Laptop için ram kofigürasyonu secimi 4x8gb vs 2x8+2x16gb ?

czorgormez

Temporary user
tasarım programlarında biraz hız kazanmak için laptopu yeniledim. makina:

Lenovo ThinkPad P16 Gen2 V2 21FA0004TX i7-13700HX 16GB 5600MHz​

şimdi şöyle bir durum var. bu alet içinde 2x8 gb Hynix DDR5-5600 mhz ram ile geliyor ve 2 adet daha boş ram slotu var.
bu slotlar 2 ayrık kanal halinde set çalışıyormuş. önümde 2 seçenek var 2 adet daha aynı marka model ram alıp toplam 32 gb yapmak.
ya da 2 adet daha 16gb ddr5-5600 mhz alıp toplam 48 gb yapabilirim.

normalde 32gb'dan fazla rame pek ihtiyacım olmak ama bu makina için bir ubuntu bir de win10 sanal makina kurarak
bu sanal makinaya 16 gb ram atayabilmek istiyorum. bu durumda kalan 32gb benim sistem belleğim olacak.

emin olamadığım konu 2x8gb + 2x16gb konfigürasyonda bir sıkıntı ya da hız düşüklüğü yaşar mıyım.
eğer sorun olmayacaksa 2x16 gb ram seçerken DDR5-5600 mhz olması dışında dikkat etmem gereken bir husus var mıdır :

laptopun şu anki ram konfigürasyonu bu şekilde:

1735129415050.png

Son düzenleme:
Hayırlı olsun.

Sorunuzun tam cevabı değil ama, 4x16gb ram alın 48GB 64GB raminiz olsun, çıkan 2x8Gb leride satın :)

Laptopda 4 adet ram solotunun olması çok iyiymiş.

Son düzenleme:
Hayırlı olsun.

Sorunuzun tam cevabı değil ama, 4x16gb ram alın 48GB raminiz olsun, çıkan 2x8Gb leride satın :)

Laptopda 4 adet ram solotunun olması çok iyiymiş.
tabi öyle de olur ancak al-sat uğraşmak istemedim açıkçası.

bu laptop değil de aslında mobile workstation olduğu için özellikleri biraz farklı. ram hızı konusunda evet chipsetle ilgili bir durum, 4000mhz civarında çalışabiliyor. benim için yeterli.

Yukarıdaki adresden Replace CRU List menüsünden erişebilirsiniz. (Paylaştığım detay popup olarak açıldığı için doğrudan linkini veremiyorum)

Ram slotlarının doldurulma sırası ile ilgili açıklama aşağıdaki gibi. Buna göre 1li, 2li ,3lü veya 4lü olarak slotları (c/d/a/b) sırası ile doldurabiliyorsunuz

2x16 ile takviyede bulunmanız sorun çıkartmayacak gibi anlaşılıyor.

firefox_OkVkGEYllO.png

Ram slotlarına müdahale etmeden önce bios da "disable battery" gibi bir seçenek var mı bakın ya da cihazın bataryasının jakını çıkarın. Sistem kapalı olsa da ram ve ssd slotlarında voltaj olabiliyor. Sök tak yaparken kart hafif çapraz falan kalırsa kısa devre olup ciddi hasar çıkabiliyor. Makineye ram ssd değişimi yapılmaya çalışılırken çöp olduğunu çok defa gördüm. Slotlarda görünür yanık oluşursa garanti kapsamına da almıyorlar.

Ben windows'un ram'i nasıl yönettiğine akıl erdiremedim. Tarayıcıda çok fazla sekme açmak gibi garip bir kullanım şeklim var. 16GB ram varken full dolduruyordu. Rahatlasın diye 32GB yaptım. 16GB üstünü yine pek kullanmıyor. 20GB üstüne çıktığını görmedim. Bellek yetersiz diye sekme çöküyor falan...

Son düzenleme:
Ram slotlarına müdahale etmeden önce bios da "disable battery" gibi bir seçenek var mı bakın ya da cihazın bataryasının jakını çıkarın. Sistem kapalı olsa da ram ve ssd slotlarında voltaj olabiliyor. Sök tak yaparken kart hafif çapraz falan kalırsa kısa devre olup ciddi hasar çıkabiliyor. Makineye ram ssd değişimi yapılmaya çalışılırken çöp olduğunu çok defa gördüm. Slotlarda görünür yanık oluşursa garanti kapsamına da almıyorlar.

Ben windows'un ram'i nasıl yönettiğine akıl erdiremedim. Tarayıcıda çok fazla sekme açmak gibi garip bir kullanım şeklim var. 16GB ram varken full dolduruyordu. Rahatlasın diye 32GB yaptım. 16GB üstünü yine pek kullanmıyor. 20GB üstüne çıktığını görmedim. Bellek yetersiz diye sekme çöküyor falan...
Windowsta "donanim için ayrıldı gibi bir durum var. Benim başıma gelen 6 GB ram var ve 2.7 nin üzerini donanım için ayırıyordu. 8 GB yaptım gene 2.7 windows için geri kalanı donanıma ayırmış. Bir kontrol et istersen.

batarya dahili ancak sistemi power off yapabilirim ve ramleri takarken tek seferde başka pine temas etmeden takabilirim. aksi halde kasasını açıp pili sökmem gerekiyor. bu cihazda ram değişimi için ayrı bir kapak mevcut.

windowsun ram yönetim sistemi de şöyle 16gb ram varsa bir 16 gb sanal belleği de ssd-disk içinde ayırıyor. çok fazla sekme ve ram kullanımı ise malesef chromeda mevcut. çünkü chrome her sekmeyi sandbox içinde sanki bağımsız sanal bir makina gibi açıyor.

dediğim gibi benim amacım bir win10-ubuntu sanal makinaya 16gb ram verip bana da en az 32 gb ram kalması.

Yukarıda paylaştığım linkde ram takılması ile ilgili adımlar hakkında da bilgi var. İşin güzel tarafı kasayı komple açmaya gerek yok :)
2024-12-25_19-33.png
2024-12-25_19-36.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back