MCP4922 DAC Kullanımı

Yani anında ısınmıyor ama 5 dk içinde sıcak oluyor. El değmeyecek kadar değil ama yinede normalden sıcak. Dokunup çekebilirsin ama bir süre dokunup bekleyemezsin.

Benim devreyi çalıştırayım bir süre bakalım. Sonra termal kamera ile bakarız. Giriş 30 VAC, çıkış boşta ve voltaj 12 V ayarlı. Sen de aynı ayarı yap sonra karşılaştıralım. Neredeyse aynı olması lazım, çünkü senin bütün dijital devreler ayrı bir sargıdan besleniyor.

Benim devreyi çalıştırayım bir süre bakalım. Sonra termal kamera ile bakarız. Giriş 30 VAC, çıkış boşta ve voltaj 12 V ayarlı. Sen de aynı ayarı yap sonra karşılaştıralım. Neredeyse aynı olması lazım, çünkü senin bütün dijital devreler ayrı bir sargıdan besleniyor.
Ben akşam yapayım o testi. Şimdi işyerimdeyim.
Ama bende kesin sorun var abi. Daha öncede çok kurcaladım devreyi. Hiç böyle ısınmamıştı. Dünkü duman atan parçayı bulamadım. Muhtemelen ondan kaynaklıdır ama elemanlarda gözle görünür bir tahribat yok.

Ben akşam yapayım o testi. Şimdi işyerimdeyim.
Ama bende kesin sorun var abi. Daha öncede çok kurcaladım devreyi. Hiç böyle ısınmamıştı. Dünkü duman atan parçayı bulamadım. Muhtemelen ondan kaynaklıdır ama elemanlarda gözle görünür bir tahribat yok.

Negatif charge pump devresi sorunlu olabilir. D2 D5 D7 D9 D11 R24 kontrol edebilirsin. Duman bunlardan birisinden çıkmıştır. En yüsek ihtimal R24 den çıkmış olabilir.

Şimdi bir süredir çalışıyor güç kaynağı. Köprü diyotlar 48 °C diyor ama bu ışıma ayarından dolayı biraz yüksek ölçüyor olabilir. Elle dokununca hiç sıcak değil köprü diyotlar.

Yalnız negatif charge pump'taki dirençler çok sıcak. 82 Ω olan 170 °C 220 Ω olan 95 °C. O dirençlerin güçlerini arttırmak lazım. Mesela 0.5 W yapılabilir.

FLIR0061.jpg

Şimdi bir süredir çalışıyor güç kaynağı. Köprü diyotlar 48 °C diyor ama bu ışıma ayarından dolayı biraz yüksek ölçüyor olabilir. Elle dokununca hiç sıcak değil köprü diyotlar.

Yalnız negatif charge pump'taki dirençler çok sıcak. 82 Ω olan 170 °C 220 Ω olan 95 °C. O dirençlerin güçlerini arttırmak lazım. Mesela 0.5 W yapılabilir.

18093 eklentisine bak
Benim devreye çare bulunca belki ihtiyaç kalmaz. Ben duruma göre sipariş edeceğim.

Dün gece aklıma çok takıldı, bir süre uyuyamadım düşünmekten. Bu 82r direnç nasıl oluyor da direk 32v'a bağlayınca yanıyor ama triyaktan geçen 32v da bir şey olmuyor? Orada nasıl bir işlem geçiriyor ki voltaj?

Daha dumanın nereden çıktığını bilmiyoruz. Onu anlayalım önce. Aşama aşama gitmek lazım. Bütüm opamp'leri söküp her kademede sabit bir NREF elde etmen lazım. Sonra oradan devam edersin.

Daha dumanın nereden çıktığını bilmiyoruz. Onu anlayalım önce. Aşama aşama gitmek lazım. Bütüm opamp'leri söküp her kademede sabit bir NREF elde etmen lazım. Sonra oradan devam edersin.
Bu konu ayrı abi. Bu konuya ayrıca bakacağız.

Dün ilk denemede 82R yi 32v sargısına bağlayınca direk kömür ol uştu. Ben ona şaşıyorum. Aynı voltaj triyaktan da geçiyor, orada neden kömür olmuyor.

Dün ilk denemede 82R yi 32v sargısına bağlayınca direk kömür ol uştu. Ben ona şaşıyorum. Aynı voltaj triyaktan da geçiyor, orada neden kömür olmuyor.

Direnci kömür eden voltaj değil içinden geçen akım. Dün simulatörde denerken kondansatörün ters polarize olacağını görmemişim. Belki de simulatördeki elektrolitik ters polarize olunca hala normal davranıyor. Ama gerçek elektrolitik ne yapar ters bağlanınca? Çok düşük değerli bir direnç haline gelir. Çok güçlü bir 32 V u da 82 Ω a bağlarsan 12 W güç harcaman lazım. Senin 82 Ω kaç watt? 0.25 W :cheeky5:

Direnci kömür eden voltaj değil içinden geçen akım. Dün simulatörde denerken kondansatörün ters polarize olacağını görmemişim. Belki de simulatördeki elektrolitik ters polarize olunca hala normal davranıyor. Ama gerçek elektrolitik ne yapar ters bağlanınca? Çok düşük değerli bir direnç haline gelir. Çok güçlü bir 32 V u da 82 Ω a bağlarsan 12 W güç harcaman lazım. Senin 82 Ω kaç watt? 0.25 W :cheeky5:
Yine anlamadım.
Aynı sargı triyaktan geçtikten sonra neden yakmıyor direnci? Asıl soru bu.
Yani 32VAC + 82R = yanıyor.
32VAC + triyak + 82R = yanmıyor.

Daha önce 32 V a bağlı değildi o direnç. Köprü diyodun altına bağlı idi.

Daha önce 32 V a bağlı değildi o direnç. Köprü diyodun altına bağlı idi.
Abim, güzel abim, bir parça aklım var onuda sen alma. :katil2:

Bu köprü diyotun AC girişine bir ucu direk bağlıyoruz, diğerini triyaktan geçirmiyor muyuz?
Hani canımız 12v isteyince onu geçiriyoruz, 26 isteyince onu geçiriyoruz ve 32 isteyince onu geçiriyoruz ya. Bu 82R işte tam oradaki AC ye bağlanıyor ve biz 32 kademesini aktif ettiğimizde köprü diyotun AC girişlerinde 32v oluyor. Bu zıkkım direnç neden orada yanmıyor?

Abim, güzel abim, bir parça aklım var onuda sen alma. :katil2:

Bu köprü diyotun AC girişine bir ucu direk bağlıyoruz, diğerini triyaktan geçirmiyor muyuz?
Hani canımız 12v isteyince onu geçiriyoruz, 26 isteyince onu geçiriyoruz ve 32 isteyince onu geçiriyoruz ya. Bu 82R işte tam oradaki AC ye bağlanıyor ve biz 32 kademesini aktif ettiğimizde köprü diyotun AC girişlerinde 32v oluyor. Bu zıkkım direnç neden orada yanmıyor?
Abi biz neden kademeli yapıyoruz ki direkt 2x12V trafo ile yapardık 33V dc voltajımız olurdu

Hem regülatörleri soğut, hem akım transistörlerini soğut. Her tarafa fan mı döşeyecez? Almiyim böylesi daha iyi. :D
Zaten bir süre sonra kullanılan paketler küçük kaldığı için soğutucu ne kadar büyük de olsa fanlı da olsa soğutmak mümkün olmuyor ki 32vdc den 5vdc ye düşürünce 27vdc sıcaklık olarak harcanacak ve bu değer baya yüksek...

Negatif charge pump devresi sorunlu olabilir. D2 D5 D7 D9 D11 R24 kontrol edebilirsin. Duman bunlardan birisinden çıkmıştır. En yüsek ihtimal R24 den çıkmış olabilir.
Hepsin değiştirdim.
Bu testi yüksüz şekilde yaptım. Birtek Köprü diyot 45-50C civarı ısınıyor. Gerisi normal.

Bir de 7812 ve 7805 çok ısınıyor.

Zaten bir süre sonra kullanılan paketler küçük kaldığı için soğutucu ne kadar büyük de olsa fanlı da olsa soğutmak mümkün olmuyor ki 32vdc den 5vdc ye düşürünce 27vdc sıcaklık olarak harcanacak ve bu değer baya yüksek...
lineer regülatörlerde dediğin geçerli.

smps çalışan(lm2575, lm2596 vs.)
dediğin kadar ısınmaz

lm2596 mavi kart ile
24v giriş 3.3 çıkış 210mA yük 34,35 derecelerdeydi Siemens plcnin cpu katını beslemiştim

Kalibrasyon prosedürü de şu Gökhan:

Güç kaynağı çıkışında 1 V elde etmek için DAC'a ne yazmak gerekiyor bunu tespit edeceksin. Bu değer kabaca şu olacak:

[math]\frac{4096}{7.5 \times 4.096} \approx 133[/math]
Sonra bunu kalibrasyon katsayısı olarak EEPROM'a sakla. Eğer birisi 23.7 V istiyorsa, bu voltaj değerini kalibrasyon katsayısı ile çarpıp çıkan değeri DAC'a yazıyorsun.
Abi kalibrasyon kat sayısı olarak 134 aldım. En doğru sonuca onunla yaklaşıyorum. 30V da 30.04v veriyor.

Ama ekranda bunu 29.47v olarak görüyorum.
Kod üzerinde direnç değeriyle oynadım, voltaj değeriyle oynadım ama bir türlü tutturamadım.
Sanki analog pin havadan nem kapıyor gibi.

30v için 3.24v hesaplamışım analog pini. Çıkışa 30v verince analog pinde gerçekten 3.24v okuyorum.
Bunun kalibrasyonu nasıl yapmak lazım?

Kod:
int currentSensor = A0;
int voltageSensor = A1;
float vOUT = 0.0;
static float vIN = 0.0;
float R1 = 10000.0;
float R2 = 1210.0;
float Vdata = 0;
float V, I;
float Cdata;
float value;

for (int i = 0; i < 350; i++) // daha kararlı ortalama bir sonuç almak için 350 kez okuma yapma
  {
    Vdata = Vdata + analogRead(voltageSensor);
    delay(1);
  }

Vdata = Vdata / 350;
  vOUT = (Vdata * 3.2) / 1023.0;
  vIN = (vOUT / (R2 / (R1 + R2)));

Onu da tersinden yapacaksın. Çıkışı tam olarak 1 V ayarlayacaksın ve sonra da picoda ne okuduğuna bakacaksın.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back