Hazne dışından sıcaklık ölçümü

rms

Üye
Merhabalar, bir makinem var. Makine haznesi bir tencere, tencerenin dışından temassız bir şekilde sıcaklık ölçmem gerekiyor. Sensör için MLX90614 IR sıcaklık sensör kullandık, sensörün emissivity değerini gerektiği şekilde ayarladım fakat bir sorum olacak. Isınma ve soğuma eğrileri üstel olduğundan dolayı sensörden okunan veriyi herhangi bir sabit x değeri ile çarpmak, hazne içerisindeki su ile tencerenin dışı aynı sıcaklığa geldiği (sistem dengelendiği) zaman çok doğru sonuçlar vermiyor. Deneyimli olan arkadaşlardan fikir almak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim?
Şu an bir test yapıyorum, tencere içerisine 4 adet ds18b20 sensör daldırdım 4 kısımdan bunların ortalamalarını alıyorum, dışarıdan da MLX90614 sürekli olarak sıcaklık okuyor ve bir csv dosyasına kaydediyorum. Şu anlık deney nereye varacak emin değilim sadece elimde grafik olsun istedim.

Bir kaç sene önce UNIT in uzaktan ısı ölçer aletini almıştım, fikrimce, benzeri sensör var sizinkiyle. Yan atölyede arkadaşım rulmanı motor gövdesini ısıtarak rulman yuvasına gelirmekle uğraşıyordu. Söyledim ona beklesin bu işi bilimsel yapalım, uzaktan ölçen termometreyle. uzun sözün kısası - sonuç hiç de istediğim gibi olmadı 70 yukarı 50 aşağı gösteriyordu alet.
Sizdeki sensöre gelince - ilk iş yüzeydeki ısının doğru ölçülmesini sağlamak. Ondan sonra iç-dış farklarına girmek.
Kazanın içinde bile ısı farkları oluşabilir - sıvı alttan ısınınca yoğunluğu düşer ve yukarıya doğru hareket eder.
Teknik şartname belli mi? ısı ölçüm hassasiyeti ne kadar olacak?

Sistemde herhangi bir ısıtma yok, ürün gıda sektörü için bazı özel sosların yapımında sıcaklık önemli olabiliyor müşteri bu yüzden sıcaklık ölçümü de istedi. +-5 gibi bir hassasiyet şu anlık bize yeter sanırım. Hazne yüzeyindeki sıcaklığın ölçümünü hallettik gibi sensörün güzel özellikleri var, emissivity değerini 0.2 gibi bir değere çekerek istediğimiz hassasiyeti elde ettik fakat makinede çok farklı senaryolar olabiliyor, kullanıcı hazne içerisine buz atarak ani bir sıcaklık değişimi yaratabiliyor her senaryoya uyacak bir çözüm arama aşamasındayım fakat tıkandım sayılır.

ani bir sıcaklık değişimi yaratabiliyor
Belki modelleme çözüm olur - haznedeki sıvının termal kapasitesinin ortalama değeri ile atılan buzun miktarını kayda alarak kazan içindeki termodinamik proseslerin akımı aşağı yukarı hassasiyetle tahmin edilebilir.
Yalnış hatırlamıyorsam bu işe yardımcı olabilecek simulasyon yazılımları da var. ( Comsol ve s.).

Forum istatistikleri

Konular
7,439
Üyeler
3,024
Son üye
fatih taşıyan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back