Buradaki YIG, gerçekten çok özel bir şeye benziyor. 2.7 GHz den 26 GHz'e kadar sinyal üretebiliyor. Bunu yapabilecek yarı iletken VCO bazlı herhangi bir ürün göremedim. Analog Devices'in VCO'ları var, ama bunlar 13 GHz'lere çıkıyor.
250 dolar gibi bir masraf yapacağım, ama bu cihaz için değer diye düşünüyorum. Bunun bant genişliğine sahip güncel bir cihaz ile kıyaslarsak, örneğin Signal Hound'un SM200-A modeli, fiyatı 12,000 Avro, yani KDV, gümrük işlemleri vs hepsi dahil 100,000 TL ye malolur ;D Gerçi SM200-A da gerçek zaman bant genişliği gibi HP'de olmayan özellikler de var, ama o özelliği ayırarak satın alınamadığı için, fiyat bu ... Benim şu ana kadar bu cihaza yaptığım masraf, 2000 TL cihazın kendisi, bunun dışında test amaçlı aldığım koaksiyel kablolar, güç kaynağı için aldığım yedek parçalar vs 500 TL desek, 2500 TL.
Herhalde şansımı deneyip ebay'den bir tane sipariş edeceğim. Umarım bizim gümrükçüler engel olmazlar da sadece vergisini ödeyerek elime ulaşır. Yoksa gümrükçü "bu ticaridir kardeşim" dediği anda, en az 2000 TL gümrük masrafı çıkar! Bizim gümrüklerde yaşanan bu sorun, Türkiye'de ARGE yapan kişilerin önündeki en vahim engellerden birisi malesef. Adamlar Amerika'da, Fransa'da, Almanya'da buna 250 dolar verip sahip oluyorlar. Eğer ticari olarak bu YIG'i getirtirsem, ben buna belki 700 dolara sahip olacağım. Yani bizden teknolojik bilgi birikimi açısından çok ileride olan ülkelerde yaşayanlar, 250 dolara alıyor bunu, bizim gibi daha birçok fırın ekmek yemesi gerekenlerin yaşadığı ülkede en az 700 dolara sahip olunuyor (net fiyatı bilmiyorum, çok üstünde de çıkabilir, altında kesinlikle çıkmaz).