Luxell Börekçi zaman saati arızası

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
5,247
DİKKAT: Bu yazıda verilen bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Elektrik arızalarının giderilmesi sırasında güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Herhangi bir işlem yapmadan önce enerji kaynağını kapatmayı unutmayın. Bu yazıdan kaynaklanan herhangi bir kaza, yaralanma veya hasardan yazar sorumlu değildir. Profesyonel yardım almanız önerilir.

Komşunun Luxell Börekçi marka fırını arızalanmış. Bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor; bazen bir şeyler pişirirken tam ortasında çalışmayı bırakıyor, filan dedi. Ne zamandır bir şeyleri tamir etmiyordum, hemen atladım, ben bir bakayım diye.

Fırının arkasında ve altında yer alan vidaları söktükten sonra üst kapağını bütün halde söktüm. Voltaj takibi yaptığımda sorunun ilk olarak zaman saatinden kaynaklandığını tespit ettim. Kısaca, fırına gitmesi gereken 230V şebeke gerilimi ulaşmadığı için fırın çalışmıyordu.

Zaman saatine baktığınızda normal çalıştığını ve başka sorun olabileceğini düşünebilirsiniz. Çünkü mekanik saat düzeneği sorunsuz çalışıyor. Sorun anahtarlaması gereken düzeneğin doğru çalışamamasından kaynaklanıyor. Aşağıdaki iki videoda bununla ilgili detaylı görebilir, sesi dinleyebilirsiniz.

Geri kalan her şeyin doğru çalıştığından emin olmak için zaman saatini söktüm ve yerine normal bir anahtar bağladım. Bu anahtar ile yaptığım testlerde geri kalan bütün bileşenlerin çalıştığını doğruladım.

Zaman saati mekanik bir alet. İşlevi ise sürekli ya da ayarlanan sürede çalışan bir anahtar olmaktır. Mekanik olduğu ve ısıya maruz kaldığı için doğal olarak plastik aksamları zamanla yıpranıyor ve fırının çalışmaz hale gelmesine sebep oluyor. Normalde çok ucuz bir parça olmasına rağmen bu sebeple fırınlar çöpe gidebiliyor.

Ben bu zaman saatini günümüz piyasasında 120 TL gibi çok ucuz bir fiyata sipariş verdim. Komşumuz emekli bir teyze. Normalde bu fırını atıp, ihtiyacı olmadığı halde yeni bir fırın alacaktı. Bu zaman saatini değiştirmek, onu 8-10 bin TL masraftan kurtarmış olacak.

Yedek parça alırken yorumlarda "6 ay önce aldım, hâlâ yerine takamadım. Keşke nasıl değiştirmem gerektiğini gösteren bir video filan olsaydı," diye bir yorum okudum. Normalde bunu konu olarak açmayacaktım ama bu yorumu okuyunca süreci konu olarak açmaya karar verdim. O yüzden en başından bütün sürecin video ve fotoğraflarını çekemedim.


20240927_201041.jpg
20240927_194728.jpg
20240927_201048.jpg
20240927_201028.jpg





 
Son düzenleme:
Parça gelince buraya konunun devamı gelecek.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,625
Mesajlar
112,560
Üyeler
2,720
Son üye
Muhenned

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top