Kahve öğütücü, iyonizer

frekans50

⁵⁰
Elektriklenme istenmez Değirmen tıkanır. vs. Çekirdeği öğütmeden önce spreyle hafif ıslatıyoruz, sorun çözülüyor.

Gelişmiş öğütücülerde iyonizer gibi düzenek varmış. Elektriklenme zaten olmuyormuş.

Numune yok. Acaba nasıl yapmalı? Çıkış borusuna 2cm tel uzatıp negatif elektrik mi verilecek yoksa boru tamamen negatif elektrik içermeli? İçeride 1cm² kadar plaka olsa yeter mi? Kaç volt olmalı? Şase dönen bıçak mı olacak yoksa negatif elektriği bıçağa mı vereceğiz?

Once bir elektroskop yapmak lazim. Kahve haznesindeki ogutulmus taneciklerin yuklerinin polaritesini tespit ettikten sonra gerisi gelir.

Denemedim ama soyle bir calisma ile baslanabilir. CMOS opamp sart. ? olarak koydugum kapasitor hic yokken denenebilir. Cikis voltaji hemencecik 5V'a dayaniyorsa 100p denenebilir. Olmadi 1n.

Daha once hic deneme yapmamis oldugum icin aklima gelen ilk duzenek bu olurdu.

1764508508423.png

1764513961935.png

Duzenegimiz aynen boyle.

Kahve haznesinebir levha vs koydugumuzda topraga gore C1 kapasitesi elde ediyoruz.

C1 degerini yetenekli bir LCR metre ile olcuyoruz. Ornegimizde 1pF olctuk

C2 yi biz deneyerek V geriliminin 0..5v araliginda olacagi degeri deneysel olarak buluyoruz.

Diyelim ki 100p taktik ve voltmetreden -3v okuduk.

V negatif ise demekki kahve tanecikleri negatif yukluymus deriz.

Bu durumda elektroskopumuz baslangicta kac kV' ile yuklendi hesaplayabiliriz.

V=3

Q2 = 3*100*E-12 den Q2=3*E-10 Coulomb

Q1=3*E-12 Coulomb

Demekki kahveler yukluyken toplam yuk 3*E-10+ 3*E-12 Qoulomb imis. Q=3.03E-10

Yani baslangicta kahveler hazneye soktugumuz metal levhada Q=3.03E-10/1E-12=303V olusturmus.

300v elektrostatik olaylar icin cok dusuk bir deger.

Bu hesaptan sonra C2 degerini 1nF civarinda secmeliyiz ki kV lar seviyesinde elektroskop yapabilmis olalim.

Yazimin en basindaki 100p demekki ise yaramayacakmis 1n takmaliymisiz. Daha da yuksek voltaj olcmek istiyorsak 1n yi daha da artirmalitiz.

1n bagladigimizda V max 4v olsun ve hesabi bir daha yapalim. (5v ile beslenen opampin max 4v cikartacagini varsaydim)

Q2=4*1E-9 C.
Q1=4*1E-12 C

Q=4E-9+ 4E-12=4004E-12

V1=Q/1pF=4004E-12/1E-12=4kV

10n takarsak da 40kV olceriz gorunuyor.

Benim senaryoma gore ne yapacagiz?

kahve icindeki statik elektrigi olcmek icin C1 kapasitoru yapmis ve bunun icin metal bir plaka kullanmistik.
Plakanin ne kadar voltajla yuklendigini de yukaridaki deneyle bulduk.

O halde plakaya olctugumuz voltajin tersi polaritede esit voltaj verirsek kahvelerin yukunu tamamen sifirlariz.

Olcum icin kullandigimiz plakayi kahvenin hazneye dokuldugu bolgeye konumlarsak kahvelerin yuksuzlestirmis oluruz.

(Benim mantigima gore boyle bir cozum urettim, dogru yanlis bilemem)

@frekans50

Peki neden voltmetre ile dogrudan olcmedik de boyle bir elektroskop yaptik?

Son düzenleme:
Fakat soyle bir terslik var.

Sifirlama plakasina bir kere voltaj verip yukleme yapmaliyiz. Kahve tanecikleri aktikca bu yuku sifirlayacak.

Eger surekli voltajla beslenen bir plakamiz olacaksa o zaman bu hesap bu sekilde yapilmamali.

Bu deneysel yöntem uzun sürer. Başarı ihtimali vardır.

Belki hazır benzer endüstriyel çözümleri görmüş arkadaşlar pratik bir yöntem bildirebilir

Forum istatistikleri

Konular
8,604
Üyeler
3,420
Son üye
Code

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back