Malzeme tavsiyesi

Baskı devre yapmak... Malum 30€ sınırının kalkması ile artık benim gibi öğrenciler için PCB tasarlamak, proje geliştirmek bu işi öğrenmek çok daha zor bir hal aldı hocam.

Siz sanırım EEM kökenli birisiniz bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak EEM temelli birine göre gömülü sistemler alanında dezavantajlı bir konumda mıyım? Donanım tarafının eksiği kapatılabilir mi? Düşünceniz nedir?
@taydin abi benden çok çok daha tecrübeli bir büyüğüm olarak hem de sektörde zaman geçirmiş birisi olarak, sence yukarıda yazdığım hususlarda dezavantajlı bir konumda mıyım? Ve sen ne tavsiye edersin? Bu mesajımı okuyan bu sektörlerde çalışan meslek büyüklerim varsa onlarda tavsiyelerini aktarıp yol gösterirse memnun olurum.

Şu aşamada senin breadboard ve delik montajlı komponentlerle proje yapman lazım. Veya SMD bir komponent mutlaka gerekli ise, o komponentleri DIP ayak izine çeviren küçük adaptör PCB'ler var, onlardan alırsın ve gene breadboard'da kullanırsın. Şu anda sen projeye odaklan. Breadboard üzerinde kurulabilecek ve senin de ilgini çekecek birkaç proje bul ve burada paylaş. Ona göre birçok kişiden fikir alabilirsin.

Breadboard ile proje yapabildikten sonra artık PCB tasarımı işine bakarsın. Basit PCB için üretim yapan yerli firmalar var, biraz araştır, ara firmaları, 5 tane tek veya çift taraflı PCB yi kaça yapıyorlar, ne kadar zamanda yapıyorlar öğren.

Şu aşamada senin breadboard ve delik montajlı komponentlerle proje yapman lazım. Veya SMD bir komponent mutlaka gerekli ise, o komponentleri DIP ayak izine çeviren küçük adaptör PCB'ler var, onlardan alırsın ve gene breadboard'da kullanırsın. Şu anda sen projeye odaklan. Breadboard üzerinde kurulabilecek ve senin de ilgini çekecek birkaç proje bul ve burada paylaş. Ona göre birçok kişiden fikir alabilirsin.

Breadboard ile proje yapabildikten sonra artık PCB tasarımı işine bakarsın. Basit PCB için üretim yapan yerli firmalar var, biraz araştır, ara firmaları, 5 tane tek veya çift taraflı PCB yi kaça yapıyorlar, ne kadar zamanda yapıyorlar öğren.
Abi, teşekkür ederim dediğin gibi yapacağım peki ilerisi için sektörde gömülü sistemler alanında bir EEM mezununa göre dezavantajlı konumda sayılır mıyım bilgisayar mühendisliği temelli birisi olarak. 2. Sınıfın ilk dönemi bitti sayılır önümde 2.5 sene gibi bir süre var abi ufaktan gelecek telaşı staj arama derdi beni de sardı.

Eğer gömülü sistemlere ilgi duyuyorsan, iyi bir elektronik mühendisi olmaya bak. Sırf yazılım temelli birisinin, gömülü sistemlerde başarı göstermesi zor olur. Şu senaryoyu düşün: Çok iyi bir programcısın, algoritma, matematik, yazılım geliştirme araçlarını harika kullanıyorsun. Sana bir prototip kartı verdiler, sen de bir LED'i blink ettiren programı yazdın. Donanıma yükledin, ve LED yanıp sönmüyor. Bu noktada ya kendi yazdığın o basit programı sorgulayacaksın, yada hardware'de bir sorun olduğunu düşüneceksin. Hardware'ci gelecek, onunla vakit geçireceksiniz. Bekliyoruz ...

Parça değişecekse, elektronik laboratuvar teknisyenine kartı verdik. Bekliyoruz ...

Kart geldi, sorun hala devam ediyor. Hardware'ci gelecek, onunla vakit geçireceğiz. Bekliyoruz ...

Hardware'ci "şunu da değiştir" dedi. Teknisyene verdik. Bekliyoruz ...

Vaktinin çoğu beklemekle geçiyor. Yönetici geliyor, seni hep beklerken buluyor. Proje gecikiyor. Senin de her zaman ileri sürdüğün bahane aynı. Hardware'ciyi bekliyorum. Teknisyeni bekliyorum. Bir süre sonra şirket artık sana, bu sabrın karşılığında para vermekten sıkılacak ve seni gönderecek.

Ama eğer elektronik mühendisi olarak mezun olduysan ve gömülü sistemlerde çalışıyorsan, tamamen hardware işi yapan birisi kadar elektronik bilmesen de ona yakın bir bilgin olacak. Tamamen teknisyen kadar hızlı lehim yapamıyorsan da ona yakın hızda lehim yapabileceksin. Kimseyi beklemeyeceksin, çok sayıda senaryoyu çok daha kısa zamanda deneyeceksin, ilerleme katedeceksin. Projeler bitecek ve sen ücret artışı pazarlığı yaparken de göğsünü gere gere "ben şu kadar artış istiyorum" diyebileceksin.

Eğer gömülü sistemlere ilgi duyuyorsan, iyi bir elektronik mühendisi olmaya bak. Sırf yazılım temelli birisinin, gömülü sistemlerde başarı göstermesi zor olur. Şu senaryoyu düşün: Çok iyi bir programcısın, algoritma, matematik, yazılım geliştirme araçlarını harika kullanıyorsun. Sana bir prototip kartı verdiler, sen de bir LED'i blink ettiren programı yazdın. Donanıma yükledin, ve LED yanıp sönmüyor. Bu noktada ya kendi yazdığın o basit programı sorgulayacaksın, yada hardware'de bir sorun olduğunu düşüneceksin. Hardware'ci gelecek, onunla vakit geçireceksiniz. Bekliyoruz ...

Parça değişecekse, elektronik laboratuvar teknisyenine kartı verdik. Bekliyoruz ...

Kart geldi, sorun hala devam ediyor. Hardware'ci gelecek, onunla vakit geçireceğiz. Bekliyoruz ...

Hardware'ci "şunu da değiştir" dedi. Teknisyene verdik. Bekliyoruz ...

Vaktinin çoğu beklemekle geçiyor. Yönetici geliyor, seni hep beklerken buluyor. Proje gecikiyor. Senin de her zaman ileri sürdüğün bahane aynı. Hardware'ciyi bekliyorum. Teknisyeni bekliyorum. Bir süre sonra şirket artık sana, bu sabrın karşılığında para vermekten sıkılacak ve seni gönderecek.

Ama eğer elektronik mühendisi olarak mezun olduysan ve gömülü sistemlerde çalışıyorsan, tamamen hardware işi yapan birisi kadar elektronik bilmesen de ona yakın bir bilgin olacak. Tamamen teknisyen kadar hızlı lehim yapamıyorsan da ona yakın hızda lehim yapabileceksin. Kimseyi beklemeyeceksin, çok sayıda senaryoyu çok daha kısa zamanda deneyeceksin, ilerleme katedeceksin. Projeler bitecek ve sen ücret artışı pazarlığı yaparken de göğsünü gere gere "ben şu kadar artış istiyorum" diyebileceksin.
Abi peki bilgisayar mühendisliği bölümünde okurken nasıl “iyi bir elektronik mühendisi” olabilirim? Seçmelileri buna göre alsam kurtarır mı veya proje yapa yapa iyi bir elektronik mühendisi olunur mu gerekli akademik/teknik altyapıyı nasıl kapatırım?

Madem branch olarak elektronik mühendisliği okuma şansın yok, konu ile ilgili alabildiğin tüm seçmelileri al. Elektroniği de hobin yap ve kendi zamanında kendini bu konuda geliştir.

Şu anda geleneksel yazılım işinin piyasa değeri çok düştü. Piyasada, artık yapay zekanın yazılım işini hallettiği, programcılara pek gerek kalmadığı algısı var. Doğruluğu, yanlışlığı ayrı bir konu, ama şu anda algı bu. Şu anda yazılım alanında iyi kazananlar, yapay zeka yazılımını bizzat geliştirenler veya yapay zeka platformlarını veya hizmetlerini entegre edenler. Bu da bir seçenek.

Madem branch olarak elektronik mühendisliği okuma şansın yok, konu ile ilgili alabildiğin tüm seçmelileri al. Elektroniği de hobin yap ve kendi zamanında kendini bu konuda geliştir.

Şu anda geleneksel yazılım işinin piyasa değeri çok düştü. Piyasada, artık yapay zekanın yazılım işini hallettiği, programcılara pek gerek kalmadığı algısı var. Doğruluğu, yanlışlığı ayrı bir konu, ama şu anda algı bu. Şu anda yazılım alanında iyi kazananlar, yapay zeka yazılımını bizzat geliştirenler veya yapay zeka platformlarını veya hizmetlerini entegre edenler. Bu da bir seçenek.
Abi ben bölümüme siber güvenlik uzmanı olmak veya geleneksel adıyla “hacker” olmak için girdim. Yapay zeka hiç ilgimk çekmedi hala da çekmiyor. Pişman da değilim kulüpler vasıtasıyla Arduino ile tanıştım(bunda da temel maksadım bilgisayarlarda bir arıza olursa teşhis ve tamir etmek maksadıyla elektronikle tanışıp hem de ilerleyen dönemlerde alacağım elektronik/donanım derslerine hazırlıktı)

Ama işin içine girince çok sevdim, siber güvenlik alanında da çalışmalarımı sürdürdüm. Artık herkes bir web sitesine sızma testi yapıyor, uygulamada açık buluyor eğer iş bulacaksam ve yapay zekaya yenilmeyeceksem daha niş bir alan bulmam lazımdı bu aşamada kafamda şöyle bir şey canlandı; Neden donanımlarda sızma testleri alanına yönelmiyorum

Bu noktada önce temel elektronik ve komponent bilgimi geliştirmem gerektiğini anladım, çünkü donanımı fiziksel olarak inceleyip, etiketler bağlantı noktaları fiziksel koruma özelliklerinin manipüle edilip edilemeyeceği sahte donanım parçalarınin eklenip eklenemeyeceği kablo girişlerine müdahale vs

Diğer aşamada USB, Ethernet, JTAG, UART ve SPI gibi bağlantı noktaları üzerinden yetkisiz erişim veya Exfiltration (Veri Çıkışı/Sızdırılması) açık portlar ve bu portların kullandığı servisler aracılığıyla sızma girişimlerini test edip bunlara önlem almak.

Firmware yazılımını analiz etmek, sahte firmware yazılımları yüklenebiliyor mu test etmek, firmware’de arka kapı (backdoor) veya zararlı kod parçacığı var mı bunları test etmek tersine mühendislik ile hassas verilerin(şifreler,anahtarlar) sızdırılabilirliğini test edip güncelleme mekanizmasının güvenliğini ve veri bütünlüğünü kontrol etmek.

Donanım üzerinde kullanılan doğrulama mekanizmalarının TPM/Secure Boot/Biyometrik Doğrulama güvenilirliğini test etmek vs gibi bir sürü alt başlık olduğunu gördüm. Ve en temelden elektronik bilgimi iyi bir seviyeye getirmekten başladım.

Forum istatistikleri

Konular
8,781
Üyeler
3,519
Son üye
Nurettin Baysal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back