Manyetik Karıştırıcı

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Manyetik karıştırıcı yapmaya çalıştım ,Bir PC fanıına haddiskten çıkan kuvvetli mıknası-ki tornavida ile metalinden zor ayırdım-dönen fanın göbeğine sıcak silikonla yapıştırdım.Ancak girdap oluşturacak kadar dönmüyor.

İçene balık yerine mıktatısa yapışabilen 1 cm civarında ağır olmayan ince çivi atıyorum dönüyor ancak çok fazla işe yaramıyor girdap oluşturmuyor
Balık yerine şekil ve malzeme olarak nasıl bir şey olabilir metalin ortasına ince bakır sardım sürtünme azalsın dönmeyi kolaylaştırsın diye ancak bir işe yaramadı
 
@Sercan in calisan bir cihazi var diye biliyorum.



 
Cam kabın kalınlığı bile dönmesi gereken metalin hızına çok etki ediyor.. 1mm daha kalın olan cam malzemede hemen hemen hiç dönmüyor
Mıktasını üzerine bir harddisk mıknası daha ekleyip deneyeceğim
 
Ben de eski bir pc fanından yapmıştım. Yuvarlak neodimyum mıknatıs kullanmıştım yanlış hatırlamıyorsam. fan 1mm kalınlığında plastik kutunun içinde çalışıyor. 8 litrelik cam kavanozu kutunun üzerine koyup içine de teflon kaplı balık koyunca kavanozda girdap bile uluşturabiliyor. Sanırım benim şansım yaver gitti ve bileşenler birbiriyle uyumlu çalışıyor.
Mıknatıslar fanın çalışmasına da etki ediyor, kutuplarını ve fan üzerindeki açısal konumlarını iyi ayarlamak lazım. Ben deneme yanılmayla bulduğum diye hatırlıyorum. Devir ayarı da eklemek gerekli, aniden yüksek devirde çalıştırdığımda teflon balık merkezden kaçabiliyor.
 
1701673334470.png

Bi milyoncularda satılan manyetik oyuncaklar işe yarayabilir. Hem mıknatıs hem de cam kaplı. Şeklinden dolayı dönmeye de oldukça müsait.
 
Bunları biliyorum.Bunlar çok ağır kesinlikle sıvıyı karıştıracak şekilde dönmez ,balıkların ağırlıkları bunlara göre çok az.
Tüm denemelerden sonra anlamış oldum ki:
Sıvının içinde dönen malzeme merkezden kaçtığı zaman @semih_s in dediği gibi potla dönme hızı değiştirilip dönen malzeme ortaya alınabiliyor.Yani devir ayarı olması şart.
İkinciside büyük hacimleri karıştırabilmek için balık şart
 
Son düzenleme:
27189 eklentisine bak
Bi milyoncularda satılan manyetik oyuncaklar işe yarayabilir. Hem mıknatıs hem de cam kaplı. Şeklinden dolayı dönmeye de oldukça müsait.

Bence bu tarz (kaplaması cam mı bilmiyorum) mıknatıslar çok işe yarar. Fakat yapısal olarak manyetik balıktan farklılar. Dolayısıyla ancak uygun bir tasarım ile yapılmış karıştırıcıda çalışabilirler. Benim karıştırıcıda çalışmadı.

Neden çalışmadı?

Birincisi güçlü olduğukları için kendin yap tarzı karıştırıcıların motoruna çok yakın kalınca dönmesine engel teşkil ediyor. Endüstriyel satılan karıştırıcaıların motorları ile mıknatıslar arasında güzel bir ayrım var. Tasarımda bu göz önüne alınırsa sorun ortadan kalkar.

İkincisi manyetik balığın kutupları iki uzak ucunda bulunuyor. Bahsettiğimiz manyetik oyuncağın ise ortasında bölünmüş şekilde, yani kutupları iki kısa ucunda boylu boyunca bulunuyor. Bu sebeple tasarlanacak karışıtırıcının kutupları birbirinden uzak olmamak zorundaki ki iyice tuttsun.

20231205_015018.jpg
20231205_015036.jpg
 
Birde şunu ekleyeyim. Ben manyetik karışıtırıcıyı ayarlı güç kaynağı ile kullanıyorum. Dolayısıyla ayrıca hız ayarı yapan bir devre kurmaya ihtiyaç duymadım.

Fakat bağımsız tasarlanacaksa, hız ayarlı yapmak şart. Sadece başlangıçta bile yavaş başlatıp sonradan hızlandırmak için dahi gerekli. Bunu göz ardı etmemek lazım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,880
Mesajlar
100,231
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top