İmalatta ücretler neye göre belirlenir?

kindawelder

Yeni Üye
Katılım
8 Nisan 2023
Mesajlar
1
Merhaba, örneğin bir kaynakçı dükkanına sahibiz. Belirli yerlerden iş alıyoruz, aldığımız işte makine şasesi çatımı ve kaynağı. Gereken profil, lazer kesim parçalar, saçlar vb. işveren firmadan karşılanıyor. Yaptığımız imalat sonucunda ne gibi bir ücret çıkarma hesaplaması yapılıyor? Detaylardan bahsedebilirseniz çok mutlu olurum, teşekkürler.
 
Bu işin formüllerle açıklanabilecek sabit kurallarının olduğunu düşünmüyorum. Piyasa ortalamasında iş yapıyorsan piyasa ortalaması ücreti alabilirsin. Daha iyi iş yapıyorsan ortalamanın üzerine çıkarsın, daha kötü iş yapıyorsan ya ortalama altındasındır yada hiç para kazanamıyorsundur.

Burada piyasa belirleyicidir. Yaptığın iş ile ilgili piyasa araştırması yapman lazım. Sonra ayda yapabileceğin iş sayısı projeksiyonu yapıp ayda kazanacağın parayı hesaplarsın. Bu para da maliyetini karşılıyor ve senin bu işi yapmaya değer gördüğün bir kar bırakıyorsa, işi kurmak için de gereken sermayen varsa bu işi yaparsın.
 
Yaptığın işe göre değişir bu durum.
Maaliyeti yaptığın işin 1000 lira falansa 2000 istersin.
Maliyeti 5000 ise 7500 istersin gibi gider örneğin.

Çok yüksek gelirli işler yapmadığın sürece kar marjının ettiğin masrafın iki katı olması doğru olan gibi. Bu durumda değişebilir mesela çok fazla iş yapmak için kar marjını düşürüp sürümden kazanabilirsin böyle de çok para kazanabilirsin piyasaya oranla ama bazılarının hoşuna bu durum gitmez ummadık taşlar kafa yarıyor dikkat etmek gerekiyor :)

Senin duruma da herzaman için geçerli bir kural yok.

Piyasaya göre fiyat belirlemen daha doğru.
 
Merhaba, örneğin bir kaynakçı dükkanına sahibiz. Belirli yerlerden iş alıyoruz, aldığımız işte makine şasesi çatımı ve kaynağı. Gereken profil, lazer kesim parçalar, saçlar vb. işveren firmadan karşılanıyor. Yaptığımız imalat sonucunda ne gibi bir ücret çıkarma hesaplaması yapılıyor? Detaylardan bahsedebilirseniz çok mutlu olurum, teşekkürler.

Sadece kaynak işçiliği üzerinden düşünüldüğünde; yanılmıyorsam şu an günlük 750TL civarında iş yapılıyor. 2 günlük iş ise bu işin firmaya maliyeti en az 1500TL olacaktır. Bu taban fiyat. Tavan fiyat ise belirsiz.. örneğin imalat sırasında zarar ziyan kimin sorumluluğunda olacak? Yine atıyorum 20bin değerinde malzeme ile iş yapacaksın ve 1500 kazanacaksın ve sorumluluk sende olacak... Bu olmaz. Risk değerlendirmesi yapıp buna göre 1500 ü artırmalısın. Sonuçta varman gereken nokta işin sonunda ben bu işten kar elde ettim diyebilmen...

Demirci hesabı diye bir piyasa mantığıda vardır. Kullanılan malzeme maliyeti kadar işçilik alınır.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,851
Mesajlar
99,791
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top