İki kablo ile çift yönlü haberleşme

bakicet

Üye
Abilerim merhaba ben iki kablo ile çift yönlü haberleşme yapmak istiyorum. İnternette bununla ilgili bilgiye erişemedim. Olay şu:
iki ahizeyede iki kablo bağlanacak ahizelerden biri kaldırılınca diğerinin zili çalacak, çalan ahize kaldırılınca zil susacak ve görüşme başlayacak.
benim anlamadığım konu o iki kablo hem hoparlöre gelen hem de mikrofondan giden sinyali iletebiliyor. Birde ahize kaldırılınca nasıl karşıdaki zil çalacak.
Az buçuk tahmin etmeye çalışıyorum ama her biri diğerinden daha çok çıkmaza giriyor. Bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim

Zor iş. Duplexer bulmanız veya yapmanız lazım. Neden iki kablo? Dört kablo veya ethernet olmaz mı? Dijital en kolayı olur.

Abi iki kablo ile sormamın sebebi birden fazla ahizeyi paralel bağlamak. İnternette şöyle resim buldum. Asıl amacım şu bir arduino ile bu iki veya dört kablo farketmez, ahizelerden biri kaldırılınca arduinoya bir sinyal gitmesini istiyorum.

Ekler

• Block-diagram-principle-of-great-intercom.png
    Block-diagram-principle-of-great-intercom.png
    20.2 KB · Görüntüleme: 153
Yapmak istedigin sey analog telefon santrali oluyor. Güç devresi, ana kart, abone kartı, dış hat kartı ve besleme üniteleri gibi alt katmanlari var. Aslinda oldukca karisik sistemler. Sadece iki hat olan bir devre kullanacaksan. A/D cevirici ve arduino ile TTL485 uzerinden bir kac yuz metreye iletebilirsin sinyali, daha kolay olur.

Santral olmadan iki kablolu telefonu nasil baglarim diyorsanda su video yardimci olabilir.

İki hat içerisine birden fazla ahize paralel bağlantı yapılabilir mi ki? Eskiden bizim evde vardı böyle bir sistem biri telefonla konuşurken ikinci telefonu kaldırınca hem duyuyor hem de konuşabiliyordun.

İki hat içerisine birden fazla ahize paralel bağlantı yapılabilir mi ki? Eskiden bizim evde vardı böyle bir sistem biri telefonla konuşurken ikinci telefonu kaldırınca hem duyuyor hem de konuşabiliyordun.
Iki telefonu paralel baglarsaniz calisirlar. Telefon santralleri iki paralel telefonun ayni anda calisabilecegi kadar enerji sagliyorlar.

Bence arastirmaniz gereken konu diafon sistemleri. Anladigim kadariyla sizin ihtiyacinizi en iyi onlar karsilar.

Iki telefonu paralel baglarsaniz calisirlar. Telefon santralleri iki paralel telefonun ayni anda calisabilecegi kadar enerji sagliyorlar.

Bence arastirmaniz gereken konu diafon sistemleri. Anladigim kadariyla sizin ihtiyacinizi en iyi onlar karsilar.
diyafon sistemleri olarak araştırayım o zaman ben ahize ve haberleşme sistemi diye aratıyorum :)

90'lı yıllarda uzun tekstil makinelerinde operatorler iletişimde bu tip telefonları kullanıyorlardı. fiziki yapıları aynı iki telefon fakat birisinin iç yapısı farklı diye hatırlıyorum. bi de akü beslemeliydiler sanki...

Bu sistemin ilk başına akü koymayı planlıyorum.
90'lı yıllarda uzun tekstil makinelerinde operatorler iletişimde bu tip telefonları kullanıyorlardı. fiziki yapıları aynı iki telefon fakat birisinin iç yapısı farklı diye hatırlıyorum. bi de akü beslemeliydiler sanki...
Bunu yapabilirsem söylediğiniz gibi akü de koymak isterim

Bu sistemin ilk başına akü koymayı planlıyorum.

Bunu yapabilirsem söylediğiniz gibi akü de koymak isterim

türkiye'de termik santrallerin yuksek gerilim hattına bağlı telefon sistemi kullandıklarını duymuştum. atıyorum ağda 20 tane merkez var diyelim. herhangi bi santral telefon ahizesini kaldırdığında 19 santralin de telefonları çalıyor. ahizelerinini kaldırdıklarında dinleme yapabiliyorlar fakat konuşma yapabiliyorlar mı hatırlamıyorum. araştırırsanız belki daha net bilgilere ulaşabilirsiniz.

Diyafon devresi diye aratırsan bolca devre çıkıyor. Otomatik zil çalma işi bence pek hoş olmaz. Düşünsene adamla konuştun, herif telefonu kapatır kapatmaz zil çalıyor ve sen de telefonu kapatana kadar çalmaya devam ediyor ...

• Beğen
Reactions: nt
Diyafon devresi diye aratırsan bolca devre çıkıyor. Otomatik zil çalma işi bence pek hoş olmaz. Düşünsene adamla konuştun, herif telefonu kapatır kapatmaz zil çalıyor ve sen de telefonu kapatana kadar çalmaya devam ediyor ...
Timur abim haklısın ama telefon ilk kaldırıldığı zaman zil çalması gerekir diye düşündüm. Dışarıda iki kablolu diyafon satıyorlar onları alacağım ve sadece kendi kartımda onun karşılığını yaparak çalıştıracağım diye planlıyorum. Telefon kaldırılınca ana kartımda led ve buzzer Arduino karım aracılığı ile yanıp dönecek.

Hattin diger ucundaki zile seri bir kondansator bagla.
Karsi tarafin zilini caldirmak istiyorsan hatta AC 50Hz ver.

Konusmak istiyorsan hatta akim sinirlamali DC voltaj ver. Telefonlar konusma esnasinda hattaki DC gerilimi module etsin.

Eger MCU kullanacaksan bu tur numaralara gerek yok zaten sorun da yok.

Hattin diger ucundaki zile seri bir kondansator bagla.
Karsi tarafin zilini caldirmak istiyorsan hatta AC 50Hz ver.

Konusmak istiyorsan hatta akim sinirlamali DC voltaj ver. Telefonlar konusma esnasinda hattaki DC gerilimi module etsin.

Eger MCU kullanacaksan bu tur numaralara gerek yok zaten sorun da yok.
Bilgi için teşekkür ederim. Sonda söylediğin bir söz aklımda bir ışık uyandırdı her ahizenin içine MCU kullanarak mikrofonu analog hoparlörü dijital pinlere bağlantısını sağlayan ve denetleyicinin seri haberleşme sistemi ile ses iletişimi sağlanabilir mi? Eğer mümkünse analog sistem yerine direkt dijital sistem de kullanabilirm

Eğer böyle bir sistem mümkünse teorik olarak rx ve tx uçlarına opamp kullanarak uzun mesafelere ses iletimi ve data iletimi yapabilirim. Buradaki data yı kırmızı LED gibi düşündüm

AC kullanmadan soylde yaparsin.

Hatta akim sinirli + voltaj verirsin diafon devreleri hatti ses sinyali ile dalgalandirir. Ses haberlesmesi yapar.

Hatta - voltaj verirsin bu kez karsidaki zil calar. Basit diyod devresi.

Karbon mikrofonla bu iş çok kolay. Eski model tuşlu çevirmeli telefonlarda bulunur. Bit pazarından alıp kullanabilirsiniz. 2 karbon mikrofon 2kulaklık ve bir adet dc güç kaynağı (max 50v) seri bağlanır. Zil için basit elektronik çözüm bulunabilir.

Forum istatistikleri

Konular
7,101
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back