@0xyit bahsettiğiniz sistem zaten var, ama ülkemizde birkaç kez değişti sistem günceli ne bilmiyorum. Dünya üzerinde bahsettiğiniz yapıda çalışanlar var.
@Mikro Step bahsettiğiniz sistem mümkün, hatta böyle bir aracı aynı zamanda batarya olarak kullanarak enerjinin pahalı olduğu saatte satmalı kurgularda var, ama son kullanıcı seviyesi biraz karışık. Hali hazırda yapan cihaz var mıdır bilmiyorum, çoğu ülkede zaten grid e direkt bağlantı yapıp mahsuplaşarak çözüyorlar.
Konuya katkı olarak yönlendirme sistemi pratikte o kadar karlı değil. Sabit panel en iyisi. Paneller 25C sıcaklık ve 1000W/m2 radyasyona göre specleniyor, aslında en güzel enerji soğuk ama güneşli kış günlerinde elde ediliyor. Yazın 40-50C bandına geldiklerinde gerilimleri düşüyor aynı radyasyonu alsa bile bu da daha az güç demek. Panel fiyatları ucuzladığı için gün içerisinde tepe güçte daha yüksek kalabilmek için daha fazla panel takılıyor artık. Şu an piyasada sanırım 500-600W bandında panel bulunabiliyor en büyük bundan 4 tanesini alıp 5kw lık invertere takmak hata(kva kullanmıyorum, çünkü inverterler aksi emredilmedikçe pf 1 de çalışır. Genellikle 0.8 kapasitif 0.8 indüktif e gidebilen bir aralık verirler, bu aralıktaki gücü cihaza göre değişir.) çünkü zaten panel buz gibi kış gününde bile inverteri doyurmaz. Sistemde batarya olup olmadığı da belirsiz.
Güncel yönetmeliği bilmiyorum, ama bir ara 25kw altı lisanssız sayılıyordu. Başvurup onay alıp aylık mahsuplaşma usulü çalışıyordunuz. Ama izin almadan bunu mesela bataryayla yapabilirsiniz, enerjiyi satmayıp bataryada depoluyorsunuz, gün içinde fazlası üretilirse bataryaya dolduruluyor. Gereken vakitte(güneş varken kullanmanız biraz zor, inverteri oversize etmemek için) batarya kullanılıyor burada genellikle batarya ömrünü maksimuma itecek SOC değerleri belirleniyor bu şekilde bataryalar 2000cycle ve üstü(güncelde nerelere çıktı bilmiyorum) çalışabiliyordu, tek sorun ROI zaten bataryanın yenilenmesi gerektiği zamana yakın çıkabiliyordu ve sistemin büyük kalemi olan batarya yenilenip bir tur daha kullanınca aslında kara geçiyordunuz ama bunlar biraz eski bilgiler, güncele bakmak lazım. Bu işi yapan baya kişi var iyi yapanı bulmak lazım