Android ile Linux arasında dosya senkronizasyonu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Android ve Linux arasında dosya senkronizasyonu ile ilgili birkaç çözüm denedim hepsinde de değişik sıkıntılar gördüm.

1) FX ile web erişimi açmak, sonra da bir tarayıcıdan şifre ile giriş yapıp dosyaları indirmek. Bu hem çok zahmetli, hem de telefon uyuduğu zaman veya başka birşeyler yapıldığı zaman bağlantı kopuyor ve tekrar giriş yapmak gerekiyor.

2) Mega ile bulut üzerinden senkronizasyon. Çok uzun sürüyor çünkü resim çekince resmin önce buluta buluttan da Linux'a yolculuk yapması gerekiyor. Çok pil yiyor. Bazan resim telefonda kalıyor, girip telefondaki uygulamada zorla resmi göndermek gerekiyor.

3) LAN Drive ile SMB desteği. Bu çoğunlukla iyi çalışıyor. Ama telefon erişilemeyecek yerde ise, mount edilen dizin işlevsiz hale geliyor ve o dizine girmeye çalışınca dosya yöneticisi takılıp kalıyor.
 
Bugün oldukça verimli çalışan yeni bir seçenek keşfettim, Sync thing.

Bunun da telefona kurulan bir uygulaması ve bir de Linux'a kurulan bir programı var. Windows programı da var gibi duruyor ama ben hiç denemedim. telefondaki uygulamayı ve Linux programını yapılandırmak biraz saç baş yoldurdu, ama şu anda çok güzel bir şekilde senkronizasyon çalışıyor. Arada bulut rüzgar yağmur falan yok, bir resim çekiyorum doğrudan Linux bilgisayardaki bir dizine gidiyor :) Biraz fazla pil yiyecek gibi ama o kadar kusur kadı kızında da olur :p
 
iOS'taki sistem iyi gibi, taklit edilse fena olmaz. AirDrop diye bir şey var. Göndermek istediğin, o an çektiğin dosyaları seçip share>AirDrop diyorsun. Telefon ekranında yakındaki bilgisayarın ismi ikon olarak gözüküyor.(Bluettoth'u açtırıyor). İlgili bilgisyasarı seçtiğin an gönderilcek bilgisayarın Download klasörüne inmeye dosyalar iniyor ve bilgisayarda anında bildirim geliyor. Dosyalar aktarıldı diye..

De dosyalar bluettooth üzerinde bu kadar hızlı aktarılamaz herhalde. Videolar bile saniyeler sürüyor. Muhtemelen blueatooth iki bilgisayarı aynı ağ üzerinden eşlemek için. Dosya wifi üzerinden filan gönderiliyor, iniyordur.

Benim istediğim şey, tamamen otomatik olması :D Yani ben resmi cep telefonundan çekeceğim, resim dosyası Linux makinadaki bir dizinde belirecek. Sonra o resmi foruma ekleyeceğim. Ekledikten sonra da Linux makinadaki dizinden resim dosyasını sileceğim, dosya telefondan da silinecek :p
 
Burada bahsedilen işlem aslında ağ üzerinden dosya paylaşımı. Android bunu özellikle engelliyor. Sürekli bir dosya paylaşımı yapılabilse, Bilgisayarım bölümüne bir ağ sürücüsü gibi ekler kullanırsın. Kabloya filan gerek olmaz.

Kırmızı olan telefon, sarılar ise ağ klasörü. Şu an FTP bağlantısı kurup benzer şekilde bağlanıyorum. Fakat her defasında FTP hizmetini aktifleştirmem gerekiyor filan. Sıkıcı bir iş.

Telefona erişmek için hizmeti başlat filan çok uğraştırıyor. Diğeri makinama doğrudan bağlı disk gibi çalışıyor...

1612478775462.png
 
Foruma telefondan eriştigimde resim yükleme sorun yaşamıyorum. Harici bir program şart değil. Fakat bu sefer de klavye kullanmak eziyet oluyor... :D
 
Google limitsiz olan bu hizmete bu senenin ortasında artık limit getirecek, artık ücretsiz kullanmayacaksın. Özünde sen ortasından sonra 15 GB ücretsiz kota olacak sonrası ücretli. Eski fotoğrafların saklanmaya devam edecek...

Muhtemelen sene sonuna bütün limitlerin dolmuş olur, kullanmak istersen 2022'de para ödemesi yapmaya başlarsın. O yüzden kişisel çözümler getirmek gerekiyor, yoksa bu sigara alışkanlığı gibi sömürülecek bir araç haline gelecek.
 
Syncthing programını ben de kullanmaya başladım.

Program çok güzel fakat senkronizasyon biraz yavaş ve zaman zaman sapıtıyor. Belki de benim alışmam gerekiyor, emin olamadım. Hele ilk kurulum tam bir karın ağrısı. Android ile (şimdilik) Windows 10 arasında senkronizasyon için kullanlıyorum. Buna bir de Debian ekleyeceğim. Böylece telefonda çektiğim fotoğraflar, bütün cihazlardan erişilebilir olacak.

Bir de telefonda programı kapattığımda senkronizasyonda kapanıyor. Arkplan hizmeti gibi bu sürekli açık tutmanın bir yolu yok mu acaba? Bir iki ayar vardı kurcaladım olmadı.

Android telefondan çektiğim Debian kurulumunun fotoğrafını Windows 10 klasörüme bir kaç saniye geçikme ile hemen aktardı! Burada da bahsettiğim aradığım rahatlığa kısmen de olsa kavuştum. Biraz daha kararlı ve kolay çalışması gerektiğini düşündüğüm için kısmen diyorum...


IMG_20210602_134821.jpg
 
Yandex.Disk linux kullanıyorum ben gayet memnunum. Linux-Windows-MacOS-Android her platformda var zaten. Ayarlar terminal üzerinden yapılıyor linuxta. GUI varmış ama ben hiç ihtiyaç duymadım. Senkronizasyon hızını hiç kontrol etmedim ama yavaşlıkla ilgili bir sıkıntı yaşamadım.
 
Ben olayı bulut sunucuya taşımak istemediğim için böyle uğraşıyorum. Bulut sunucu kullanacaksam da kendi sunucularımı kullanmak isterim. Bütün her şeyi yerel depoda saklamak istiyorum.

Bunun avantajlarından biri de örneğin forum için geçici bir fotoğraf çekiyorsun, bu fotoğrafı bilgisayardan foruma yükleyip siliyorsun. Telefondan da silinmiş oluyor. Yandex (ya da diğerleri) gibi hem Yandex'den hem de telefondan ayrı ayrı silmen ve verilerini paylaşman gerekmiyor. Üstelik bu sistemi biraz uğraşırsan tıpkı Yandex gibi de kullanabilirsin. Tabi elektrik masraflarını filan karşılaman lazım, bedava olmaz. :D

Bu arada 1 gün öncesine kadar senelerdir ücretsiz servis veren Google Fotoğraflar hizmetine 15 GB kota getirip, sonrası için ücretli yaptılar. Bizim istediğimiz kalitede fotoğraflarını saklarsan ömür boyu ücretsiz diyorlardı. Durduk yere fotoğraflarımızı küçülttürüp (haliyle işlemek için izin verip) bir de iyice alışınca şimdi ücret istemeye başladılar. Yarın bunlar (zamanında bedava dedikleri) eksi fotoğraflarını görmek istiyorsan aylık şu kadar diye para da talep eder. :D

Zararın neresinden dönülürse kardır.
 
Zamanında benzer bir kazığı amazondan yemiştim. Sınırsız depolama yıllık 60 dolardı. Yaklaşık 4 TB veri attım, bunun 3 TB'ı filmdi. Dedim filmlerim tamamen güvende artık, filmlerimin başına birşey gelmesi için kıyamet falan kopması lazım. Sonra amazon sınırsız depolama seçeneğini kaldırdığını duyurdu. Artık TB başına 60 dolar istiyordu. O kadar para veremezdim. O kadar emeğim ve verim yalan oldu yani. Yerel hdd'ye devam artık :D .
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,706
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top