Hassas zimparalama

Mikro Step

Kıdemli Üye
Kibrit kutusundan daha kucuk 30x30x10 (mm) ebatlarinda celik malzemem var.

Bunun 10mm olan yuksekligini gene 10mm olan yuvasina siki sekilde sokabilmem icin cok hafif zimparalamam gerekecek.

Bu is icin herhangi makinem yok. mecburen elle zimparala yapacagim.

Duzlemsel yuzeyim var. ozensiz zimparala yapip bir tarafi 9.99 diger tarafi 9.98 yapmaktan korkuyorum.

Zimparayi duz zemine serip elimle parcayi ustten bastirarak zimpara uzerinde gezindirecegim ama malzemenin simetrisini bozmak da istemiyorum.

Guzel bir yontem arayisindayim.

Amaç parçayı sıkı şekilde yerine sokmaksa ve incelmesi gereken miktar çok küçükse zımpara yapmayın. Parçayı iyice soğutun ve yerine sokun.

Bu konuyu akilli bidik ile de konusuyorum.

Yasin'in cevabi cok hosuma gitti ve hemen akilli bidiga yazip kizdim. Yahu boyle bir yontem vardi neden bundan bahsetmedin?

Bu yontem senin isine yaramaz o yuzden bahsetmedim dedi ardindan da benim uygulamam icin sakincasindan bahsetti.

Sebebini musait bir zamanda yazarim.

Elle zımpara çok riskli. Parçanın hareket ettiği yonde kuvvet fazla olacaktır. Sonuçta yüzey ovalleşecektir

Zımpara işi riskli, düz yüzeye (malzeme niyeliğine göre) alıminyum oksit veya korund 600-800 belki 1000 kum ile sulu olmak kaydı ile dairesel çalışmanız lazım. Devamlı olarak kalibrasyonu kumpas ile ölçüp eşit dağıtmanız lazım. Soğutma işi çok mantıklı

Akilli bidikla bayagi bir sohbetten sonra bugun islemi tamamladim. Istedigim gibi de oldu.

Bana onerdigi zimparalar 400 ve 600 numara idi.

Zimparayi duz bir yuzeye cift tarafli yapistirici ile yapistirmami onermisti fakat band almayi unutmusum,

Zimparayi yuzeye yeslestirip parcayi iki elimle zimparaya ustten cok fazla yuklenmeden parcaya 8 hareketi yaptirdim.

Ardindan zimparalanmis yuzeyi ters duz edip diger yuzeye de ayni islemi yaptim.

Ardindan tekrar ters duz edip parcayi 90 derece dondurdum. (Ileri geri yapan koseler her defasinda donecek) Gene 8 cizerek zimparalama islemi yaptim. Bu islemi sabirla ama fazla yuklenmeden tekrarladim.

Ara ara oyuga sokup parmaklarimla zorlayarak metal metale surtunmesini sagladim. Parcayii sokup surtunme sonucu olusan yuzeyleri anlattigim yontemle tekrar zimparaladim.

En nihayetinde parca iterek ve tahta ile bastirarak tam da istedigim sekilde sikica araya girdi.

Sadece sabir ve titiz iscilik istedi.

Fakat sabrim 600 ile ikinci calismaya yetmedi.

Dedigim gibi amac parcanin oyuga asiri sert olmayacak sekilde ama tatli sikilikta da girmemesi idi.

Fotoda bahsettigim celik malzeme arasinda girmis celik ara parcayi goruyorsunuz.

1773947886062.png

Daire icine aldigim kusurlar benim yaptigim hatalar degil uretimden oyle geldi.

Xometry sitesine verdigim CNC dikey isleme ve lazer kesim siparislerim Almanya'da uretildi.

Guzel ulkemde de benzer parcalar urettirdim hangi ulkede kaliteli islendi derseniz ilginctir Turkiye'de islenen,

Lazer kesim haric dikey islenen tum parcalarda kozmetik hatalar vardi. Mesela parcanin keskin kosesini sert sekilde koseden masaya vs carpmislar ve darbe sonucu egeyle duzeltmem gereken kusurlar vardi. Neyse ki sistemin calismasini etkilemeyecek kucuk kusurlar.

Ancak lazer kesim Turkiye'deki kesimlere kiyasla cok daha fazla kaliteli.

Bu arada 8 hareketi, ters duz cevirme, 90 derece dondurme islemindeki amac hatayi genele yaymakmis.

Aksi takdirde dortgen prizma kamalasirmis.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
9,011
Üyeler
3,638
Son üye
dreamport

Son kaynaklar

Back