Havya Ucunu Korumak İçin WD40 Kullanımı

yurga

Üye
Merhabalar;
Havya ucunu kullanmadığım zamanlar, korozyona uğramasın diye wd40 sürüp bekletiyorum. Kullanmadan önce alkol ile wd40'ı temizleyip öyle kullanıyorum. Sizce wd40 havyayı korur mu yoksa zarar verir mi?

Merhabalar;
Havya ucunu kullanmadığım zamanlar, korozyona uğramasın diye wd40 sürüp bekletiyorum. Kullanmadan önce alkol ile wd40'ı temizleyip öyle kullanıyorum. Sizce wd40 havyayı korur mu yoksa zarar verir mi?

WD40 yağlıdır. Ama iyi bir lehim için lehimlenecek yerlerin yağsız ve temiz olması lazım, o yüzden bence uygun olmaz. Belki korozyonu önlemede yardımcı olur, ama yağı %100 temizleyemeyeceğin için lehim performansını olumsuz etkiler.

WD40 yerine havya ucuna bolca lehim alıp o şekilde havyayı kapatabilirsin. Uçtaki lehim topu, ucu korozyona karşı çok iyi korur ve lehim performansını da olumsuz etkilemez.

Lehim teli içerisindeki pasta sıcaklıkla durdukça havya ucunu karartıyor. Bunu nasıl temizleyebilirim? Temizleme teli kullanmıyorum çünkü havya ucundaki kaplama zarar görsün istemiyorum.

havya ucun çok değerli olmalı :)
uc temizleme teli sarı renkli pirinç alaşımlı olduğu için fazla aşındırıcı değildir. rahatlıkla kullanabilirsin.
oksitasyon için en iyi temizleme yöntemi ise uc yenileyicidir. faydasını çok görürsün ama biraz pahalı bir ürün.
bs2.jpg
buna alternatif olarak havya ucun bozulduğunda nişadır ile yenileyebilirsin.
nisadir.jpg

havya ucun çok değerli olmalı :)
uc temizleme teli sarı renkli pirinç alaşımlı olduğu için fazla aşındırıcı değildir. rahatlıkla kullanabilirsin.
oksitasyon için en iyi temizleme yöntemi ise uc yenileyicidir. faydasını çok görürsün ama biraz pahalı bir ürün.
6049 eklentisine bak
buna alternatif olarak havya ucun bozulduğunda nişadır ile yenileyebilirsin.
6050 eklentisine bak
Havya ucum değerli değil aksine çabuk bozulan birşey çıktı. TS100 kullanıyorum, uç lehim tutmamaya başladı, yenisini almak zorunda kaldım. Simsiyah olan eski ucu nişadır ile temizleyeyim dedim, daha da mahvoldu :D Ayrıca ilk resimdeki uç yenileyici de var bende. Nişadır ve uç yenileyiciyi nasıl kullanmalıyım? Kaç derecede kullanmalıyım?

Havya ucum değerli değil aksine çabuk bozulan birşey çıktı. TS100 kullanıyorum, uç lehim tutmamaya başladı, yenisini almak zorunda kaldım. Simsiyah olan eski ucu nişadır ile temizleyeyim dedim, daha da mahvoldu :D Ayrıca ilk resimdeki uç yenileyici de var bende. Nişadır ve uç yenileyiciyi nasıl kullanmalıyım? Kaç derecede kullanmalıyım?

Uç çabuk bozuluyorsa bunun sebepleri aşağıdakiler olabilir:

1) Sıcaklık çok yüksektir. Kurşunlu lehim için 350 [CHAR]deg[/CHAR]C nin üzerine çıkma. Çoğu zaman 300 [CHAR]deg[/CHAR]C yeterlidir.
2) Havyayı sürekli açık bırakıyorsundur. Kullanılmadığı zaman ucunu lehim ile kaplayıp gücü kesmek lazım.
3) Her zaman agresif asitli lehim pastası kullanıyorsundur. Normalde reçine bazlı flux kullanmak lazım, sadece gerektiğinde ve nadiren asitli lehim pastası kullanılmalı.
4) Havya ucunu bir iskarpela gibi çok sürtüyorsundur veya tornavida gibi kullanıp parçaları çıkarıyorsundur. Bu da uçdaki kaplamayı aşındırır.
5) Plastik kaynağında kullanıyorsundur. Bunu ben de yapıyorum arada bir ve bu da ucu hırpalıyor.

2. maddeyi yapıyorum malesef. Üst mesajdaki nişadır ve diğer uç yenileyici nasıl kullanılmalı?

2. maddeyi yapıyorum malesef. Üst mesajdaki nişadır ve diğer uç yenileyici nasıl kullanılmalı?

Lehimleme ile ilgili bir video çekmiştim. Uç yenileyici kullanımından da bahsediyor. Ama nişadırı ben çok uzun zamandır kullanmıyorum çünkü o da asitlidir. Benim bildiğim nişadır daha çok teneke lehimlemede, gazla veya ateşte ısıtılarak kullanılan havyaları temizlemek için kullanılıyor. Ama çok vahim durumda bir uç varsa ve yenisi gelene kadar iş görmesi gerekiyorsa, yenisi gelene kadar sık sık nişadır üzerine sürterek temizleyebilirsin. Çok keskin bir dumanı vardır, iyi havalandırılan bir yerde yap bu işi.

havya ucunu nişadır üzerine kuru kuru sürmeyeceksin yanına lehim teli tutarak bu işlemi yapmalısın.

Hocam bence gayet değerli bir şey. Orijinalinin adedi Türkiye'ye 100 lira civarı bir fiyata geliyor uçların. Geçen aldığım TS100'ü I tipi uç yüzünden ve hemen kararması sebebiyle kızıp sattım, 2 gün önce 11.11 ayağına gittim D24 ve K uçlusunu tekrar aldım. Yalnız her ay üstüne 40-50 lira koyuyor meret. Sonra gaza geldim bir de 250 liraya sıcak hava, havya istasyonu aldım. TS100'de yine aynısı olursa satıp dandik istasyonla devam ederim. Bu temizlik konusunu ben de sormuştum zamanında ama her yiğidin yoğurt yiyişi farklıymış. :D

TS100'ün kendi uç bakım yönergesi @taydin hocadan farklı bir şey söylemiyor zaten.

(1) Before switching off, wipe the tip’s soldering side with some solder.
(2) Do not leave the tip in high temperature for long time, which may causeit burn out.
(3) Do not push too hard while soldering, which will damage the tip.
(4) Do not use rough material or files to clean the tip.
(5) If the tip surface is oxidized and makes it hard to apply solder on it, you may use 600~800 grit sandpaper to wipe the tip with Ethanol or Isopropyl alcohol, heat up to 200℃ and apply solder immdeiately to avoid it oxidize again.
(6) Do not use Flux that contains high chlorine or acid, use only resin based flux.

Hocam bence gayet değerli bir şey. Orijinalinin adedi Türkiye'ye 100 lira civarı bir fiyata geliyor uçların. Geçen aldığım TS100'ü I tipi uç yüzünden ve hemen kararması sebebiyle kızıp sattım, 2 gün önce 11.11 ayağına gittim D24 ve K uçlusunu tekrar aldım. Yalnız her ay üstüne 40-50 lira koyuyor meret. Sonra gaza geldim bir de 250 liraya sıcak hava, havya istasyonu aldım. TS100'de yine aynısı olursa satıp dandik istasyonla devam ederim. Bu temizlik konusunu ben de sormuştum zamanında ama her yiğidin yoğurt yiyişi farklıymış. :D

TS100'ün kendi uç bakım yönergesi @taydin hocadan farklı bir şey söylemiyor zaten.

(1) Before switching off, wipe the tip’s soldering side with some solder.
(2) Do not leave the tip in high temperature for long time, which may causeit burn out.
(3) Do not push too hard while soldering, which will damage the tip.
(4) Do not use rough material or files to clean the tip.
(5) If the tip surface is oxidized and makes it hard to apply solder on it, you may use 600~800 grit sandpaper to wipe the tip with Ethanol or Isopropyl alcohol, heat up to 200℃ and apply solder immdeiately to avoid it oxidize again.
(6) Do not use Flux that contains high chlorine or acid, use only resin based flux.
Şu temizlik işini öğrenesiye kadar iki, üç uç heba edeceğim gibi duruyor :confused::D

@batubay Şimdilik bulduğun en iyi çözüm şu: Havyayı 270° civarı ısıttıktan sonra ucundaki kaplamayı komple lehim ile kapla. 5-10 saniye bekledikten sonra peçeteyle sil. Bu işlemi iki üç kere tekrarla. Kaplama kısmı güzelleşiyor.

@batubay Şimdilik bulduğun en iyi çözüm şu: Havyayı 270° civarı ısıttıktan sonra ucundaki kaplamayı komple lehim ile kapla. 5-10 saniye bekledikten sonra peçeteyle sil. Bu işlemi iki üç kere tekrarla. Kaplama kısmı güzelleşiyor.
Ben en son peçeyi bulaştırdıktan sonra çok kötü oldu. Ama dandik tt technic havyayı senelerdir pirinç yumağın içine sokup çıkartıyorum daha ucu tertemiz duruyor. Lehim almasında sorun yok yani. Yeni gelende de aynı şekilde devam etmeyi düşünüyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back