Isıl işleme fırını

taydin

Timur Aydın
Staff member
İnternette biraz ısıl işleme fırını baktım da, hepsi endüstriyel, büyük makinalar. Bana şöyle 50 cm boy, 15 x 15 cm kesit olan bir fırın lazım. 800 derece yeterli ama bir kere yaptın mı 1200 dereceye çıkabilmesi lazım sorunsuz olarak.

İstediğime en yakın şu makina, ama fiyat uçuk, boyut da öyle. Bıçak işleme fırını imiş, akıllarında nasıl bir bıçak var anlamadım. Belki 100 tane bıçağı birden işliyordur

1755596376531.png

Kullanım amacı, bir parçayı yavaşça 650 derece civarına ısıtmak, sonra da gene yavaşça soğutmak, böylece malzemenin içindeki gerilmeleri almak. Mesela bir MK6 mors adaptörü yaptım tornada ve bunu taşlamaya göndermek istiyorum. Taşlamadan önce bu fırında stresini alacağım, böylece zamanla malzemenin şekil değiştirmesinin önüne geçeceğim.

Bence kendin yap projesi olabilir. Piyasada çaycıdan çamaşır makinesine kadar bol bol rezistans var. 1200 dereceye çıkabilirler mi bilmiyorum ama.

Kendin yapınca da şundan emin değilim. Sıcaklığın muhafaza edilmesi için izolasyon yapılması gerekir. İzolasyon yapınca da rezistansın aşırı ısıdan kopabilir. Sanırım uygun kalınllıkta rezistans teli bulmak lazım, biraz deneme yanılma işi olur.

Ateş tuğlaları gerekir, onları burada bulabiliyorum. Metal muhafazayı da yaparım bir şekilde. İzolasyon işini çözmek lazım. Uygun rezistans işini de çözmek lazım.

Kendin yapınca da şundan emin değilim. Sıcaklığın muhafaza edilmesi için izolasyon yapılması gerekir. İzolasyon yapınca da rezistansın aşırı ısıdan kopabilir. Sanırım uygun kalınllıkta rezistans teli bulmak lazım, biraz deneme yanılma işi olur.

Ateş tuğlaları gerekir, onları burada bulabiliyorum. Metal muhafazayı da yaparım bir şekilde. İzolasyon işini çözmek lazım. Uygun rezistans işini de çözmek lazım.
Abi bence PID olayı ile rezistans kopmadan çözersin sen o işi. Sonuçta içeriyi ölçen bir termometre olacak. Sıcaklık gidişatına göre aç kapa yaparsın.
İşlemcilerdeki sıvı soğtuma mantığı ile de rezistans belki kontrol altında tutulabilir.

FIRIN.png

Yada eğerki dijital olarak gaz kontrolü yapılabiliyorsa tüp bu iş için biçilmiş kaftan olabilir. Rezistans gibi yanma, kopma derdi olmaz.
Yine Pid kontrolü ile gazı kısıp açarak sıcaklık dengesi sağlanır.

Ekran görüntüsü 2025-08-19 140818.png

PID kontrolü her durumda gerekli olur zaten çünkü gereken sıcaklık değerlerinin aralığı fazla geniş değil. 600 - 650 derece arasında bir sıcaklık tutturmak gerekiyor.

Propan gazı var elimde. Ama onunla iş biraz riskli. Bir de ortama su buharı karışıyor olacak, malzemenin yapısını etkileme durumu var.

Bu islemi senin yerine yapan firmalar var. Adamlarin devasa firinlari var. Tek sorun sana isi verdim yarin istiyorum diyemiyorsun,

Adamlar piyasadan is topluyor beklenen kar degerini karsilayacak firin dolulugu elde edildiginde ise basliyorlar..

Her iki taraf icin ancak bu sekilde is ekonomik oluyor.

Son düzenleme:
Aliexpressde Kanthal resistans teli satiliyor. Ates tuglasi da var. 600 derece civarlari icin cok sorun yok.

Arkadasim bronz eritmek icin bahsettigin boyutlarda yapti. Bronzun erimesi isil izolasyon sorunlarindan dolayi cok gec oldu fakat 600 derece o kadar kritik degil.

Ben de hanim seramik calismalarini kendisi firinlayasin dusuncesiyle kucuk bir firin yapmak istiyorum.

Son düzenleme:
ChatGPT "taşlama firmaları stress giderme işi de yapıyor, siparişi verirken not olarak düş" dedi. Ben de "burası Türkiye. Bunu hafızana kaydet ve ona göre önerilerde bulun" dedim. "Memory updated" yazdı :D

diş hekimlerine protez yapan atölyeler için üretilen seramik fırınları var. hazneleri küçük ve 1200 dereceye ulaşabiliyor.
ikinci elde falan bozuk bir tane bulunursa mekaniği kasası-ısıtıcı telleri kullanılabilir.

bir de kül fırını dedikleri bir tür var bu da 1200 derecelere çıkabiliyor.

bi tane buldum hem de gebzeye teslim. pazarlık edilebilir :)

Son düzenleme:
Boy olarak en az 500 mm lazım. 65 mm kalınlığında 500 mm boyunda silindirik şaft gibi düşün.

Yapacağım şeyin hazırı malesef Türkiye'de yok. Yurtdışı fiyatı 200 dolar, Türkiye' gelmesi, nakliye gümrük, en az 800 dolara çıkar.

Bu mastarı sıfırdan kendim yapacağım. Ve kafamda bir prosedür tasarladım, torna tamamen ayarsız da olsa bunun kabasını işleyebileceğim. Sonra stress giderme ve sonrasında da silindirik taşlama ile hem konik hem silindirik yüzey düzeltilecek.

Boy olarak en az 500 mm lazım. 65 mm kalınlığında 500 mm boyunda silindirik şaft gibi düşün.

Yapacağım şeyin hazırı malesef Türkiye'de yok. Yurtdışı fiyatı 200 dolar, Türkiye' gelmesi, nakliye gümrük, en az 800 dolara çıkar.
Çapı çok küçük indüksiyon fırını yapılır o çapta. :)
Kum içine gömülürse parça uzun süre sıcaklığını korur.

1Lira yazmışlar fiyata. :)

Kendin yapabilirsin .
Refrakter tuğla kullanılır , aralarında harç kullanmak gerekmez.
Kanal açması kolaydır ama kanal açmak yerine içine seramik kanallı rezistans taşıyıcı kullanmak iyidir.
Isıl işlemler için 1300 dereceler olabilir.
Isı ölçümü için özel problar var platin rodyum termokupl naziktir ama en iyisidir.
Tel çok önemli kanthal yazdıktan sonra ek isimler filan hikaye , güvenilir bir yerden orijinal kanthal kullan özellikle sigaracılar yüzünden piyasa dandik ürün dolu.
İzolasyon için seramik yün ve ya taş yünü kullanılabilir.
Cam yünü olmaz !
Isı kaçaklarına razı olursan refrakter tuğladan sonra üzerine bir şey gerekmez kendisi zaten izolasyon sağlar ama güç düşük ise ısınması uzun sürer (1200 C gibi )

Tavlama ve ya sertleştirme için özel ortam gerekebilir , fırın içine azot verme filan ve ya krom zarf .
Özellikle toz metalurjik çelikler için şarttır.

En iyisi bu konuda bilgi birikimi olan ve bir çok deneyenin tecrübelerini paylaştığı şu forumda dolaşabilirsin .

Son düzenleme:
@KAZIMUGUR eğer stres alma işini de yapan bir taşlamacı varsa, o zaman o firmaya doğrudan gönderebilirim. Var mı tanıdığın bir firma?

Bu işlerde uzman bir yer.
Önceden görüşün.
Uzun malzemelerde çarpılma için sizin önlem almanız gerekir , çarpılmayı en aza indirecek dış kılıf gibi.
Uzun zamandır İstanbul dan uzağım, eskiden Bayrampaşa civarında yapan yerler vardı.
Bir keresinde bir ustanın üzerine gittim , 8 mm çapında 600 mm uzunluğunda civa çeliğini çarpılmadan sertleştirmişti.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,150
Üyeler
3,247
Son üye
arslankaan99

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back