MacOS’a nasıl yapay zeka eklerim ?

gumush

Hikmet Gümüş - IZMIR
Katılım
1 Ocak 2024
Mesajlar
228
Başlık biraz clickbait gibi görünse de, asıl amacım bu değil. Aslında, yazı yazma sürecimde bana yardımcı olacak bir eklenti geliştirmek istiyorum. MacOS işletim sisteminin sunduğu özelliklerin ötesine geçerek, sadece Python diline özgü bir ortam kullanıyorum.

1*76luDV26CU5KbauQU-d-Bg@2x.png

Bu süreçte, bilgisayarınızda Python yüklü olduğunu ve OpenAI için bir API anahtarına sahip olduğunuzu varsayıyorum.

Kurgu oldukça basit: Bir metin yazdığımda, bu metni seçip klavye kısayoluyla veya sağ tıklama menüsündeki özel seçenekle OpenAI API’sini kullanarak metni değiştiriyorum.

1*c_x4YXs7fiDeB2_NKhCWog@2x.png

Eklentinin seçildiği ekran görüntüsü
Öncelikle, Python için OpenAI eklentisini yükleyelim:
Bash:
pip install openai
Daha sonra, Automator uygulamasını başlatıyorum ve Quick Action seçeneğini tercih ediyorum. Library bölümünden, akışımıza ekleyebileceğimiz özellikleri görebiliriz. ‘Output replaces selected text’ seçeneğini işaretleyerek, seçtiğimiz metnin çıktıyla değiştirilmesini sağlıyoruz.

1*1bkXSmGXTEmczZNvlP2Nyg@2x.png

BSonra ‘Get Value of Variable’ seçeneğini kullanarak metni alıyoruz ve ‘Run Shell Script’ ekliyoruz. Burada /usr/local/bin/python’ı seçip, ‘as argument’ olarak belirliyoruz.

Python’un yerini bulduktan sonra, eğer farklı bir konumdaysa, symlink oluşturuyoruz:
Bash:
whereis python
python: /Users/username/miniforge3/bin/python

sudo ln -s /Users/username/miniforge3/bin/python /usr/local/bin/python
Şimdi Automator ekranına geri dönerek, aşağıdaki scripti ekliyoruz:
Python:
import sys
import openai

# OpenAI API anahtarınızı buraya girin
openai.api_key = 'sk-yourapikey'

def ask_openai(question):
try:
        response = openai.ChatCompletion.create(
model="gpt-3.5-turbo",
            messages=[
{"role": "system", "content": "Sadece yazdıklarımdaki yazım hatalarını düzeltir misin? Ekleme ya da çıkarma yapma. Metin öncesine ya da sonrasına bir şey ekleme. Sadece düşük cümle ya da anlam hatası olursa kelimeyi değiştirmeden onları düzelt.Hiçbir neden yada koşulda ek birşey yazmanı istemiyorum. Örneğin yazdığımın anlamsız yada çok kısa olduğu için düzeltilemeyeceğini düşünüyorsan direkt olarak benim yazdığımı tekrar ederek çıktı ver. Örneğin ben xrfwe yazmışsam yanıt olarak sadece xrfwe yaz"},
{"role": "user", "content": question}
            ]
        )
return response.choices[0].message['content']
except Exception as e:
return str(e)

if len(sys.argv) > 1:
question = sys.argv[1]
    answer = ask_openai(question)
print(f'{answer}')
else:
print('Hata oldu.')

Burada kendi openAI api key’inizi girmeyi ihmal etmeyin.

API anahtarınızı eklemeyi unutmayın. Seçtiğimiz metin, OpenAI’ya veri olarak gönderilecek ve talimatlarınızı sistem içeriğinde belirleyebilirsiniz. Benim örneğimdeki talimat, sadece yazım hatalarını düzeltmek üzerine kurulu.

1*Od4ux3AUH7PzMw0TTXeDRQ@2x.png

Automator ekran görüntüsü
Bu özelliği ‘GramerMe’ adı altında kaydettim. Şimdi, yazımdaki ilk paragrafı nasıl düzelttiğini göstermek istiyorum.

Aslında baslık biraz clickbate gibi oldu. Tabiki amacim o degildi. Aslinda yapmak istedigim yazim sirasinda bana yardimci olabilecek bir eklenti olusturmak. Bunun icin macos isletim sisteminin varsayilan sunduklari disinda sadece python dili icin gerekli olan ortami kullaniyorum.
Düzeltilmiş hali ise şu şekilde

Aslında başlık biraz "clickbait" gibi oldu. Tabii ki amacım o değildi. Aslında yapmak istediğim, yazım sırasında bana yardımcı olabilecek bir eklenti oluşturmak. Bunun için macOS işletim sisteminin varsayılan sundukları dışında, sadece Python dili için gerekli olan ortamı kullanıyorum.
Yazıdaki ilk ekran görüntüsünde olduğu gibi metni seçip sağ tıklayarak açılan menüden "GramerMe" ismini verdiğim komutu çalıştırıyorum.

İsterseniz bunu bir klavye kısayoluna da atayabilirsiniz. "Settings" kısmından "Keyboards" altındaki "Keyboard Shortcuts" kısmından buna bir kısayol atayabilirsiniz.

1*DXjXfY2k4tlldjff1y0Pcw@2x.png

Bundan sonrası hayal gücünüze kalmış rahatlıkla verdiğiniz metni başka bir dile çevrilmesini ya da metnin birazcık daha iş dünyası diliyle yazmasını isteyebilirsiniz.
 
Sanıyorum OpenAI için ücretsiz API seçneği yok. Birde ben Mac ile zorunlu olmadıkça çalışmak istemiyorum. Acaba bunu linux için nasıl kullanabiliriz.
 
İhtiyarlamaya başladım galiba, ben zaten Kasım ayında oluşturmuşum. :oops:

1706906448342.png
 
Mac’de gelen bir ozellik aslinda automator. API kismi basit. Linux kismi icin sag tusa birsey eklenebilir tahminim ama mesele ekledigimiz sey calisinca sonuc olarak yine secili metni degistirsin kismi. Script sonuna paste gorevi ekleyince cozulur gibi geliyor ama emin degilim deneyeyim.
 
Değerli hemşerim @gumush konu ile alakasız olucak ama sormadan edemiyeceğim bir G5 kasası buldum içi boş elimdeki anakart o kasaya uyarmı (Asus P8zV68-vpro/gen3)

seçim mesajı gibi oldu :D
 
Bilmedigim yerden geldi :) Ama bildigim kadariyla standartlar var. ATX , MiniATX gibi kasa icin ATX destekler diyor. Bu aslinda en buyuk anakart tipibu durumda sizin anakartinizi da destekliyor olmasi gerekir.Sorun daha cok yerlesim optimizasyonunda oluyor. Ben alirken karar verip sonra incelemelerini okuyorum , yerlesimde sorun yok ise aliyorum. Genelde sorun ekran karti uzunlugunda cikiyor.

AOPEN G5 NAGAS OYUNCU KASA icin konusuyorum tabiiki Powermac kasasi ise mod kiti olmadan olmaz tahminen.
 
  • Beğen
Reactions: nt
G5 kasayı dönüşteren bir sürü insanın Youtube videosu var. İçlerinden bazılarını bende çok beğenmiştim. Uğraşmaktan keyif alacaksak youtube vidaolarına göz atmanı tavsiye ederim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,848
Mesajlar
99,752
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top