Lime SDR kartım geldi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,143
4 aydır beklemekte olduğum LimeSDR kartım sonunda elime ulaştı. 3.8 GHz'e kadar bütün frekans bantlarında, birçok modülasyon/demodülasyon tekniğini destekleyen bu kart, hem alıcı hem verici olarak görev yapabiliyor. Bu kart ile ilk yapacağımız deney, kartı bir spektrum analizör gibi kullanarak evdeki 2.4 GHz WIFI erişim noktalarını gözlemlemek.

scaled_20180326_141910.jpg


scaled_20180326_141936.jpg


scaled_20180326_142027.jpg


scaled_20180326_221434.jpg
 
  • Sevgi
Reactions: nt
Spektrum analizör modu çalıştıktan sonra, artık 3.8 GHz'e kadar kabaca spektrum ölçümü yapabileceğim. Bunu da, benim arızalı olan HP spektrum analizörü tamir etmekte kullanacağım. Örneğin içerinde YIG osilatör çıkış veriyormu, mikser çıkışı ne durumda, bunları görebileceğim. Tabi bunun için sipariş ettiğim RF kabloların da elime ulaşması lazım.
 
Bu SDR'nin 6 tane girişi var, 4 tane de çıkışı var. İki tane de lokal osilatör giriş ve çıkışı var. Bunların hepsi u.FL erkek konnektörler şeklinde yapılmış ve buralara da u.FL dişi konnektörlü kablo takmak gerekiyor. Ama bu u.FL'in kötü tarafı, dişi konnektörler çok fazla sayıda takılıp çıkarılamıyor. Belli sayıda takıp çıkarma sonrasında konnektör vasfını yitiriyor ve yenilenmesi gerekiyor. O yüzden ben de aliexpress'den bu u.FL 'i SMA dişi konnektöre dönüştüren kısa kablolar sipariş ettim.

SMA konnektörlerin u.FL gibi takıp çıkarma konusunda bir sınırlaması yok, o yüzden bu şekilde, herhangi bir temassızlık sorunu olmadan rahat çalışabileceğim. Ayrıca bir de uzun 1.8m lik USB 3.0 kablo aldım. Umarım bu kadar uzun olunca bant veri genişliği ile ilgili bir sorun çıkmaz.

scaled_img_3252.jpg
 
SDR'ı USB üzerinden benim linux makinaya bağladım. Sonra da düşük frekans girişlerinden birisine (RX1_L) 50 MHz, 500 mVpp bir sinüs uyguladım

scaled_img_3253.jpg
 
Sonra da bu kartı destekleyen "qspectrumanalyzer" yazılımını kurdum. Yazılımı çalıştırdım, başlangıç frekansını 49 MHz, bitiş frekansını 51 MHz ve FFT bin size değerini 10 KHz yaptım. Çıkan spektrum şu:

Screenshot_20180409_192633.png


50 MHz'de bir peak görüyoruz, ama seviye çok çok düşük. -131 dB ;D Burada bir tuhaflık var ...
 
tsahin dedi ki:
Bu kart ile kablosuz araç kilitleri klonlanabilir mi? :p

Bazı türleri klonlanabilir, ama ben tavsiye etmem ;D
 
tsahin dedi ki:

Yorum yok :D

Klonlanabilir olan kilitlerde de hemen bu kartı alıp, pusuya yatıp adam arabayı kilitledikten sonra arabayı açamazsınız :) Bu cihazların kurulumunu yapmak ayrı bir dert, gerekli yazılımı kullanmak ayrı. Ha, birileri bu kart için kilit klonlama yazılımı geliştirdiyse, ve o yazılımı alırsanız, o zaman mümkün.
 
Merhaba @taydin hocam ilk mesajınıza çok bağlantılı bir şey söyleyeceğim için tekrara düşmemek adına yeni bir konu açmadım.
video çinden gelen bir white noise modülü ile rtl-sdr cihazı kullanılmış. Bu ikisi birbirine bağlanırken de araya ölçülmek istenen filtre konmuş. Bu yöntem bize ne kadar kullanışlı bir cihaz kazandırmış olur, daha doğrusu buna spectrum analizörü diyebilir miyiz? Ben de LPF ve BPF yapmayı planlıyorum daha doğrusu ülkemizdeki yokluktan ötürü bazı ürünlere ulaşamadığımdan deneyerek ve ölçerek yapmak zorunda kalıyorum. Filtre imalatında sdr yeterli midir? Sizin bu konudaki şahsi düşünce ve tecrübelerinizi çok merak ediyorum. Yeşil ışık yakarsanız elimde sdr var internetteki bir dizayna karar verip noise kaynağı yapacağım ya da noise kaynağı olarak telefon uygulaması kullansam olur mu acaba? Son olarak da en korktuğum kısım noise kaynağı sdr'ı yakabilir mi bu yüzden telefona ve diy devrelere de temkinli yaklaşıyorum?
 
Valla SDR bir kenarda duruyor bakmaya fırsatım olmuyor. Çok karmaşık sistemler bunlar ve hazır olarak bulunan kontrol programları da çok buglı. Ben aslında analog discovery 2 ye kafayı taktım bu sıralar. Akademik fiyatla 2600 TL ye alınabiliyor ve birçok alet bir arada. Tam öğrencilik. Bir akademik eposta bir de danışman lazım bana. Bunları bulduğum anda herhalde bir tane alacağım :katil2:


Şu özelliklere bak:
  • Two-channel USB digital oscilloscope (1MΩ, ±25V, differential, 14-bit, 100MS/s, 30MHz+*)
  • Two-channel arbitrary waveform generator (±5V, 14-bit, 100MS/s, 12MHz+ bandwidth*)
  • 16-channel digital logic analyzer (3.3V CMOS and 1.8V or 5V tolerant, 100MS/s)
  • 16-channel pattern generator (3.3V CMOS, 100MS/s)
  • 16-channel virtual digital I/O including buttons, switches, displays, and LEDs, which is perfect for logic training applications
  • Two input/output digital trigger signals for linking multiple instruments or providing an external trigger source
  • Two channel voltmeter
  • Network Analyzer with Bode, Nyquist, Nichols transfer diagrams of a circuit. The Network Analyzer has a range of 1Hz to 10MHz
  • Spectrum Analyzer capable of power spectrum and spectral measurements (noise floor, SFDR, SNR, THD, etc.)
  • Data Logger with exportable data and plot functionality
  • Impedance Analyzer for analyzing capacitive and inductive elements
  • Protocol Analyzer with SPI, I2C, CAN, AVR, and UART
  • Two programmable power supplies (0…+5V , 0…-5V). The maximum available output current and power depend on the Analog Discovery 2 powering choice.
  • Stereo audio amplifier to drive external headphones or speakers with replicated Arbitrary Waveform Generator signals
  • An available Software Development Kit for programming with Python and C++, and a toolkit for programming with LabVIEW.
  • MATLAB support for the Data Acquisition Toolbox
 
Evet bununla ilgili bir paylaşımınızı bugün okudum ama ne yazık ki bu da benim bütçemin çok üstünde. Yurt dışı öğrencileri için güzel :D Düz bir gürültü üzerinde filtre işi güvenilir olmaz mı yani?
 
Evet bununla ilgili bir paylaşımınızı bugün okudum ama ne yazık ki bu da benim bütçemin çok üstünde. Yurt dışı öğrencileri için güzel :D Düz bir gürültü üzerinde filtre işi güvenilir olmaz mı yani?

Ses frekansı filtreleri için iyi bir ses kartı ve ses kartı bazlı bir ölçüm yazılımı (mesela Daqarta veya Virtins) kullanmak çok daha mantıklı. Ses için SDR nin üreteceği sinyalin de gürültünün de kalitesi iyi olmayacaktır. Ama RF filtrelerinden bahsediyorsan iş başka, hiç olmamasından iyidir diye SDR kullanılabilir.
 
5'den fazla üniversitede bizzat kadrolu çalıştım. Sanıyorum bağlantılarımın %40'ından fazlası üst düzey akademisyen. edu uzantılı hesabım var, yoksa da o kadar nazımız geçer. :D
 
Ses frekansı filtreleri için iyi bir ses kartı ve ses kartı bazlı bir ölçüm yazılımı (mesela Daqarta veya Virtins) kullanmak çok daha mantıklı. Ses için SDR nin üreteceği sinyalin de gürültünün de kalitesi iyi olmayacaktır. Ama RF filtrelerinden bahsediyorsan iş başka, hiç olmamasından iyidir diye SDR kullanılabilir.
Teşekkür ediyorum o zaman, RF filtresi için kullanmayı planlıyorum ben de güvenli giriş gerilimi max kaç olmalı biraz daha bu konulara bakayım ben.
 
Teşekkür ediyorum o zaman, RF filtresi için kullanmayı planlıyorum ben de güvenli giriş gerilimi max kaç olmalı biraz daha bu konulara bakayım ben.

Hangi SDR var sende? RTL SDR mi?
 
@taydin hocam, geçen sene Analog Disvovery 2 cihazı ve BNC konnektörlü prop kartını aldım. Cihazı linux ve Windows altında kullandım. Uzun zamandır elektronikle amatörün biraz üstünde uğraşsam da çok derin bir bilgim yok ama cihaz dediğiniz gibi tam öğrenci işi. Owon sds7072 skobum var. Daha çok lojik analyzer için almıştım ama skop, voltmetre, güç kaynağı ve sinyal jeneratörü kısmı daha baskın geldi. Kingst la1010 lojik analyzer aldım ayrıca. Disvovery 2 güzel olsa da lojik analyzer desteklediği protokol sayısı az.
Cihaz üzerinde başka bişey farkettim.
Program içine Python3 ve birkaç programlama diline ait sdk ve kod örneği koymuşlar. Vakit bulup denemedim ama sanırım cihazın sahip olduğu bütün özellikleri Python3 üstünden de kullanılabilir hale geliyor. Bu da cihazı bambaşka bir seviyeye taşıyor. Sayısal örnek alıp veritabanına atmak için biçilmiş kaftan. Voltaj, akım vb takibi yapıp loglamak da aynı şekilde mümkün.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,787
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top