Hangi kamerayı almalıyım?

Sercan

--
Yaklaşık 6 yıl gibi uzun süredir bu forumdayım. Yıllar içinde bildiğimi saklamadan, denediğimi abartmadan paylaşmaya gayret ettim. Gayem her zaman faydalı olmak oldu.

Zamanla ortam değişti; değişen kitlenin ilgi ve beklentiler başka yönlere kaydı. Bu değişim beni buradan koparmadı fakat faydayı, onu gerçekten arayanlara ulaştırmanın farklı yolları olabileceğini düşündürdü.

Bu sebeple, elektroniğe dair merakımı ve tecrübelerimi video içerikler ile paylaşmayı niyet ediyorum. Anlaşılır, sade ve kalıcı; 4K kalitesinde içerikler üretmek istiyorum. Yazıyla desteklenen bir blog da bu yolun tamamlayıcısı olabilir.

Bu alanda tecrübesi olan, bir kamera kullanıp memnun kalan ya da uzak durulması gerekenler hakkında bilgi verebilecek kimse var mı?

Bu işi artık webcam ile yapan kalmamıştır herhalde. Tahminim sende daha prof kameralardan arıyorsundur. Ama o kameralar da çok pahalı. Ben kızıma yaklaşık 2 yıl önce Nikon D3100 almıştım. İkinci elden 6500'e filan gelmişti. Sana da tavsiyem bu yönde olur. Sahibinden de shutter sayısı düşük, evde kullanılmış, param güvende sistemiyle, alıp test edip beğenmediğin taktirde geri gönderebileceğin makineler bulabilirsin.
Ben Nikon seviyorum. Canon da yabana atılamaz. Fokus çok önemli. Video çekim esnasında hareketlerine göre habire fokuslama yapmaması lazım.
Ayaklı gimbal da lazım olabilir.

Muhtemelen zaten senin de bildiğin şeyleri yazdım.

Eğer video çekecekseniz DSLRlardan olabildiğince uzak durun aynasız kameralara bakmalısınız, ve 4k içerik çekmek istiyorsanız kesinlikle log ve mümkünse 10 bit çekebilen bir kamera alın,

Ekosistem olarak sony en iyisidir, üçüncü parti lenslere izin verdiği için bir sürü lens alabiliyorsunuz
Canon da yavaş yavaş geliştirmeye başlıyor aynasız lens seçeneklerini, üçüncü partilere şuan izin vermese de.
Panasonic Lumix video video konusunda fiyat performansta çok iyidir, lens ailesi dar olsa bile iş görür.

Ayrıca videoyu nerede çekeceğinz de önemli, eğer dışarıda çekecekseniz IBIS şart, alırken dikkat edin, stopu hangisinin daha yüksekse onu almaya çalışın, fakat sadece stüdyomda çekim yapacağım diyorsanız IBIS bir şart değil.

Sadece video çekmek istiyorsanız bir prime lens ile Lumix GH5 - S5 işinizi görecektir, biraz daha bir şey istiyorum diyorsanız Sony A6700'lere bakabilirsiniz, sony alırsanız ucuz yollu bir Sigma contemporary 30mm F1.4 çözerseniz işinizi görür, eğer daha esnek bir lens istiyorum diyorsanız 18-105 F4'e geçebilirsiniz, 3 stop falan daha az ışık alsa bile power zoom sayesinde güzel video performansı sunar

Fakat ileride geliştirebilirim şimdi ufaktan başlamak istiyorum diyorsanız Sony A6300 bakabilirsiniz üzerine bir 30MM F1.4 ile kombolayıp güzel videolar elde edebilirsiniz, 4K çeker, 10 bit ve S-Log mevcut değil.

Bu arada bu kadar kameradan bahsettim ama bunların hepsine ikinci el bakıyorum ben, sıfır kamera almak bana göre mantıksız, hepsi aynı işi görüyor, güzel bir fırsat bulursanız değerlendirebilirsiniz

Bu işi artık webcam ile yapan kalmamıştır herhalde. Tahminim sende daha prof kameralardan arıyorsundur. Ama o kameralar da çok pahalı. Ben kızıma yaklaşık 2 yıl önce Nikon D3100 almıştım. İkinci elden 6500'e filan gelmişti. Sana da tavsiyem bu yönde olur. Sahibinden de shutter sayısı düşük, evde kullanılmış, param güvende sistemiyle, alıp test edip beğenmediğin taktirde geri gönderebileceğin makineler bulabilirsin.
Ben Nikon seviyorum. Canon da yabana atılamaz. Fokus çok önemli. Video çekim esnasında hareketlerine göre habire fokuslama yapmaması lazım.
Ayaklı gimbal da lazım olabilir.
@Gokrtl en son 2019 yılında Nikon D5100'ümü sattım, o günden beridir de ilgilenmedim. Forumda da paylaşmıştım. Öncesinde de Canon Mark 3-4, Olimpus, Fuji filan epey bir farklı marka-model ürün de kullandım.

@0xyit teşekürler. Evet DSLR makine zaten istemiyorum. Ağırlıklı olarak iç mekanda sabit bir alanda çekim yaparım diye düşünüyorum. Işıklandırmayı da ona göre düzenleyebilirim. Sanıyorum Sony aktüel ürünleri ile bu alanda olukça popüler.

Modelleri tam bilmiyorum ama Sony Alpha ZV-E10 ya da ZC-1 gibi daha ekonomik modeller işimi görebilir mi?

Sony Alpha 7 V modelinin de namını duydum ama tabii onlar payalı modeller.

@0xyit teşekürler. Evet DSLR makine zaten istemiyorum. Ağırlıklı olarak iç mekanda sabit bir alanda çekim yaparım diye düşünüyorum. Işıklandırmayı da ona göre düzenleyebilirim. Sanıyorum Sony aktüel ürünleri ile bu alanda olukça popüler.

Modelleri tam bilmiyorum ama Sony Alpha ZV-E10 ya da ZC-1 gibi daha ekonomik modeller işimi görebilir mi?
ZV1 full frame, alacağınız lensler yaklaşık 1.5-2 kat daha pahalı olur crop sensöre göre- ZV-E10 video için güzel bir makine fakat vizörü yok, fotoğraf %50 video %50 diyorsanız vizörlü bir model almanızı öneririm, zv-e10 A6100'ün vloggerler için revize edilmiş hali gibi bir şey çünkü, fakat video için güzel bir makine.

Sony Alpha 7 V modelinin de namını duydum ama tabii onlar payalı modeller.
Maalesef öyle, aslında neredeyse hiç bir olayı olmayan bir kamera, aynı fiyata / daha ucuza çok daha iyi özellikle makineler alabiliyorsunuz, sony artık hiç bir yenilik eklemeden model çıkartmaya başladı. zaten bunlar sinematografi okumuyorsanız işinize yaramayacak makineler, ama örneğin A7V almak yerine

Nikon ZR (red'in codecini kullanıyor)
R6 MK3

gibi makinelerin tercih edilmesi çok daha mantıklı oluyor

Biraz araştırdım aşağıdaki videoya denk geledim. Burada video için Canon EOS R50 V öneriyor. Fiyatı da iyiymiş. Aslında başlangıç için telefon kullansam nasıl olur acaba? Şu an Samsung S24 Ultra ve Samsung S22 Ultra da telefonlarım var.

Biraz araştırdım aşağıdaki videoya denk geledim. Burada video için Canon EOS R50 V öneriyor. Fiyatı da iyiymiş. Aslında başlangıç için telefon kullansam nasıl olur acaba? Şu an Samsung S24 Ultra ve Samsung S22 Ultra da telefonlarım var.

sonynin bu fiyat bandındaki apscleri daha iyi oluyor ayrıca sonynin autofocusu tartışılmaz daha iyidir r50v'den

telefon tabii ki kullanabilirsiniz fakat kamerada istediğiniz lensi takarak istediğiniz şekile sokabilirsiniz kompozisyonunuzu, örneğin makro lensler, telefoto lensler v.b, telefonla çekilen görüntüler daha amatörce olacaktır tabii ki, ama sadece reels/tiktok tarzı şeyler üretecekseniz kabul edilebilir bence. onun dışı youtube için uzun format videolarda ben kesinlikle kötüsünden de olsa bir aynasız kamera öneririm

"kötüsünden de olsa bir aynasız kamera" derken ZV-E10 u kastetmedim bu arada :kotek1: örneğin giriş seviyesi bir A6000 bile işinizi görecektir (tek eksisi 1080p ve 30 dakika kayıt limiti, ayrıca log yok)

Zamanımız telefonlarının bir çoğunda 4K çekim mevcut. Bu tür bir telefonla başlayıp, montaj sonrası eksiklerinizi görebilirsiniz.

Zamanımız telefonlarının bir çoğunda 4K çekim mevcut. Bu tür bir telefonla başlayıp, montaj sonrası eksiklerinizi görebilirsiniz.
Telefonlarda cektiginiz 4K ile kamerada cektiginiz 4K bir degil maalesef, %100 crop yaptiginizda telefonlarda kalite duser, apsc sensorlerde hatta mft sensorlerde bile cok daha iyi bir performans alirsiniz, sensor farki bariz nedenidir.

Mesela xioami 200mp telefon cikariyor ama hala 5 bin tllik dslrlar 20mp ile tokatliyor hem dusuk isik performansinda hem de resim kalitesinde

Telefonda çekip yapay zekaya bundaki hataları gider desen olurmu acep...

Sanatsal bir çekim olmayacağına ve de kimin fullhd bile izlemeyeceğine göre (çünkü ne kadar çok çözünürlük o kadar yavaşlama ve mobil paketlerden sömürme!). Üstelik birçok kişi de zaten hızlandırarak izliyor. Artık dünya daha hızlı dönüyor.;)

Sanatsal bir çekim olmayacağına ve de kimin fullhd bile izlemeyeceğine göre (çünkü ne kadar çok çözünürlük o kadar yavaşlama ve mobil paketlerden sömürme!). Üstelik birçok kişi de zaten hızlandırarak izliyor. Artık dünya daha hızlı dönüyor.;)
olayın dünyanın daha hızlı dönmesi veya kimin fullhd izlemesiyle alakası yok aslında, örneğin bir objeye odaklanmak istediğin için videoyu kırptın, al sana kalite bozulması, veya kendini arkaplandan ayırmak istiyorum düşük apertüre geçeceksin F1.4 lazım, veya makro çekim yapacaksın, veya düşük ışıkta çekim yapacaksın vb vb ayrıca herkes mobil veriden izlemiyor videoyu, ben açıkçası greatscott video attığında geçiyorum bilgisayarımın başına keyiflice izliyorum, tiktok / instagrama içerik yapılacaksa farklı dediğim gibi, oralar dikey video türüne dayalı ve insanların dopamin reseptörlerine odaklı olduğu için çok farketmiyor o tür platformlara

Benim maksadım, herkese hitap edip çok kazanç elde etmek değil. Zira bilinir ki, sayının çokluğu her zaman kıymeti artırmaz, çan eğrisinde olduğu gibi çoğu zaman özden eksiltir.

Hızlandırarak izleyip tüketip geçen bir anlayışı da merkeze almıyorum.

Zaten öyle olsa benim için garibana hava atma amacıyla vakit öldüren, fitne ve fesat peşinde olan, fayda yerine gürültü arayan avalları işlemek daha kolay olurdu.

Muradım şudur: On yılda bir kişi izlese bile, eğer bu vesileyle bu yolda başarılı olabilecek bir evladımızın gönlünde bir heves, bir cesaret yeşerirse, bana bu yeter. Bu nedenle muhatap aldığım insan, o kaliteye fazlasıyla layık olacaktır.

Bu yaklaşım zaten sizi çoğu içerik üreticisinden ayıran temel nokta. Bugün hızla tüketilen, izlenip geçilen içerikler çok; fakat iz bırakabilen, birine gerçekten yol gösterebilen işler oldukça az. Sayının değil, muhatabın niteliğinin önemli olduğunu vurgulamanız çok kıymetli. Bir kişinin bile ufkunu açabilecek, cesaretini besleyebilecek bir içerik üretmek; algoritma kovalamaktan çok daha kalıcı bir değer bırakır. Zaten bu niyetle yapılan iş, zamanla kendine doğru insanları da çeker. Bu yüzden kullanılan ekipman da “herkese hitap etsin” diye değil, anlatılmak istenen söze hizmet etsin diye seçilmeli. Sadelik, tutarlılık ve samimiyet bu yolun en güçlü tarafları. Böyle bir bakış açısıyla ortaya konan emek, az kişiye ulaşsa bile boşa gitmez. Bu duruşu korumanız ve bu çizgide üretmeye devam etmeniz, belki de tam dediğiniz gibi birilerinin gönlünde kıvılcım yakacaktır.
Bu niyetle yola çıkınca mesele sadece kamera seçmek olmuyor ama teknik tarafı da ihmal etmemek gerekiyor. Video için DSLR yerine aynasız (mirrorless) bir gövde daha mantıklı. Abartılı modeller şart değil; temiz görüntü, iyi otomatik netleme ve stabil kayıt yeterli. ZV-E10 gibi bir gövde bu işin altından rahatlıkla kalkar; ileride renk düzenleme ve daha fazla esneklik istenirse A6700 / GH5 gibi modeller tercih edilebilir. Kameradan önce ışık ve ses önemli. Orta halli bir kamera, iyi bir ışık ve düzgün bir mikrofonla çok daha nitelikli sonuç verir. Kötü sesli bir video, ne kadar iyi görüntüsü olursa olsun izlenmez. İçeriklerin yıllar sonra da izlenebilmesi için 4K çekmek mantıklı; bugün izlenmese bile yarın değerini kaybetmez. Sabit, sade kadrajlar; aceleye gelmemiş anlatım ve temiz kayıt bu işin en doğru yolu olacaktır.

Forum istatistikleri

Konular
8,759
Üyeler
3,508
Son üye
Dabıl' GA

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back