Yaklaşık bir aydır filament sorunu ile boğuşuyorum.
Bir ay önce kullandığım "Microzey PLA +" filamentten çok memnundum. Çok güzel ve sağlam baskılar alıyordum. İki parçayı birbirine vidalamam gerektiğinde vidayı sıkıştırınca filament esniyordu ama hiç bir zaman kırılmıyordu.
Bu Filamentim bitince aralarında çok fiyat farkı yok diye daha iyisini almak adına "Microzey PLA Pro" sipariş ettim. Gelen filamentte müthiş bir ipliklenme ve dayanıksızlık vardı. Herhalde filament değiştiğim için ayarlar da değiştirmem gerek diye düşündüm ve yaklaşık iki hafta kadar ayarlama ile uğraştıktan sonra filamentin bayat, bozuk vs, (artık nasıl isimlendirirseniz) olduğuna karar verdim.
Daha sonra bir arkadaşın önerisi üzerine Pek meşhur olmayan bir yerden PLA + filament aldım.
Bu filament geldiğinde test baskısı alınca ipliklenme olmadı ve Microzeyin filamentine göre 10 kat daha sağlam duruyordu.
Gel gelelim vidayı takıp sıktığım da parça yine kırılıyor. Yani 1mm bile esneklik yok. Evet sağlam, taş gibi ama benim istediğim bu değil.
Firma sahibine whatsapp üzerinden durumu anlattım. Aldığım cevap;
"Sizin önceden kullandığınız filamentte katkı maddesi vardır. Biz ürünlerimizde orjinal ham madde kullanırız ve hiç katkı maddesi katmayız. PLA krılgan bir maddedir.
Eğer kırılmasın istiyorsanız ABS, PETG gibi filametleri kullanmalısınız."
Tabi ben kime güveneceğimi tayin edemediğimden araştırmaya koyuldum. Aşağıdaki gibi bir tablo ile karşılaştım.
Bu tabloya bakacak olursak PETG almam gerekli gibi ama birde burada genele sormak istedim. Çünkü elimde 1 top tamamen çöp, 1 top da kısmen işime yarayacak filament var ve ben zengin değilim. Denemek için sürekli filament alamam.
Bir ay önce kullandığım "Microzey PLA +" filamentten çok memnundum. Çok güzel ve sağlam baskılar alıyordum. İki parçayı birbirine vidalamam gerektiğinde vidayı sıkıştırınca filament esniyordu ama hiç bir zaman kırılmıyordu.
Bu Filamentim bitince aralarında çok fiyat farkı yok diye daha iyisini almak adına "Microzey PLA Pro" sipariş ettim. Gelen filamentte müthiş bir ipliklenme ve dayanıksızlık vardı. Herhalde filament değiştiğim için ayarlar da değiştirmem gerek diye düşündüm ve yaklaşık iki hafta kadar ayarlama ile uğraştıktan sonra filamentin bayat, bozuk vs, (artık nasıl isimlendirirseniz) olduğuna karar verdim.
Daha sonra bir arkadaşın önerisi üzerine Pek meşhur olmayan bir yerden PLA + filament aldım.
Bu filament geldiğinde test baskısı alınca ipliklenme olmadı ve Microzeyin filamentine göre 10 kat daha sağlam duruyordu.
Gel gelelim vidayı takıp sıktığım da parça yine kırılıyor. Yani 1mm bile esneklik yok. Evet sağlam, taş gibi ama benim istediğim bu değil.
Firma sahibine whatsapp üzerinden durumu anlattım. Aldığım cevap;
"Sizin önceden kullandığınız filamentte katkı maddesi vardır. Biz ürünlerimizde orjinal ham madde kullanırız ve hiç katkı maddesi katmayız. PLA krılgan bir maddedir.
Eğer kırılmasın istiyorsanız ABS, PETG gibi filametleri kullanmalısınız."
Tabi ben kime güveneceğimi tayin edemediğimden araştırmaya koyuldum. Aşağıdaki gibi bir tablo ile karşılaştım.
Bu tabloya bakacak olursak PETG almam gerekli gibi ama birde burada genele sormak istedim. Çünkü elimde 1 top tamamen çöp, 1 top da kısmen işime yarayacak filament var ve ben zengin değilim. Denemek için sürekli filament alamam.
3D Yazıcı Filamentleri Karşılaştırma Tablosu
Filament | Güçlü Yanı | Uygunluk | Basım Sıcaklığı | Yatak Sıcaklığı | Yatak Yapısı | Sertlik 1-5 5 en iyi | Dayanıklılık | Esneklik | Baskı Kolaylığı 1-5 5 en iyi |
PLA | Tamamen doğal ve doğada çözünür. | Prototipleme ve diğer ürünler | 200 - 235°C | 50 - 65°C | Pritt veya Mavi Maskeleme Bandı | 3 | 2 | 1 | 5 |
ABS | Güçlü ve dayanıklı | Son kullanım parçaları ve koruyucu kutular | 240 - 260°C | 80 - 100°C | Kapton Bant / Saç Spreyi | 3 | 3 | 1 | 3 |
PETG | Son derece dayanıklı ve esnek | Yüksek darbe ve yüksek gerilimli parçalar | 245 - 265°C | 70 - 80°C | Kapton Bant | 4 | 4 | 3 | 4 |
Antibakteriyel | Bakteri barındırmayan formül | Sağlık araç gereçleri ve protezler | 195 - 205°C | 50 - 65°C | Pritt veya Mavi Maskeleme Bandı | 4 | 3 | 1 | 2 |
Ahşap | Ahşap dokusu | Moda, dekor ve aksesuar | 195 - 220°C | 40 - 50°C | Pritt veya Mavi Maskeleme Bandı | 3 | 3 | 3 | 3 |
Esnek PLA | Oldukça esnek polimer | Esnek ve dayanıklı parçalar | 235 - 255°C | 60 - 70°C | Pritt veya Mavi Maskeleme Bandı | 2 | 4 | 5 | 3 |
Karbon Fiber | ABS’den daha güçlü ve sert | Fonksiyonel parçalar | 255 - 275°C | 100 - 110°C | Kapton Bant / Saç Spreyi | 4 | 5 | 1 | 2 |
PC (Polikarbonat) | Sert, dayanıklı ve kırılmaya dayanıklı | Rijit (bükülmez) parçalar ve cama alternatif güç | 280 - 300°C | 90 - 100°C | Kapton Bant / Saç Spreyi | 4.5 | 3 | 2 | 3 |
Naylon | Son derece dayanıklı, esnek ve düşük sürtünme yüzeyi | Yüksek darbeli veya yüksek gerilimli parçalar | 255 - 275°C | 100 - 110°C | Kapton Bant / Saç Spreyi | 4 | 5 | 3 | 3 |
HIPS | Yüksek darbe direnci ve çözünebilir destek | ABS'ye alternatif ve limonen ile çözünebilir destek yapısı | 230 - 240°C | 80 - 100°C | Kapton Bant / Saç Spreyi | 3 | 3 | 1 | 3 |
PVA | Suda çözünen destek | Suda kolayca çözünür | 190 - 210°C | 50 - 65°C | Pritt veya Mavi Maskeleme Bandı | 2 | 2 | 1 | 2 |