Laminasyon Yöntemi ile evde PCB imalatı

Benim atölyenin bütün imkanlarını kullanabilirsin Serkan :) İster buraya gelip kendin kullanırsın, istersen birşey gönderirsin ben yapmaya çalışırım.

Maliyete gelince, Çin malı hobi CNC'ler satılıyor. Üstelik ürünün içinde hem lazer var hem normal motor. Fiyat 2000 TL civarı.

Böyle bir makinayı kendimiz yapsak daha iyi bir maliyete olur mu acaba? Lazer olmasa da olur. Ama çok az titreşimli bir spindle lazım.

hobicnc.jpg
 
Benim atölyenin bütün imkanlarını kullanabilirsin Serkan :) İster buraya gelip kendin kullanırsın, istersen birşey gönderirsin ben yapmaya çalışırım.

Maliyete gelince, Çin malı hobi CNC'ler satılıyor. Üstelik ürünün içinde hem lazer var hem normal motor. Fiyat 2000 TL civarı.

Böyle bir makinayı kendimiz yapsak daha iyi bir maliyete olur mu acaba? Lazer olmasa da olur. Ama çok az titreşimli bir spindle lazım.

631 eklentisine bak

Merhabalar Timur abi,

Bence bu gibi bir urunu yari maliyete ( iscilik haric ) yapariz diye dusunuyorum.

Titresim olmamasi icin resimdeki gibi kizak kayar oynar sistem noktalarinin birden fazla olmasi rijitligi arttıracaktır.

Keske daha yakin olsaydik. Bence cok guzel seyler hayata gecirirdik.
 
Şu 15 x 20 alan bilmiyorum ama bana çok küçük gibi geliyor. Bu işi diretmek gibi olacak ama yine en az 20 x 30 gibi düşünsek ortalama bir maliyet stabil çalışacak kazıma için ne kadara maal olur.

Elimde aşağıdaki step motorlar var. Bunları kullanabilirmiyiz?

IMG-20180105-WA0002.jpeg
IMG-20180105-WA0004.jpeg
IMG-20180105-WA0006.jpeg
IMG-20180105-WA0009.jpeg
IMG-20180105-WA0011.jpeg
 
İlk iki resimdeki motorların gücü yeterli olur. Ama bu motorlar kapalı devre motor değil, o yüzden adım hatası olma ihtimali var. Eğer güvenli ve düşük bir adım hızı seçilirse, adım hatası olma ihtimali çok düşük olur.
 
Lazer ile PCB yapma olayı da yaygınlaşıyor beyler :)


Ama iyi odaklanabilen, çok ince bir ışını olan lazer lazım. Bir de tabi hassas bir CNC mekanizması. Ben direnc.net teki 5.5W olan CNC'yi az kalsın alıyordum, ama çok daha iyi bir mekaniğe sahip lineer yatak ve rulmanlı somunlu yapabilirim hem de forum için proje çıkar diye vazgeçtim.

Buradaki metot, PCB'yi boya ile kaplamak, sonra da lazer ile belli yerlerde boyayı buharlaştırıp bakırı ortaya çıkarmak. Bu iş için 5.5W lazer de olmazmış zaten, bu adam 400 mW lazer kullanıyor, ama çok ince ve iyi odaklanabilen bir lazer.
 
Elimde 2 tane lazer var. Ortalama 300 - 400 miliwatt. Bu lazer onunde iyi bir odaklama merceği mevcut. Iyi odaklandiginda koyu nesne kagit plastik yakip eritebiliyor.

Bu yakma yontemi de bana mantikli geldi. Lazer gucu dusuk olursa cnc de hizda dusuk olarak ayarlanabilir yada yuksek guclu lazer bulunursa hiz ona gore ayarlanabilir.

Odaklama elle manual yapilip iyi sabitlenirse uzun sure odagini koruyabilir.

Surucu devreyi bizde yapabiliriz düşüncesindeyim. Ledler genellikle sabit akim modunda surulurler. Bir opamp ile bunu yapabiliriz.

Bu noktada kazimami yakmami daha mantıklı irdelemek lazım.
 
Bu arada mürekkep yazıcıdan direk bastırma olayını çok denedim. Hatta vaktiyle sanırım 2003 yılları filan kısmen bir yazıcıda bu işi yaptım. Bakırı sokup diğer taraftan çıkartacak şekilde ayarladım. Ve bastırdım. Tabi mürekkep kuramadı.

Aslında yeterince beklesen veya sıcak bir ortama koysan kururdu ama, o mürekkepin kuru hali aside ve suya dayanıklı mı, o önemli. Eğer dayanıklı ise bu mükemmel bir çözüm olur.
 
Lazer yerine aslında en iyisi UV-PRINT bence. Hatta bu jpcb filan neden böyle bir yöntemle ürün üretmiyor şaşırıyorum.

Bunu almak için 2000 dolar olsa da iş çözülmüyor. Çünkü bunu ısmarlarsan kesin olarak gümrüğe takılır. Bunu gümrükten çekmek için de 2000 dolar daha masraf gerekir. 4000 dolar seviyesine gelince de, direkt olarak PCB'ye baskı yapan yazıcılar var.
 
Makina çok profesyonel. Otomatik takım değiştirici bile var :D Eksen hareketleri de hızlı, servo olabilir.
 
Mechanical resolution (X/Y) 0.5 μm (0.02 mil)

oradaki mil, inç'in binde birini ifade ediyor.

Lazer kafanın pozisyonlama çözünürlüğü 0.5 μm olabilir, ama kafa 0.5 μm hata yaptığında iş üzerineki ışının hareketi çok daha fazla olacaktır (belki 10 - 20 katı). O yüzden efektif hata kesicilerle yapılan makinaya göre çok da iyi olmayacaktır.
 
Gene en azından bir 25x25 cm olsun yav :)

Benim de PNP kağıtlar, plaketler herşey hazır, ama Linux driver bugları ile boğuşmaktan bir türlü elim değmiyor.
 
Buradaki sorun şu L şeklinde olan sabit köprüyü sağlamca yapabilmek. Aslında ağır tip 2 kalın sigma birleştirilip çok rahat yapılır ama ne bileyim böyle bir makinada zorlanma olmasa sigma'ya sıcak bakmıyorum.(toz sebebiyle)

Bu sebeple en iyisi orayı profil demir yapıp freze ile güzelce işleyip tam gönyeli hale getirmek. Tabi bunun için o ufak demiri kaynatıp, daha sonra işleyebileceğimiz freze gerekli.. Hatta direk o L parçayı hazır düz granit gibi bir malzemeden bulabilsek süper olur.

Şöyle birşeyden mi bahsediyorsun?

656
1560006377252.png


Buradaki iki kare profil 100 mm lik ve 45° açı ile kesilmiş. Bu kesilen yerden kaynak yapıp bir L elde edebiliriz. Sonra da L nin iki ucunu da frezede tam dik olacak şekilde işleyebiliriz.

@taydin hocam. Senin frezenin yüksekliği nedir? Böyle bir L profil köprü demiri frezeleyip, düzleyebilir misin?

Benim frezenin iş kapasitesi çok büyük, hiç sorun olmaz. 50" x 10" tablası var 1m ye yakın da Z işleme kapasitesi var. Motor da 5 KW

scaled_img_1754.jpg


Bir de Linux driver ile uğraşmayın bence. Mac'e geç. Ben iMac kullanıyorum ama tabi ucuzdu o zamanlar. Gezi'den 1 hafta önce 2.750TL'ye aldığım iMac'in aynı özelliklisi onca yeni modele rağmen şu an 6.600 TL. O sebeple Hackintosh yükle. Linux'un driverlarının olmuş hali işte. Hem Eagle'da var. 3d programı Fusion 350 var. Arduino compiler var. Bash var, terminal var. Mis gibi. Tavsiye ederim.

Linux driver işleri hobi değil, geçimi sağlayan işler :) Onlarla uğraşmaktan hobiye vakit ayıramıyorum demek istedim.
 
Aynen şunun gibi bir metali frezede işleyecek, düzeltecek imkanım var derseniz bunun üzerinden devam edeceğim.

Profilin sadece uçları 90° olacak şekilde işlememiz yeterli olacak. Yan tarafı ile işimiz olmaz.

Çelik kare profil yerine 5 mm lik alüminyum levhadan da L kesip kaynatarak yapabiliriz.
 
20,000 veya daha üzeri olması lazım. Bu tip spindle'lar hakkında fazla bilgim yok. Ama dremel veya proxxon'daki yüksek devirli motorlar komütatörlü oluyor ve hem çok gürültü yapıyor hem de çok hızlı aşınıyor.

Tercihan fırçasız motora sahip bir spindle olsa daha iyi olur.
 
Drone motorlarını ben de araştırayım biraz. Peki Köprü şeklinde yapacağımıza niye L şeklini düşünüyoruz? Hedef boyut (10 x 10 cm) küçük olduğu için mi?
 
Bir de acaba bu PCB CNC için ayrı bir konu mu açsak? Laminasyon ile PCB şeklinde başladık iş CNC'ye kaydı :)
 
Evet arkadaşlar, mini CNC için yeni konuyu açtım. Tasarıma orada devam edelim.


Burada da inşallah vaktimiz olduğunda laminasyon konusuna devam ederiz :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,833
Mesajlar
99,485
Üyeler
2,478
Son üye
TA3CD

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top