seti, temel el aletlerine ihtiyacın olacak. Bir de mümkün ise bir osiloskop da alabilirsin. Bir de kesinlikle teknik ingilizceyi iyi seviyede öğrenmen lazım. Okuduğun teknik dokümanları, dinlediğin teknik youtube videolarını sözlük kullanmadan, alt yazı açmadan anlıyor olman lazım. İngilizce konuşman veya ingilizce yazman önemli değil, onları sonra da öğrensen olur.

Önemli olan PCB tasarımın mantığını öğrenmek. İyi layout nasıl yapılır? PCB nin yapısal özellikleri nasıl seçilir? Layer'lar etkin bir şekilde nasıl kullanılır. Komponent yerleşimi nasıl yapılır? Bir kere bunu öğrendikten sonra, piyasadaki TÜM ECAD programlarını çok kısa zamanda kullanmaya başlarsın. Yoksa şimdiden Altium'u öğrendin, sen mezun olup işe başladığında bütün menüler, herşey farklı, bir sürü yenilik gelmiş, gene her şeyi öğrenmek zorunda kalacaksın.

Bir de daha vahimi, şu anda öğrenci olduğuna göre herhalde parayla almadın Altium'u, büyük ihtimalle korsan kullanıyorsun. Böyle hak yiyerek yapılan bir öğrenmeden, en azından ben şahsen bir hayır gelmeyeceğine inanıyorum. KiCad ile iyi bir PCB tasarımı nasıl yapılır %100 öğrenebilirsin. Sonra ileride iş hayatına atıldığında bu PCB tasarım bilginle rahatlıkla iş bulursun, Altium'u etkili bir şekilde kullanmaya başlaman da birkaç ayını alır.

Öncelikle temel elektronik ekipmanlarını tedarik et. Ailenden de maddi destek iste. Bir multimetre, havya seti, temel el aletlerine ihtiyacın olacak. Bir de mümkün ise bir osiloskop da alabilirsin. Bir de kesinlikle teknik ingilizceyi iyi seviyede öğrenmen lazım. Okuduğun teknik dokümanları, dinlediğin teknik youtube videolarını sözlük kullanmadan, alt yazı açmadan anlıyor olman lazım. İngilizce konuşman veya ingilizce yazman önemli değil, onları sonra da öğrensen olur.
Altium'u daha kullanmıyorum Eagle da öğrencilere ücretsiz kullanım hakkı sağlıyor.

Babam da elektrikçi olduğundan anlıyor az çok ama benim uğraştıklarım elektronik kısmına girdiği için devre üzerinde bir soru sorsam bilemez büyük ihtimal. Ekipman konusunda bana çok destek oldu çoğu aleti edindim. Yukarıda da dediğim gibi ayarlı güç kaynağını kendim yapmak istiyorum. Osiloskopu da biraz daha ileride almayı düşünüyorum. Zaten orta seviye bi ingilizcem var okul zamanı da bunu geliştirip daha teknik ingilizceye odaklanıcam.

Forum istatistikleri

Konular
7,692
Üyeler
3,110
Son üye
merkonisch

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back