LM 317 ile basit LiFePO4 sarj devresi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Altair
  • Başlama tarihi Başlama tarihi

Altair

Kıdemli Üye
Akulu vidalamanin pillerini yenilemek istiyorum. Cok uygun fiyatli 32700 6.000 mA batarya buldum. Tanesi 90 TL. 4 tanesi batarya kasasina sigiyor. Fakat 4S BMS bayagi pahali. LM317 ile sarj etmeyi dusunuyorum. 4 tanesi BMS baglanir gibi baglanacak. Her birini 3.6V'un katlari olarak ayarlayacagim. 4.'nun cikisi 14.4 olacak yani. Bu devreyi ya da benzerini deneyen oldu mu? Mantik olarak calismasi gerek ama sonra patlatmayayim pilleri. Demir oksit piller patlamaz diyorlar gerci ama ilk patlatan ben olmak istemem. :gulus1::gulus1:

Son düzenleme:
Ucuza şarj modüller satılıyor tek lipo için (bende var ama henüz denemedim), onlara 4 tane izoleli güç kaynağı yapılırsa iş biter.
LM317 ile devam ediliyorsa - Lipo ların şarj modu constant current + constant voltage olarak geçiyor, yani LM317 giren gerilim değeri (sabit akım modu bitince ) onun üzerinde duşen + Lipo sabit gerilim değerine ayarlanmalı. Aksı halde sorun çıkabilir.

320volt sitesinde liion için devre vardı. Ufak değişiklikle lifepo4 içinde revize edilebilir.

Pil nominal gerilimini 3.2 volt diye biliyorum. Bu gerilimi kontrol edin.

Ucuza şarj modüller satılıyor tek lipo için (bende var ama henüz denemedim), onlara 4 tane izoleli güç kaynağı yapılırsa iş biter.
LM317 ile devam ediliyorsa - Lipo ların şarj modu constant current + constant voltage olarak geçiyor, yani LM317 giren gerilim değeri (sabit akım modu bitince ) onun üzerinde duşen + Lipo sabit gerilim değerine ayarlanmalı. Aksı halde sorun çıkabilir.
Bunlar Lipo degil yalniz. Lipo icin olanlardan kastiniz TP4056 ise onlarin max voltaji 4,2V. Bunlarda ise 3,65'i gecmemesi lazim. Izole guc kaynagi yapamam. Sonucta batarya kasasinin icine sigdirmam gerek. Matkap bataryasi iste.

320volt sitesinde liion için devre vardı. Ufak değişiklikle lifepo4 içinde revize edilebilir.

Pil nominal gerilimini 3.2 volt diye biliyorum. Bu gerilimi kontrol edin.
Max sarj gerilimi 3,65V. Asilmamasi gereken tam dolu hali yani. Lipo'larda da o gerilim 4,2V.

Bunlar Lipo degil yalniz. Lipo icin olanlardan kastiniz TP4056 ise onlarin max voltaji 4,2V. Bunlarda ise 3,65'i gecmemesi lazim. Izole guc kaynagi yapamam. Sonucta batarya kasasinin icine sigdirmam gerek. Matkap bataryasi iste.
Markası varmı bu pillerin? datasheen'ine bakmak isterdim.

Aha, bunlar yeni pillerden.

Grafiği var ama datasheet'e bakılması lazım.

1741195553076.png

Aha, bunlar yeni pillerden.

Grafiği var ama datasheet'e bakılması lazım.

40698 eklentisine bak
Eveet, 90 TL'ye 6.000 mA, ustelik 10 yil - 2.000 dongulu pil aliyorsun iste. Li-ion almaya kalksan 2 kat para vermek gerek. Bir de onlar 500 sarji zor goruyor. Aspilsan almayi dusunuyordum bunlari gorunce vazgectim.

LM 317 ile yapilan sorunsuz calisirsa sarj gereken her yere ondan tikistiririm ki ben. :gulus2:

bms olacak zaten, şarj kesme işini o halledecek. Siz pil uçlarına 3,6x4=14.4V 1-2A bir güç uygulamanız gerekli.

Eveet, 90 TL'ye 6.000 mA, ustelik 10 yil - 2.000 dongulu pil aliyorsun iste. Li-ion almaya kalksan 3 kat para vermek gerek. Bir de onlar 500 sarji zor goruyor.
Güzel, ama tekrar almadan önce beyan edilmiş kapasite test edilse (50 tane şar/deşar ile) iyi olur. :)

Eveet, 90 TL'ye 6.000 mA, ustelik 10 yil - 2.000 dongulu pil aliyorsun iste
Hevesini kırmak istemem, ama ...
90 TL - KDV = 72 TL = 2 USD
2 USD = üretim maliyeti + üreticinin karı + nakliyat + gümrük + satıcının karı
Sanki bu denklemde bir hata varmış gibi geliyor bana.

Benim bildiğim kaliteli 6Ah/LiFePo4 32700 hücrelerin fiyatı 4 - 5 USD civarında (adetli olmak şartıyla).
6Ah ve 2.000 cycle önemli bir faktör ise: bu fiyata bu ürünü almazdım.

160 TL uygunmus. Benim gorduklerim hep 7-800 TL civarinda idi. :S

Hevesini kırmak istemem, ama ...
90 TL - KDV = 72 TL = 2 USD
2 USD = üretim maliyeti + üreticinin karı + nakliyat + gümrük + satıcının karı
Sanki bu denklemde bir hata varmış gibi geliyor bana.

Benim bildiğim kaliteli 6Ah/LiFePo4 32700 hücrelerin fiyatı 4 - 5 USD civarında (adetli olmak şartıyla).
6Ah ve 2.000 cycle önemli bir faktör ise: bu fiyata bu ürünü almazdım.

Cikma olmasi muhtemel. Omrunun yarisini tamamlamis bile olsa yine de li-ion'dan cok daha ucuza gelecek.

Forum istatistikleri

Konular
7,439
Üyeler
3,024
Son üye
fatih taşıyan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back