Hiç alet kullanmadan düz yüzey elde etmek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,806
1830 lu yıllarda Joseph Whitworth, hiçbir makina gerektirmeden istenen doğruluktan düz yüzey elde etmeyi sağlayan bir metot icat etti. Üç tane levhayı belli bir prosedür çerçevesinde birbirleri ile aşındırarak sonunda istenen düzlükte bir yüzey elde edilebiliyor. Prosedür tekrarlanarak düzlük de arttırılabiliyor. Tabi bir noktadan sonra artık işe yarar bir iyileşme elde etmek münkün değil, ama artık o seviyedeki düzlük de çoğu işi görecek seviyede oluyor


 

Ekler

  • Foundations_of_Mechanical_Accuracy.pdf
    32.9 MB · Görüntüleme: 30
sanırım küresel aşındırma - mercek üretimi için de benzer bir sistem var. 2 parçayı belli bir süre uygun açıda ve dairesel çevirince bir süre sonra mükemmel düzlükte ve küresel bir forma dönüşüyor.
 
Eskiden makinelerin cok duzlemsel olmasi gereken aksamlarini murekeple boyama ardindan el kakma aleti ile yontma teknigi ile yapiliyordu/ Bu konuda youtube videolari olacak. Sonucta yuzeyde garip bir desen oluyordu ama duzlemsellik frezeden cikan isin cok otesinde oluyordu.

Bu teknigin adini hatirlayan var mi?

Edit: Ayni teknik galiba. Yalniz benim bahsettigim teknikte kakma aleti kullaniliyordu.

 
Ona "scraping" deniyor. Üst seviye makinalarda hala kullanılıyor. El aleti ile de yapılaibliyor makinası da var. Çok uzun süren ve neticede makinanın maliyetine yansıyan bir işlem, o yüzden çin malı makinalarda uygulanacak birşey değil.
 
Eskiden makinelerin cok duzlemsel olmasi gereken aksamlarini murekeple boyama ardindan el kakma aleti ile yontma teknigi ile yapiliyordu/ Bu konuda youtube videolari olacak. Sonucta yuzeyde garip bir desen oluyordu ama duzlemsellik frezeden cikan isin cok otesinde oluyordu.

Bu teknigin adini hatirlayan var mi?

Edit: Ayni teknik galiba. Yalniz benim bahsettigim teknikte kakma aleti kullaniliyordu.

Meslek lisesinde Raspalama diye öğrendik bu işlemi.
Ama bu işlemde üzerine boya sürülen granit plaka zaten düz yüzeye sahip.
Düz yüzey olmadan bu işlemi yapmak için üç adet yüzeyi düz olmayan plaka kullanılıyormuş.
Ben denemiştim ama ortası çukur oluyordu hep. :)
Kenarlarda aynı şekilde daha çok aşınıyordu.
 
sonuçta boyanın aktarıldığı yüzey kadar bir düzlük elde edilebilir gibi geldi bana ? ayrıca eğer diklik önemliyse bunu nasıl sağlıyorlar, yani boya aktarıldı defalarca kazıma yapıldı çok düz bir yüzey elde edildi ama bu yüzey eksene göre 1 derece eğik de olabilir.
 
Frezede Z sütunu ve XY tablası ayrı raspalanıyor. İkisi de ayrı ayrı düzleştirildikten sonra dik yerleşim için granit gönyeler kullanılıyor.
 
Granit gönye yoksa elde edilen düz yüzeylerden biri granit yüzey olarak kullanılabilir. :)
Oklitin yasalarını Oklit değil inşaat ustaları buldu.
Makine hızalarken hala ip kullanıyoruz. :)
Örümcek ağları ipek böceği iplikleri mikron seviyesinde.
 
mesela motor bloğu frezelenirken hep bu düzlük ve diklik mevzusunu merak etmiştim. şimdi düşününce motor bloğunda diklik aslında önemli değil. blok ve kapak arası sızdırmaz olduktan sonra kapağın 0.25 derece eğik durması sistemde piston subab boşluğu yeterli olduğu sürece hiçbir fark yaratmayacak.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,643
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top