İnverter sürücü kartı arızaları

erdemtr55

Üye
Selamın aleyküm arkadaşlar,
Daha önce bir adet inverter sürücü tasarlamıştın. Bu kartı ile 3 faz asenkron 50hz ,asenkron 310hz,pmsm 25hz sürüşler yaptım.
Spwm,hammer mod ve dtc uyguladım.Spwm uygularken bazı belirgin arızalarla karşılaştım.
Bu yüzden 6 adet mosfet 15 adet ır2110 yaktım. Frekans veya voltajı güç kaynağından değiştiğimde belirgin arızalar oldu.
Bunun için ekte paylaştığım devrelere koruma elemen olarak neler eklenebilir.
Not: alttaki devreden 3 adet yapıp, 3faz motor sürüyorum
1785264734528.png

Giriş voltajı değiştikçe arızalar çıkıyorsa şu yapılabilir: mesela devre 36v ile çalışıyorsa giriş voltajı işlemci ile okunup belirli bir eşiğe ulaşınca komple sistemi durdurabilir.
Bu arada mosfetlerin modeli nedir?

Giriş voltajı değiştikçe arızalar çıkıyorsa şu yapılabilir: mesela devre 36v ile çalışıyorsa giriş voltajı işlemci ile okunup belirli bir eşiğe ulaşınca komple sistemi durdurabilir.
Bu arada mosfetlerin modeli nedir?
Mosfetler panjit 210N65
19a 650v mosfet 39nC total kapasitans

IR2101 beslemesine kondansatör atılabilir, C1 iyice gate sürücüye yakınlaştırılmalı. Zener kullanılabilir parazit falan gelirse onu koruyabilir bence. Bir de D1 yerine schottky diyot atılsa daha iyi olur gibi.

Burada 2110 ların yanma sebebi frekansı SPWM ile artırmandan dolayı aşırı gate akımı yüklenmesi diye düşünmelisin.
Daha düşük gate kapasitansı olan mosfet Çözüm olabilir.
Ayrıca HS mosfet iletime geçtiğinde 2110 VS pini üzerinde baskı oluşturur. 2110 un çalışma gerilimini aşmayacak bir besleme olması gerekir.
Eğer aşıyorsa daha yüksek voltaj dayanımı olan driver öneririm.
Motor çalıştırdığın için indüktif yük kullanıyorsun demektir.
Motorun fazları arasında ve motorun fazı ile + - kutup arasında oluşan parazitik pulslerin genliklerini ölç derim.
Gerektiğinde Mosfet paralelindeki diyotlar yetersiz değil ise + - mosfet Besleme kutuplarına paralel düşük esr li kapasitörler öneririm.

Hin ve Lin sinyallerinin bir biri ile cakismadigini garanti ettigini dusunuyorum.

Bende ayni amacla kullaniyorum fakat 1N4148 sikinti. PWM frekansi yukselirse diyod zorlanir. 1uF de cok fazla. Degerini dusurrerek 1N4148'i rahatlatabilirsin.

1N4148'e seri bir direnc baglayarak da diyodu rahatlatabilirsin.

En iyisi hizli ve yuksek akimli diyod takman.

Mosfetlerin ortak baglandigi cikis noktasinda negatif voltajlarin olusup olusmadigina da bakmalisin.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,305
Üyeler
3,844
Son üye
serdar_cakmak

Son kaynaklar

Back