Kalibrasyon amaçlı 10V voltaj kaynağı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
EEVBlog forumunda bir elemandan sipariş ettiğim 10V referans voltaj kaynağı. LM399A referans entegresi kullanılıyor. Bu kart üzerindeki parçaları esasında mouser'den veya başka yerlerden kendim de alıp yapabilirdim, ama bunun kalibrasyonunu yapabilmek için, bundan daha iyi bir doğruluğa ve çözünürlüğe sahip bir multimetre gerekiyor. Bunu satın aldığım elemanda bu multimetre var ve bu devreyi kurup 1 hafta power on modunda "yaşlandırdı". Sonra da kalibrasyonunu yapıp bana gönderdi.

Biraz ev içindeki ortam sıcaklığına gelsin, power verip ölçeceğim bakalım. Tabi burada gene benim ölçü aletinin performansını ölçüyor olacağız, yoksa bu referansın değil.

281
 
Evet hem referans devresi hem de DM3068 aşağı yukarı 1 saattir çalışır durumda. İlk ölçümü yaptım. Gene 100 ölçüm ve ortalama şeklinde:

10Vref.png


Voltaj referansının toleransı %0.0008 seviyesinde. Sabit sıcaklık ortamında çalıştığı için ve giriş voltajı da temiz çıkış veren bir laboratuvar güç kaynağından geldiği için (15.000V), tolerans bu değerden çok daha iyi olacaktır (%0.0005 gibi).

DM3068'in, 20V kademesinde DCV ölçme tolerans %0.0045. Yani voltaj referansının doğruluğu, ölçü aletinin 9 katı. Ölçü aletinin ölçüm hatası ise %0.0002 gibi, bu da gayet iyi.
 
Son düzenleme:
Bu kadar düşük yüzdeler artık yüzde olarak değil de ppm (parts per million) olarak ifade ediliyor. Yani milyonda bir. LM399A voltaj referansının stabilitesi tipik olarak 8 ppm. Ama sabit ortam sıcaklığı ve temiz giriş voltajını da hesaba katarsak, 5 ppm olduğunu varsayıyoruz.

DM3068'in 20V DC kademesindeki toleransı ise 45 ppm olarak ifade edebiliriz.
 
Son düzenleme:
hassas 10 volt referansı ne amaçla kullanmayı düşünüyorsunuz. adc kalibrsayonu falanmı.
 
Belli bir proje için değil. Öğrenme amaçlıydı, ve elimdeki ölçü aletlerini de değerlendirebilmek için.

Şimdi elimde çok hassas bir referans voltaj var, çok hassas dirençler de var, bu durumda referans akım da elde edebilirim. Yani herhangi bir multimetrenin voltaj/direnç/akım doğruluğunu belirleyebilirim.

Kartın komple fiyat 50 Avro gibiydi. İlgili konu şurada:
https://www.eevblog.com/forum/buyse...nce-board-improved-second-version/msg1970513/
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,277
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top