IET SR104 direnç standardı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Son derece yüksek doğruluklu ve çözünürlüklü multimetrelerin kalibrasyonunda kullanılan ve aslında kendisi birincil (primary) standart olan IET nin SR104 direnci ile ilgili bir makale. Kalibrasyon, doğruluk ve çözünürlük ile kafayı sıyırmışların kabesi olan bu siteyi, kendisine elektronikçiyim diyen herkesin hayatında en az bir kere ziyaret etmesi lazım :katil2:

1699042649798.png

SR104, 10 kΩ luk bir direnç ve maksimum hata oranı 1 ppm! Bunun ne kadar iyi olduğunu idrak etmeniz için şöyle karşılaştırayım: Benim elimde bulunan ve %0.005 toleransa sahip Vishay'in 10 kΩ folyo direncinden 50 KAT daha doğru. Yani 9.99999 kΩ ile 10.00001 kΩ arasında bir değere sahip olduğu garanti edilmiş bir direnç. Beyaz bir bavulda satılıyor ve bunu kullanmak için gereken bütün prosedürlere de hakim olmak gerekiyor.

Bu direnci ölçebilecek kapasitede olan bir multimetreyi ben bilmiyorum, çünkü dünyanın en doğru multimetresi olan Keysight 3458A bile bununla kalibre ediliyor.

Bu 8 ppm olan standart modeli. Bir de 4 ppm olanı var, muhmtelemen 20 bin dolara yakındır. Hatta almak istesen Türkiye'ye satmak istemeyebilirler, çünkü üst seviye cihazların çok sıkı ihracat kısıtlamaları var. Üst seviye spektrum analizör alamıyorsun mesela.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back