Kalem havyayı çektiği akıma bağlı olarak sıcaklık kontrollü hale çevirme

Atak

Aktif Üye
Katılım
4 Nisan 2021
Mesajlar
922
Aklıma takıldı acaba böyle bir şey yapılabilir mi diye. Merak ettiğim kısım çok kusursuz bir sistem olmasa da ne derecede kararlı çalışabilir?
Sadece tam emin olamadığım bir şey var normal kalem havyayı metal bir yüzeye değdirdiğimizde yani soğuduğunda daha çok akım çekmeye çalışır mı?
Ve daha çok akım çektiğini varsayarak üzerinde yazan max 40 watta göre bir max bir akım mı olur?
Bunların hepsinin doğru olduğunu varsayarak hesaplamalarımı aktarıyorum:

Örneğin 40 Wattlık bir havya için:
40/220= 0.18A max akım çekiyor. >>>>>>> 220/0.18=1210 ohm iç rezizstans direncine sahip.

18 ohm 1 wattlık bir şönt direnci ile akımı ölçebiliriz sanırım. Sağlaması: 18 ohm x 0.18A= 3.27 VAC >>>
>>>> doğrultunca 3.27x1.4= 4.63 volt DC (gerekli kapasitörden dolayı oluşan artışı şimdilik eklemedim gerekirse şönt 16 ohm da seçilebilir.)
Şönt üzerinde harcanan watt da (I^2)xR den (0.18)^2 x18 = 0.6 watt civarı 1 watlık bir direnç veya birkaç adet çeyrek watlık direnç de iş görür. Toplam max 4.7voltluk bir değer ile gerekli max akımımızı ölçer ve Arduinonun ADC si ile 5 volta yakın bir değer ile güzel bir çözünürlükte okuyabiliriz diye düşünüyorum. Bundan sonra da piyasada her yerde satılan herhangi bir dimmer devresi ile veya kendi yaptığımız, devre üzerindeki pot yerine dijital pot koyarak ve okuduğumuz akım değerleriyle de sıcaklığı bir kereye mahsus eşleyerek kullanabilir miyiz acaba?

Burada da aklıma takılan soru dijital pot dimmer devresi için ne kadar uygun, uygun mu? Hepsi tamamsa ben bu işe ilk boş olduğum vakit girişirim.
Düşüncelerini tavsiyelerinizi bekliyorum. İyi günler.
 
Havya için bu sistem olmaz. Havya ucunun sıcaklığı, az akım geçiyorken yüksek (havya ucu bir yere değmiyor), çok akım geçiyorken düşük (havya geniş bir metal yüzeye değiyor) olabilir.

Ama sıcak hava tabancası için olabilir. Burada da doğru çalışması için hava akışının hesaba katılması lazım.
 
Havya için bu sistem olmaz. Havya ucunun sıcaklığı, az akım geçiyorken yüksek (havya ucu bir yere değmiyor), çok akım geçiyorken düşük (havya geniş bir metal yüzeye değiyor) olabilir.
O zaman kodu tam tersi yapsam, ya da test ederek bir kuralı var mı gözlemleyedebilirim. Sadece daha önce ac de akım ölçmedim multimetrem uygun herhangi bir yön olmaksızın nötr ya da fazdan ölçüm alabilirim değil mi hocam?
 
Fikir vermesi için! ;
E sigara benzer bir mantıkla çalışıyor. O da aslında bir rezistanstan ibaret. Bir ısı sensörü barındırmıyor. 2 tür modu var. 1. Modda önce telin iç direncini ölçüp ayarladığınız watt'a göre voltajı ayarlıyor. 2. Modda Derece cinsinden ısı değeri girmenizi istiyor. Sonra hafızasına tanımlanmış olan telin ısı/ohm karaktestiğine göre voltaj veriyor. Yani o tel cinsinin hangi ısıda kaç ohm olabileceğini önceden bildiği için verdiği voltajla çekitiği akımdan yola çıkarak telin iç direncini bulup oradan da o anki ısı bilgisine ulaşıyor.
 
Son düzenleme:
Yani akımı ölçüp anlamlandırarak kodu yazdıktan sonra çalışır diyorsunuz. Dimmer devresine dijital pot takılır mı peki?
 
Yani akımı ölçüp anlamlandırarak kodu yazdıktan sonra çalışır diyorsunuz. Dimmer devresine dijital pot takılır mı peki?
rezistansın içindeki telin cinsi burada önemli. her tel ısı değişikliğine aynı veya yeteri kadar iç direnç tepkisi vermiyor. bu da sizin ölçüm hatanızı arttırır. ve evet çalışır. çünkü ısı kontrol devresi olmayan havyaların sonsuza kadar ısınmamalarının sebebi tam olarak bu. ısı arttıkça iç direnç yükseliyor ve çektiği akım azalıyor. bir yerde havyanın etrafa yayıp kaybettiği ısı ile ısınmak için harcağıdığı enerji dengeleniyor ve sıcaklık bu noktada sabitleniyor. Sizin yapmak istediğininiz şey bu süreci hızlandırmak. Burada sıkıntı şu ki ısı kontrolü olmadan çalışan bir havyaya üzerinde bu sistemi çalıştırmanın hiçbir mantığı yok.

bunu çözdükten sonra dimleme yapmanıza gerek kalmıyor. ayarladığınız eşiğin altına düşünce max güç ile eşiğin üzerine hızlıca çıkarmanız gerekiyor çünkü. SSR devresi işinizi görecektir.
 
Son düzenleme:
Tamam yani SSR ile anahtarlayarak ve buradaki duty cycle değiştirerek bir çeşit PWM ile havyayı kontrol edeyim. Bunu da yaparken akımı okuyarak yapayım doğru mu anladım aç kapa yapmak zaten istenilen ısıda tutmaya yarıyor çünkü.
 
Tamam yani SSR ile anahtarlayarak ve buradaki duty cycle değiştirerek bir çeşit PWM ile havyayı kontrol edeyim. Bunu da yaparken akımı okuyarak yapayım doğru mu anladım aç kapa yapmak zaten istenilen ısıda tutmaya yarıyor çünkü.
Doğru anlamışsın ama ilk mesajında yaptığın hesaplarda örnek verdiğin havya için bu sistemi çalıştırsan bile bir anlamı olayacak. Havyan 40w ise ve lehim yaparken soğuyor ise gücü 40w üzerine çıkarman gerekecek ve bunu da yapamayacaksın çünkü bu havyanın gücü soğukken ve direk 220v ile max 40w zaten. Pwm ile sadece gücünü düşürebilirsin, yeterli gelmediği taktirde yükseltemezsin. Şebeke voltajını da yükseltemeyeceğine göre öncelikle daha düşük voltajlı bir havya kullanmalısın.
 
Mesajınızı anladım zaten bana yüksek geliyor sıcaklığı, hatta ucu kararma yapıyor ilk tek diyot takayım dedim standby konumunda değiştirerek kullanmak için. Sonra hadi bir tane oda dimmeri var wattı da yeter onu takayım dedim şimdi işi biraz daha büyüteyim diyorum. Zaten amacım kısmak. Kıstığımı düşünürsek de daha yüksek bir giriş vererek örneğin 30 watta kullanıp ucun soğuması durumunda 30 watta tutabilmek adına 40 watt civarı verebilir diye düşünüyorum. Ama dediğiniz gibi 40 watta ısı düşünce yapabilecek bir şey yok tamamen haklısınız. Sadece dimmer takıp kısarsam lehim yaparken muhtemelen vitesi yüksek kalan arabanın yokuşta boğulma sorununa döner diye dimmere bu sistemi entegre etmeyi düşündüm.
öncelikle daha düşük voltajlı bir havya kullanmalısın.
Burada demek istediğinizi tam anlayamadım sadece.
 
24v bir rezistans kullanırsan tolerasyon gerektiğinde kısa süreli olarak rezistansa 24v üzerinde gerilim uygulayarak aşırı yüklenme şansın olur. Demek istemiş....
 
Hımm, anladım teşekkürler ama ben elimdekini (220 AC) değerlendirmeyi düşündüğüm için ondan dolayı bu yola yönelemiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,413
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top