KDE'den GNOME'a geçtim

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,551
Uzun yıllardır KDE masaüstü ortamını kullanıyordum. İlk defa Windows'dan Linux'a geçerken, KDE masaüstü ortamı, Windows'da alışık olduğumuz tarzı kullanıyordu. Sonra da KDE'ye alıştık, öyle gitti. GNOME'un tarzı ise, özellikle son sürümlerinde standart Windows'dan oldukça farklı. Daha çok MacOS tarzını andırıyor. Çok büyük bir tarz farkı olduğu için de hiç KDE den uzaklaşmayı düşünmedim.

Ama KDE çok karmaşık bir yapı. Yüzlerce paket ve kütüphane var, ve bunların hepsinin uygun bir ahenk ile, birlikte çalışmaları gerekiyor. Sıklıkla sorun çıkıyor ve çözümü bulmak da uzun sürüyor. Bunun dışında KDE, C++ ile yazıldığı için, her şey de nesne mantığı ile bir tip hiyerarşisinde yapıldığı için istenen performansı sağlayamıyor.

En son benim NAS ile ilgili canımı sıktı. NAS üzerinde hem forumun hem de kendi verilerimin yedeklerini alıyorum. Bir de ev ahalisinin cep telefonlarındaki resimlerin de yedeklerinin tutulduğu yer. Binlerce resim, data backup'larında da yüzbinlerce dosya var. Geçenlerde KDE nin file explorer programı olan dolphin'i çalıştırdım. NFS ile eriştiğin NAS'a bakmaya başladım. ama bir dizine giriyorum, görüntülenmesi 30 saniye sürüyor. Başka dizine geçiyorum, 10 saniye. Bir kere dizine girince ondan sonra hızlanıyor, ama yarım saat sonra aynı dizine gireyim, gene 30 saniye bekleme :temkinli1:

Sorun NAS'ın kendisi ile ilgili değil. NFS ile de ilgili değil. Komut satırında erişimde hiç sıkıntı yok, dizin içeriği anında geliyor. Sorun dolphin'in dizin içeriğini okurken kullandığı yöntem neyse artık o. Belli bir limiti geçince midir, yoksa yeni bir KDE sürüme geçince midir nedir anlamadım, artık NAS'a erişim neredeyse imkansız hale geldi.
 
Hemen farklı bir diske Arch Linux kurdum ve GNOME 47 yükledim. GNOME'un file explorer programı olan nautilus ile hiçbir sıkıntı yok. Anında dizinlere erişebiliyorum. Tabi dediğim gibi GNOME'un tarzı ve kullanıcı arayüzü radikal bir şekilde farklı, ama her dizine girdiğimde 30 saniye beklemek de kesinlikle bir seçenek değil. O yüzden GNOME'da kalıcı olacağım herhalde. Çok daha az bileşenden oluşuyor ve C ile yazılmış bir masaüstü ortamı. Performans, KDE'ye göre çok daha iyi. Bakalım bunda ne kadar devam edebileceğim bilmiyorum, ama gayret edeceğim :)
 
2001'den beri linux'u Windows ile beraber kullanırım. Bir ara distro denemek bir hobi olmuştu. Ta ki kde neon dağıtımını bulana kadar bence kde'yi en iyi kullanan dağıtım tavsiye ederim.
 
Sorun muhtemelen Dolphin'in bir klasör açarken alt klasörleri de gözden geçirmesi yüzünden. Son sürümlerde böyle bir davranış değişikliği var, kalabalık klasörlerde disk aktivitesi çok arttı. Ne mekanik diskler ne de ağ dosya sistemleri için iyi bir durum. Ben bundan klasör boyutunu göstermemesini sağlayarak kurtuldum. (dolphin uygulamasını yapılandır -> görünüm -> içerik görüntüleme -> klasör boyutu -> boyutu gösterme)

Bunun dışında, Gnome kullanmak için yeni bir kuruluma ihtiyaç yok. Aynı kurulumu KDE veya Gnome ile başlatabilirsin. Kütüphaneleri kurduktan sonra biri üstünde diğerinin programlarını da çalıştırabilirsin.
 
Bunun dışında, Gnome kullanmak için yeni bir kuruluma ihtiyaç yok. Aynı kurulumu KDE veya Gnome ile başlatabilirsin. Kütüphaneleri kurduktan sonra biri üstünde diğerinin programlarını da çalıştırabilirsin.

Öyle karışık kuruşuk, her şeyin olduğu sistemleri hiç sevmem. Hangi yapılandırma dosyasının, hangi dizinin kime ait olduğunun izini kaybediyorsun ve bir süre sonra home dizini bir çöplüğe dönüyor. Bazan ortak olan bir yapılandırmayı değiştiriyorsun, KDE'de farklı, GNOME'da farkli bir etkiye sebep oluyor. KDE deki bu sorun giderse ve geri dönmeye karar verirsem, sadece KDE bulundururum, ".config" altında ".local" ve ".cache" altında hangi dizin kime ait de bilirim.
 
Dosya yöneticisi olarak "Thunar" tavsiye ediyorum. Eğer MC/NC tarzı bir uygulama isterseniz de "Krusader"...
Benim Linux'a başladığım zamanlarda KDE epeyce donanımı zorluyordu. XFCE4 hafif ve kolay gelmişti. Hala vazgeçemiyorum.
Gnome arayüzüne hiç alışamadım.
Ağ disklerini /etc/fstab içinden lokal disk gibi tanıtmanız mümkün. Benim modem üzerinde bir diskim bulunuyor. CIFS olarak baylaşım yapıyor. Bu şekilde ekledim dosya sitemime...
 
KDE ile GNOME yi sevmiyorum.
Kendi yazılımlarını kullanmaya zorluyorlar. Uygulama boyutları büyük ve işlemci ile ram harcaması yüksek.
XFCE en iyisi.
KDE de en gıcık olduğum uygulama cüzdan uygulaması.
 
Evet yavaş yavaş Microsoft taktiklerini benimsiyorlar. Paranın dayanılmaz cazibesi :)
 
XFCE'yi en son 15-20 yıl önce denemiştim. Ayrı bir disk üzerinde deneyeceğim.
 
Israrlarına yenik düşüp, senden de yardım alabilirim diye KDE kurmuştum. Şimdi bi ben mi kaldım KDE kullanan. :emindegil1:

Şakası bir yana bu kasılmalar bende de var. Ağ disklerini geç listeliyor fakat sanırım bir klasör altında o kadar çok dosyam olmadığı için henüz rahatsız edecek bir sorun yaşamadım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,164
Mesajlar
121,685
Üyeler
2,897
Son üye
ehira

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back
Top