Güneş panellerinde güncel teknoloji durumu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün bir güneş paneli sistemi kurmak istesek, piyasada satılan peteklerde bekleyebileceğimiz güç değerleri hangi aralıktadır? Fiyat/performans açısından optimum nokta neresidir? Marka olarak da şu anda orta ve iyi kalitede bilinen markalar nelerdir? Yerli markalar mı tercih edilmeli yoksa ithal mi?

Hedef sistem olarak 5 kVA diyelim. Sadece güneş paneli, rüzgar yok. Örnek olsun, 4 tane panel bir direğe bağlanacak ve direkteki mekanizma da panelleri her zaman güneşe yönlendirecek.

her zaman güneşe yönlendirecek.
Sakina! :)
Başına 1.001 dert alırsın. Güneye baksın ve yatay açısı kış aylar için uygun olsun. Çünkü yazın zaten üretiğin enerjiyi tüketemiyeceksin. Ama kısın "ah, keşke birkaç panel daha kurmuş olsaydım." diyeceksin.
Sanırım rüzgar enerjiden bahsediyorsun. Yoksa panellerin kurmak istediğin yerdemi rüzgar yok?

Şu aşamada sistemi kurma niyetim yok. Ama bir sürü panel markası var. Hangisini tercih etmek lazım?

solar panellerin verimlilgi markadan markaya cok farketmiyor aslinda, orta segmentte hangisi ucuzsa o tercih ediliyor genelde, tier 1 ve tier 2 olayı var, tier 1 secerseniz daha garanti olur mesela

Benimkiler Lexron Monokristal 410W. İyimi kötümü bilmiyorum: henüz kurumunu yapmadım.
yapibahce.com dan almıştım. Birisi kırık gelmişti. Anında değiştirdiler.

Genellikle mono kristal olanlar tercih ediliyor diye biliyorum güneş panellerinde, f/p, kullanım ömrü ve W değeri olarak ideallerdi diye hatırlıyorum. Hareketli panel mekanızması konusunda attığınız taş ürküteceğiniz kuşa değmeyebilir. Öğrencilik yıllarımda bu projeyi hayata geçirmeye çalışmıştım fakat tasarladığım güneş ışığını takip eden panel; verimlilik açısından haraketsiz panelle olağan üstü bir fark göstermemişti harcadığınız kaynağa değmeyebilir. Tabki ben bun öğrencilik yıllarımda çok teknik analizler yaparak denemedim.

Aslında orada kullanım profili de önemli diye düşünüyorum. Eğer sürekli olarak yüksek bir tüketim varsa, o zaman panellerin sürekli olarak güneşten maksimum verim almaları çok önemli olur ve otomatik açı değiştiren mekanizme bereketli olur. Ama tüketim çok az ise, o zaman paneller maksimum güneş almasa da, yavaş yavaş aküleri şarj edecek zaten.

Aslında orada kullanım profili de önemli diye düşünüyorum. Eğer sürekli olarak yüksek bir tüketim varsa, o zaman panellerin sürekli olarak güneşten maksimum verim almaları çok önemli olur ve otomatik açı değiştiren mekanizme bereketli olur. Ama tüketim çok az ise, o zaman paneller maksimum güneş almasa da, yavaş yavaş aküleri şarj edecek zaten.
Hocam açıkcası bende aynı şekilde düşünüyorum ama yüksek hacimli bir güneş tarlası vb gibi bir sistemde 3 eksende hareket sağlamak gerekecek maksimum verimlilik için. Profil ve panelin ağırlığını da hesaba katınca üretim maliyeti çok yükseliyor. Tabi verimlilik hesabını yapmak gerekir net bir şey söyleyebilmek için bireysel kullanımda gerçektende dediğiniz gibi olabilir sadece gün içindeki güneşi takip ettirerek 2 eksende hareket etmesi bile yeterli gelebilir.

Bu konuda bol miktarda online hesaplamarı yapan siteler var.
Orda birkaç veri girdikten sonra göreceksiniz ki, güneşi takip ederek amaniii detirten bir kazanç yok.
Ama güneşi takip eden sistemler (tek veya 2 aks farketmez) çok pahali ve sık sık arızanlamaya eğimli. Birde şimdi dün yaşadığımız fırtına esnasında bu sabit olmayan panel montajı hayal gözümüzle izliyelim ... sanırım kısa bir süre sonra izlenecek çok fazla birşey kalmazdı ortalıkta.

Son teknoloji de güneş paneli seçimi yaparken,
Monokristal yapıya sahip olması,
Perc hücre yapısından ziyade topcon hücre yapısına sahip olması,
A class olması önem arz etmektedir.
Güneş panelleri cayır cayır güneşte daha çok enerji üretir düşüncesi yanlıştır.
Güney cepheye 35-45 derecelik bir açı ile zeminden 50 ila 60 mm boşluk bırakılacak şekilde montaj edilmelidir.
(Sacın üzerine paneli yatırıp kenarlarından L Demir ile montaj olmaz)
Güneşi takip eden sistemlere hiç gerek yok macera aramak olur bence.

9 Adet 550 waat panel
6.2 kW mppt yüksek voltaj inverter
51.2 volt 280 ah lityum batarya

18 adet 550 Watt panel
8.5 yada 11 kW mppt yüksek voltaj inverter
51.2 volt 400 ah lityum batarya

Maddi duruma ve bütçeye göre normal bir ev için yukarıdaki 2 paket tercih edilebilir.

Agm jel aküler maalesef 1 yılda hele hele bilinçsiz kullanımda 8 ayda çöpe gider.

Marka konusunda ise Lexron, tommatech,cw enerji kalitelidir.

Hybrid araci park ettiniz. Park suresince gunesin duzenli yada duzensiz neden olacagi elektrikle araci sarj edecek duzenegi hic aku kullanmadan kurmak mantikli olur mu?

Amac kisa zamanda sarj etmek degil arac park halinde ise gunes enerjisinden faydalanalim.

Keşke şebekeye bağlı evlerde hiç aküye gerek kalmasa, örneğin güneş enerjinin ürettiği elektriği sattın, 1kwh gelirin var, o senin bakiyene eklenecek, kullanmak istediğin zaman şebekeden çekeceksin ama o bakiyeden düşecek, yani aslında şebekeyle alış veriş yapıyorsun ama akü olmadan

@0xyit bahsettiğiniz sistem zaten var, ama ülkemizde birkaç kez değişti sistem günceli ne bilmiyorum. Dünya üzerinde bahsettiğiniz yapıda çalışanlar var.

@Mikro Step bahsettiğiniz sistem mümkün, hatta böyle bir aracı aynı zamanda batarya olarak kullanarak enerjinin pahalı olduğu saatte satmalı kurgularda var, ama son kullanıcı seviyesi biraz karışık. Hali hazırda yapan cihaz var mıdır bilmiyorum, çoğu ülkede zaten grid e direkt bağlantı yapıp mahsuplaşarak çözüyorlar.

Konuya katkı olarak yönlendirme sistemi pratikte o kadar karlı değil. Sabit panel en iyisi. Paneller 25C sıcaklık ve 1000W/m2 radyasyona göre specleniyor, aslında en güzel enerji soğuk ama güneşli kış günlerinde elde ediliyor. Yazın 40-50C bandına geldiklerinde gerilimleri düşüyor aynı radyasyonu alsa bile bu da daha az güç demek. Panel fiyatları ucuzladığı için gün içerisinde tepe güçte daha yüksek kalabilmek için daha fazla panel takılıyor artık. Şu an piyasada sanırım 500-600W bandında panel bulunabiliyor en büyük bundan 4 tanesini alıp 5kw lık invertere takmak hata(kva kullanmıyorum, çünkü inverterler aksi emredilmedikçe pf 1 de çalışır. Genellikle 0.8 kapasitif 0.8 indüktif e gidebilen bir aralık verirler, bu aralıktaki gücü cihaza göre değişir.) çünkü zaten panel buz gibi kış gününde bile inverteri doyurmaz. Sistemde batarya olup olmadığı da belirsiz.

Güncel yönetmeliği bilmiyorum, ama bir ara 25kw altı lisanssız sayılıyordu. Başvurup onay alıp aylık mahsuplaşma usulü çalışıyordunuz. Ama izin almadan bunu mesela bataryayla yapabilirsiniz, enerjiyi satmayıp bataryada depoluyorsunuz, gün içinde fazlası üretilirse bataryaya dolduruluyor. Gereken vakitte(güneş varken kullanmanız biraz zor, inverteri oversize etmemek için) batarya kullanılıyor burada genellikle batarya ömrünü maksimuma itecek SOC değerleri belirleniyor bu şekilde bataryalar 2000cycle ve üstü(güncelde nerelere çıktı bilmiyorum) çalışabiliyordu, tek sorun ROI zaten bataryanın yenilenmesi gerektiği zamana yakın çıkabiliyordu ve sistemin büyük kalemi olan batarya yenilenip bir tur daha kullanınca aslında kara geçiyordunuz ama bunlar biraz eski bilgiler, güncele bakmak lazım. Bu işi yapan baya kişi var iyi yapanı bulmak lazım

Forum istatistikleri

Konular
8,775
Üyeler
3,517
Son üye
Linwelin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back