Süt Kaynatma Asistanı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fide
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Çok ama çok merak ettiğim bir konuydu. Baktığımızda eninde sonunda Türk Kahvesi makinesi ama.
Kahveyi küçümsediğimden değil ama bizim kahvemiz ki biliyorsunuz biz yetiştirmiyoruz, pişirme yöntemi sanayi devrimi görmemiş bir kahve.
Al tencereyi pişir değil de, cezvede kaynatmadan pişir.

Hep fakir bana çok mantıklı geliyordu ama sanırım eski beko veya arçelikler ondan daha iyi sonuç veriyor.
Arzumun metal çubuğu çok saçma bence oraya deymeden farklı miktarla sıkıntı. Gerçi o çubuk buhar sıcaklığı da ölçüyor olabilir.
Şu en pahalı arzumun kapalı kutu cihazı hariç, iyi yapabilen var mı? 1 fincan 3 fincan fark etmeksizin.
ben son yıllarda çıkan makinalara bakmadım ama temel teknik köpüklenmenin tespiti anında enerjiyi kesmek ve cezvenin de termal kapasitesinin düşük olması. böylece kahveyi kaynatmaya devam edip köpüğü söndürmeyecek.

Benim gordugum makinelerde isitici mekanik olarak yukari cikiyor. Kopuk olustugunda isitici enerjisi kapatilip asagiya dusuruluyor.

Süt kaynatma asistanı ı bitirdim diyebilirim. Kaynama yada soğuma süreçlerinde kesin bir tahminde bulunamıyor ama yakınsama yaparak tahminde bulunuyor.

Sürekli olarak sıcaklığı okuyup bir diziye attım. Dizi dolunca ilk elemandan başlayıp diziyi güncelledim. (Circular Buffer) Başka bir dizide de ölçümler arası geçen süreyi kaydettim. O da circular Buffer şeklinde.
Her ölçüm sonucunda toplam süreyi ve sıcaklık değişimini hesaplıyorum.
Sıcaklık belli, saniyedeki değişim belli, hedef sıcaklık belli. Gerisi dört işlem.

IMG-20250305-WA0004.jpg

Mayalama işlemi için de sıcaklık düşüşüne göre tahminde bulunuyor. Hatalar olsa da dün sadece sıcaklık ölçme özelliği ile ilk yoğurdu mayaladım. Güzel görünüyor şimdilik. İki gün dinlendirip sonra tadına bakıcam inşallah

Süt kaynatma asistanı ı bitirdim diyebilirim. Kaynama yada soğuma süreçlerinde kesin bir tahminde bulunamıyor ama yakınsama yaparak tahminde bulunuyor.

Sürekli olarak sıcaklığı okuyup bir diziye attım. Dizi dolunca ilk elemandan başlayıp diziyi güncelledim. (Circular Buffer) Başka bir dizide de ölçümler arası geçen süreyi kaydettim. O da circular Buffer şeklinde.
Her ölçüm sonucunda toplam süreyi ve sıcaklık değişimini hesaplıyorum.
Sıcaklık belli, saniyedeki değişim belli, hedef sıcaklık belli. Gerisi dört işlem.

40697 eklentisine bak
Mayalama işlemi için de sıcaklık düşüşüne göre tahminde bulunuyor. Hatalar olsa da dün sadece sıcaklık ölçme özelliği ile ilk yoğurdu mayaladım. Güzel görünüyor şimdilik. İki gün dinlendirip sonra tadına bakıcam inşallah
Hocam mesela uygulamadan çık gir yapınca o aşağı ok şeklinde yandaki saat siliniyor mu? Mesela 14.49.20 yazıyor uygdan çık gir yapınca bu gidiyor mu, ayrıca bir sorum daha var o bahsettiğim saat son açıldığı saati gösteriyor değil mi?

Siliniyor. Uygulama açıkken en son alınan veriyi gösteriyor.
Grafik ise ara veriyor sadece. Mesela 10tane veri aldınız. 5 dk başka işiniz var telefonda. Sonra geri döndünüz. Aradaki 5dk verdi ortada yok ama öncekiler duruyor.

Siliniyor. Uygulama açıkken en son alınan veriyi gösteriyor.
Grafik ise ara veriyor sadece. Mesela 10tane veri aldınız. 5 dk başka işiniz var telefonda. Sonra geri döndünüz. Aradaki 5dk verdi ortada yok ama öncekiler duruyor.
Peki bunu nasıl çözebiliriz? Nasıl bir çözüm önerisi yapabiliriz? Mesela benim mqtt sulama projemde uygulamadan çık gir yaptıktan sonra su açık mı kapalı mı anlamıyorum maalesef.

Ben şunu yaptım. Önce sıcaklık girilmeli sonra kaynatma işlemi başlatılmalı. Eğer sıcaklık girmeden kaynatmaya basarsa uyarı verip aktif edilen değeri pasif yapıyor.
Siz de kendi uygulamanıza aktif pasif olan durumları yeniden bildirmesini sağlayacak bir buton koyabilirsiniz. Butona basınca o anda aktif/pasif olan bütün değerleri text olarak yada doğrudan butonlar üzerine yeniden set eder. Bu şekilde hem cihazın çalıştığını hem de güncel parametreleri izlersiniz

Screenshot_2025-03-06-17-45-28-124_snr.lab.iotmqttpanel.prod.jpg

Butonlar basılarak aktif edilebildiği gibi client tarafından parametre ile de aktif/deaktif edilebiliyor. Sorgulama ile güncel durumu görebilirsiniz

demek bu yüzden tüm kahve makinaları bir çeşit kaynama-köpük sensörü kullanıyor. sadece sıvı miktarı, sıvıya verilen güç vs gibi temel formüllerle elde edilebiliyor olsa bu kadar zahmete girmezlerdi.

Uygulamaya ilk bağlantı yapıldığında güncel durum hakkında belirli verileri alırsanız aradaki kopukluk giderilebilir diye düşünüyorum. Ya da telefondaki uygulamanın geri planda çalışması sağlanabilir.

Sanırım çözüm, okullarda kaldırılması düşünülen "türev" ile ilgili.

Malüm, türev (voltaj değişimi için) dV/dt olarak ifade edilebilir.
Yani sensor ile okuduğunuz değerin değişim hızıdır.

Bununla birçok şeye karar verebilirsinz
Mesela "ocağın altı çok açıksa" yani ısı çok hızlı yükseliyorsa,
veya "değişim hızı" azalmışsa, artık kaynama noktasına geliyorsunuz demektir,

Tabi mümkün ise optik sensör veya başka türde sensör kullanılabilir

Sensör verilerini belirli aralıklarla kaydederek zamanla sıcaklık değişimini hesaplamak gerekir.
Belirli zaman aralıklarında (örneğin her 1/4 saniyede bir) sıcaklık ölçümü yapılır.
Zaman ve sıcaklık değerlerini kaydedilir
Arduino veya ESP32 ile gerçek zamanlı hesaplanır.

Isi artisinin lineer degil de egrisel olmasinin nedeni isi arttikca suyun isil direncinin degismesi olmali. Nesneyi isittiginizda molekuller cok daha rastgele ve kaotik davranislarda bulunmaya basliyorlar. Bu da isi transferini azaltiyor. Daha once yapilmis midir bilmem ama maddelerin isil davranislari iyi bir tez konusu olabilir. Sanayi tipi sut isiticilarinda o yuzden kapali ve basincli kaplar kullaniyor olmalilar. Basinci arttirip kaynama sicakligini dusurmek ve bu sayede kaynamayi egrinin hizla yukseldigi cok kisa bir zamana geri cekmek.

Tabii isitmak icin kullanilacak teknoloji de onemli. Mikrodalganin klasik isitma gibi su - sut molekkuleerini hareketlendirmek yerine su molekullerini kendi etraflarinda donmeye zorlayarak isiyi arttirdigi biliniyor. Tabii bunun molekuler baglara zarar verip madenin yapisini degistirdigi durumu var ama isitma teknigi olarak cok daha lineer ve tahmin edilebiliyor olmasi gerek.

Sensör verilerini belirli aralıklarla kaydederek zamanla sıcaklık değişimini hesaplamak gerekir.
Belirli zaman aralıklarında (örneğin her 1/4 saniyede bir) sıcaklık ölçümü yapılır.
Kodu paylaşmadım ama 50 elemanlı bir diziye sıcaklık değerleri ve değerlerin alınmasında geçen süreyi yazıyorum. Sonra her yeni sıcaklık ölçümünde en eski değerin üzerine yeni değeri yazıp saniye başına sıcaklık değişimini hesaplıyorum.

Sanırım çözüm, okullarda kaldırılması düşünülen "türev" ile ilgili.

Malüm, türev (voltaj değişimi için) dV/dt olarak ifade edilebilir.
Yani sensor ile okuduğunuz değerin değişim hızıdır.

Bununla birçok şeye karar verebilirsinz
Mesela "ocağın altı çok açıksa" yani ısı çok hızlı yükseliyorsa,
veya "değişim hızı" azalmışsa, artık kaynama noktasına geliyorsunuz demektir,

Tabi mümkün ise optik sensör veya başka türde sensör kullanılabilir

Zaman ve sıcaklık değerlerini kaydedilir
Arduino veya ESP32 ile gerçek zamanlı hesaplanır.
Bu söylediğiniz yaklaşım da çok mantıklı.

Forum istatistikleri

Konular
7,439
Üyeler
3,024
Son üye
fatih taşıyan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back