Hurdalıktan atölyeye, günün ganimetleri!

Bugünün ganimetleri:
Kardeş marka (içinde alman patentli) sekonderi 2 A olan varyak.
2 adet Opaş marka 16 A pako şalter.
Japon üretimi Hinki marka Volt ve Amper analog gösterger.
10 Ohm 5 A reosta
ve uzun zamandır alayım istediğim ufak bir pürmüz.

IMG_20210326_084319.jpg


Analog göstergeler 200 V kademesini görünce AC diye aldım ama alttaki işretlere barsak bunlar DC. Analog göstergelerde AC/DC ayrımı var mı kesin bir bilgim yok. DC olsada tasarladığım güç kulesinde zaten fazlası ile işimi görecek. Özellikle aldığım fiyatları düşününce... :)

IMG_20210326_084408.jpg


Uygun fiyatlı görünce bu iki pako şalteri de aldım. Eski ama sıfır ürünler.

IMG_20210326_084359.jpg


Bende bu Kardeş marka varyakın aynısından bir tane vardı. Fakat bulduğum bendekinden daha sağlam ve temiz görünüyordu. Önemli olan sağlıklı çalışması tabii ki. Henüz test etmedim. Bunların içinde alman markası olan Ruhstrat'ın sekonderin 2 A dayanımı olan varyak var. Oldukça kaliteli ve her atölyede bir tane olmsında yarar var. Zaten bunlarından birini yakın zamanda başka bir projede değerlendirmeyi düşünüyorum.

IMG_20210326_084521.jpg
 
Bir de şu pürmüz var. Bunun gibi bir şey çok gerekiyor. Marakoron daraltırken ya da bir karışımı ısıtırken filan elimizin alında olmasında yarar var. Bunun tabanı küçük olduğu için 3D yazıcıdan daha sağlam durmasını sağlayacak aparat yazdırmam gerekiyor. Bu şekilde duryor ama gazı açıp kilitlediğimizde dik duracağından emin olmak lazım. Güvenlik için çok önemli.

IMG_20210326_090538.jpg
 
Ufak bir test düzeneği kurdum. Reosta, volt ve ampermetreyi bir birine bağladım. Hepsinin çalıştığını doğruladım.

 
Pürmüze hemen bir tane taban yaptım. Böylece bir yer bulsa idim bir daha hayatta elim gitmezdi. Bu da kazaya sebebiyet verir. Taban çapını 23 mm den 50 mm e yükseltince ayakları yere daha sağlam basmaya başladı. :D




IMG_20210326_115939.jpg
 
Bende de dremel'in bir pürmüzü var yakana kadar göbeğim çatlıyor. Tekrar tekrar denemem gerekiyor. Acaba aldığım çakmak gazı mı adi?
 
Ben herhangi bir dolum yapmadım. Şu an her çakışta yanıyor. Gaz çıkışının ucundaki kıvılcımı ileten metal uzak kalıyor olabilir mi? Öyle bir sorun yoksa çakmak gazından kaynaklanıyordur.
 
Nerede kuruluyor bilgi verirmisiniz? 3 yıldır Antalya'dayım daha bit pazarı gezmişliğim yok :)
Tramvay yolunu varsak tarafına doğru takip edin. Son durağı da geçtikten sonra tramvay yolu sola doğru dönüyor. Tam o dönemecin sağ tarafında Pazar günleri kuruluyor.
 
Nerede kuruluyor bilgi verirmisiniz? 3 yıldır Antalya'dayım daha bit pazarı gezmişliğim yok :)
Her şehirde bit pazarı olmasa da illa burnunuzun dibinde bir hurdacı filan olur ama fark edilmesi güçtür. Onları bulup arada ziyaret edebilirsin. Ben normalde 1 en fazla 2 haftada bir turluyorum. Pandemiden dolayı uzun zamandır bir iki tanesine çok seyrek gittim orası ayrı.
 
Bugün hurdalığa bir ziyarette bulundum. 2 tane SMPS güç kaynağı, soğtucusu için bir elektronik kart ve voltran (güç kulesi) projemde kullanır mıyım acaba diye (Viko 3VTB C63) sigorta filan aldım ama bu 3 fazlı bir sigorta çok da işim yaramayacak gibi.

ESM-9430 Üniversal Girişli PID Proses Kontrol Cihazı

ENTES SM-8 çok fonksiyonlu elektronik zaman rölesi


IMG_20210416_213849.jpg


Bunlarla birlikte 60 cm genişlikteki 4 çubuk florasan barındırabilen 2 adet çalışan yuva aldım. Bunları PCB pozlama işinde kullanabilir miyim diye değerlendireceğim. Fotoğraftaki yeşil alan normalde görünmüyor. Güzel bir gün ışığı rengi var.

IMG_20210416_214129.jpg
IMG_20210416_214319.jpg
 
Pürmüze hemen bir tane taban yaptım. Böylece bir yer bulsa idim bir daha hayatta elim gitmezdi. Bu da kazaya sebebiyet verir. Taban çapını 23 mm den 50 mm e yükseltince ayakları yere daha sağlam basmaya başladı. :D




9067 eklentisine bak
Hocam ben bunu havyanın yetmediği kalın kabloları lehimlemek için bir denemek istiyordum ama bir türlü kısmet olmadı. Sizce o işi görür mü bu? 50-70mm kabloları bakır papuçlara lehimleyebilir mi?
 
Biraz zaman alır ama iş görür diye tahmin ediyorum. Bunun büyük ebatlı olanlarından alırsan daha da rahat edersin.

Küçük tüpe doğrudan bağlanan uçlar ile bakır lehimi gibi işler yapılıyordu diye hatırlıyorum.
 
2. onur çarşısı zemin katta çıkma değişik bir sürü malzeme satan bir yer var oraya bakabilirsin.

ayrıca stadyum durağının orada satış yapan bir yer daha var. Dönemsel değişik hurda malzemeler oluyor.

1618649594410.png


Hurdacılar sanayi sitesi de bu konuda baya bir potansiyele sahip ama orada kimseyi tanımıyorum. Ara sokaklarından geçerken bir sürü elektronik cihazın parçalandığını görmüşlüğüm oldu...
1618649806677.png
 
2. onur çarşısı zemin katta çıkma değişik bir sürü malzeme satan bir yer var oraya bakabilirsin.

ayrıca stadyum durağının orada satış yapan bir yer daha var. Dönemsel değişik hurda malzemeler oluyor.

9596 eklentisine bak

Hurdacılar sanayi sitesi de bu konuda baya bir potansiyele sahip ama orada kimseyi tanımıyorum. Ara sokaklarından geçerken bir sürü elektronik cihazın parçalandığını görmüşlüğüm oldu...
9597 eklentisine bak


Rehber gibi adamsin. :D
 
@Sercan bizim burada bir abi var bana onu hatırlatıyorsun. Adamda hastalık olmuş artık. Mutlaka hurdacıya her gün uğrar. Öyle bizim gibi elektronik vs ile de ilgilenmiyor. Yani bi ihtiyacı olmuyor. Ama her gün hurdacıya gidip "hiçbir şey almasada mutlaka bir şey alıyor". :)

Sanırım antikacı olması gerekirmiş ama hayat işte..

Onun adı psikoloji de bir adı var da şimdi aklıma gelmiyor. "Fırsatları" yakalayan ya da "indirimi" kaçırmayan alışveriş bağımlıları ile aynı psikoloji.

Benim durum biraz daha farklı, alışkını olduğum standartlardan çok çok farklı bir noktada, üretkenlik için imkanlarımı geniş tutmaya çalışıyorum. Hurdaya karşı şu an bir tutkum yok yani...
 
Bugünün şanslı Mapies M-988 Vakumlu ayrıştırma makinası oldu.

Bu cihaz üst tarafa koyduğunuz telefon/tablet ekranını ısıtıp, vakum ile tutuyor ve araya sokulan ince bir tel ile telefon orijinal ekranları kırık camdan ayrıştırıyor.

Fişe taktım çalışıyor gibi görünüyor fakat detaylı test etmedim.

IMG_20210604_212022.jpg


Henüz detaylı test edecek vakti bulamadım ama internette bir-iki çalışma örneği paylaşayım.


 
Bir daha ekranı kırarsam artık sana gönderirim ;)
 
Test için elimde bir kaç ekran var. Vakit bulduğumda sökme işini deneyeceğim. Cihaz işime yarayacak mı bakalım...
 
Bu alet freze ile PCB kazımak için de çok iyi iş görür. Plaketi delmeden bunun üzerine koyup vakumlayacaksın, sonra da yüzeyi kazıyacaksın.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,713
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top