Kapasite değerinin ölçülmesiKondansatörün kapasite değerinin belirlenmesi mi yoksa sağlam mı değil mi belirlenmesi mi?
İstediğim cevap buydu çok teşekkürler peki kutuplu veya kutupsuz farketmeden ölçmeden önce kondansatörü kısa devre etmek gerekiyor mu ?Kapasite ölçümünün asıl cihazı LCR metredir. Ama piyasadaki birçok multimetreda artık kapasite ölçme özelliği var. Kutuplu kutupsuzda ölçüm açısından tek fark, kutuplu olanı multimetrenin terminallerine uygun yönde bağlanması gerekiyor (kondansatörün artısı multimetre artısına gidecek).
Evet önemli bir ayrıntı. Üzerinde yüksek voltaj olma ihtimali olan kapasitörlerin mutlaka önceden boşaltılması lazım. Eğer boşaltılmazsa, LCR metrenin arızalanmasına sebep olma ihtimali yüksek.İstediğim cevap buydu çok teşekkürler peki kutuplu veya kutupsuz farketmeden ölçmeden önce kondansatörü kısa devre etmek gerekiyor mu ?
Merhaba. Kondansitorun sadece kapasitesi kapasitemetre ile olculur.
Eger kondansitorun esr 'si yukselmisse klasik kapasitemetre bunu goremeyiz.
Ben yabanci sitelerde tamircilerin elinden esr metre dustugunu gormedim.
Mesela 1000 uf luk kondansitorun kapasitemtre ile olculurse 950 -1000 uf arasi ciksa buna saglam diyemeyiz. Esr si yukselmisse bu kondansitorun kapasite degeri pek de onemi yok.
Kisaca kondasitor olcumu kapasite degeri arti esr degeri.
Yaptiklari islem ellerindeki saglam ayni kapasitedeki kondansitorun esr degerine bakarak karsilastirma yapiyorlar.Hocam her kondansatörün üretime bağlı esr'si farklıdır. Dandik bir markada kaliteli bir markaya göre bu değer çok yüksek olabilir. Fakat yüksek/düşük diye teknik anlamda veri olmaz. Bunun bir standartı olmalı.
Mesela bu datasheet vishay kondansatörün bir serisine ait. Esr değerlerinde orantısal bir değer göremiyorum.
Datasheeti elimizde olmayan bir kondansatörün bozuk olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Ancak elimizde sağlam olduğuna emin olduğumuz aynı marka model bir kondansatör varsa karşılaştırarak sonuca ulaşabiliriz.
Peki yoksa nasıl anlayabiliriz?
Kisaca kondasitor olcumu kapasite degeri arti esr degeri.
Dogrudur abi. Aslinda dikkat cekmek istedigim kilasik kapasitemetrelerin - yani sadece kapasite olcen- bu iste yetersiz kaldigidir. Esr nin de muhakkak kontrol edilmesi gerekliligidir.LCR metre çoğu zaman bir kondansatörün sağlam olup olmadığına karar vermek için yeterlidir. Ama bazı arızalar vardır bunları LCR metre ile tespit edemezsin.
Hatta forumdaki üyelerden @ugura09 bana böyle bir kondansatörü gönderdi, hala elimde duruyor
Kondansatörü LCR metre ile ölçüyorum, 100 µF yerine 130 µF kapasite değeri gösteriyor. ESR'si de sadece biraz kötüleşmiş idi (yanlış hatırlamıyorsam 1 Ω idi). Yani net bir şekilde bu kapasitör kötü diyemiyorsun.
Ama sorunu şuydu: Kurumaya bağlı olarak kapasitörün plakaları birbirine yaklaşmış, o yüzden de kapasite değeri artmış. Ama plakaların yaklaşması nedeniyle de voltaj dayanımı azalmıştı ve 100 V altında ciddi sızıntı akımı vardı.
Yani bir kondansatörü LCR metre ile %100 test edebiliriz dersek yalnış olur. Bir kondansatörü %100 test etmenin tek yolu, onu çalışacağı devreye monte etmek ve o devrede kendisinden beklenen performansı gösterdiğini gözlemlemek.