Malzeme Seçimi Öneri

frmman

Aktif Üye
JSS-556 kodlu 10 Adet step motor sürücü var. Bu tip sürücüleri üreten farklı üreticiler var, kullanacağım ürünün datasheetini bulamadım ama farklı bir üreticide bulduğum ürün datasheetinden aldığım giriş IO değerleri aşağıdaki resimde gösterildi.

3,3Vdc ile beslenen bir MCU dan her bir sürücü için DIR, ENABLE ve PALS şeklinde 3 adet IO (toplamda 3x10=30 IO) çıkış olarak tanımlı.

MCU ile Step sürücüler arasına yüksek adetli IO kullanımınıda göz önünde bulundurarak nasıl bir sürücü / buffer önerirsiniz.

TXS0108E (8-Bit Bi-Directional, Level-Shifting, Voltage Translator for Open-Drain and Push-Pull Applications) bu ürünü denedim ama biraz fazla akım çekince 5V tarafındaki çıkış voltaj seviyesi 3V seviyelerine kadar düşüyor. (330R bir direnç bağlayarak 15mA çekmek istedim, çıkış 2,8V'a düştü)

1. Kanal başına 15-20mA kadar akım verebilen
  2. Toplam akım kapasitesi (tüm kanallar aktif olduğunda) yeterince yüksek (idealde Toplam akım = kanal Akımı x kanal sayısı olan)
  3. Bulunabilir
  4. Ucuz
  5. Son olarakta pcb tasarımında kolaylık sağlayacak şekilde pin çıkışları olan
bildiğiniz tecrübe ettiğiniz çözümler varmı?

Yedek planım ULN2803 kullanmak, 40-50Khz e kadar sorun çıkartmaması gerekir. Open kollektör çıkış yerine TX0108 benzeri push-pull çıkış veren bir yapıyı öncelikli olarak tercih ederim.

1757156216557.png

1757157306953.jpeg

TX0108 tarzı push pull level shifter bu iş için ideal gibi duruyor. Tedarik sorunu mu var da alternatif bakıyorsun?

Tedarik sorunu yok @taydin hocam. TX0108 yi zanten level shift için ve çevre eleman istemediği için birde pcb tasarımını kolaylaştıracak şekilde pinlerin yerleri ayarlandığı için tercih etmiştim. Datasheetinde yanlış alamadıysam kanal başına 50mA, toplamda ise 100mA çıkış verebiliyor, ama pratik denemede işaretin genliği 5V dan 3V ve biraz altına düşüyor.

Voltaj düşmesi olmasa, 100mA çıkış işimi görebilir. 2 step sürücüye 1 TX0108 (6IOx15mA=90mA) kullanarak 5 adet tx0108 ile bu işi halletmeyi planladım. Ama gerilim düşmesini beklemiyordum.

Bu sürücüler line drive şeklinde sürülebilir. Bu durumda 26ls31 ile sürebilir olması lazım. Gürültüye karşıda dayanıklı olur.

Teşekkürler @Endorfin35+ Diferansiyel sürücüler aklıma gelmemişti. Bunuda değerlendireceğim.

Birde şöyle bir ürün buldum, Push-Pull değil ama sanki iş görür gibi. Girişleri 3.3V ile uyumlu görünüyor. Çıkış voltajı olarakta 5V ile sınırlı değil, 50V a kadar kullanılabiliyor.

1757181601099.png
1757181637718.png

1757181797672.png

Bence sürücünün optoları o kadar akım çekmez yada 5-6ma ile sınırlandırarak 74hc245 gibi bir şeyde olabilir. Veya hız uygun olursa doğrudan 595 gibi bir shift registerde olabilir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,238
Üyeler
3,274
Son üye
realbarisbasturk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back