Mermer tozlu kabinet: HP DL380p Gen8 + switchler temizlik/bakım önerileri

Sercan

--
Bugün bir arkadaşımın mermer fabrikasından çıkma bir kabinet aldım.

İçinde:
  • HP ProLiant DL380p Generation8 (Gen8) sunucu
  • Zyxel APT200 (firewall)
  • Juniper EX2200 PoE switch
  • 3COM 2824 switch
  • Digitus Cat6 patch panel
  • 1 raf
  • Kabinet soğutucu fanları

var.

Bunları daha öncede forumda bahsettiğim gibi geliştirme sunucusu olarak kullanacağım.

Yerine göndermeden önce detaylı temizlik ve bakım yapmayı planlıyorum. Durum çok kötü değil ama mermer tozu süpürge ile çekmeye çalıştığımda bile pek çıkmıyor.

Bu cihazları güvenli şekilde temizlemek için önerileriniz nelerdir?

Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini duymak isterim.

20250804_112146.jpg
20250804_112157.jpg
20250804_112216.jpg
20250804_112230.jpg
20250804_112237.jpg
20250804_120714.jpg
20250804_120725.jpg
20250804_120953.jpg

Hayırlı olsun.
2009 yılında ben de aynı modelin G2 versiyonunu almıştım. 2GB ECC SDRam ve PIII 120MHz işlemci vardı.
Güzel makineydi. Dual hot swap PSU'yu ilk o makinede görmüştüm.
Hot swap fanlar ve PSU'ya bayılmıştım.
Temizlik konusunda basınçlı hava olabilir ama ortalığı toza boğar. O yüzden oto yıkamacı gibi biryer olabilir.

Basınçlı hava cihazlara su ve yağ püskürmesine sebep olabilir. Kuru hava denenebilir (deneyen varsa neticesini kendim de öğrenmek isterim).

Herşeyden önemlisi kendi sağlığınızı koruyun maske ve gözlük ile.

Timur hocanin @taydin bulaşık makinesinde elektronik kart yıkamak gibi çılgın fikirleri vardı. Herhalde eşi izin vermiyordu :)

Profesyonel üretimde de kartlar yıkanıyor, çılgın fikir değil :D

Ama ben genelde airbrush, basınçlı hava ve IPA ile temizliyorum kartları ve çok iyi sonuç alıyorum

1754318288293.jpeg

Basınçlı hava cihazlara su ve yağ püskürmesine sebep olabilir. Kuru hava denenebilir (deneyen varsa neticesini kendim de öğrenmek isterim).

Anakartlar gibi çok minyatür SMD malzemelerin olduğu kartta çok dikkat etmek lazım. Kompresörlerin verdiği standart 8 bar hava SMD komponentleri yerinden sökebilir.

Anakartlar gibi çok minyatür SMD malzemelerin olduğu kartta çok dikkat etmek lazım. Kompresörlerin verdiği standart 8 bar hava SMD komponentleri yerinden sökebilir.
Mutlaka regülatörle kullanmak lazım.

Temizlik için kompresör havası mı yoksa tüpte kuru hava mı kullanıyorsunuz?

Benim evdeki kompresörde üçlü filtre grubu var. Partikül, nem, ve yağ. PGH filtre grubu da deniyor.

Aslında temizlik için ben regülatör kullanmak istemiyorum çünkü maksimum 8 barı almak istiyorum. Ama havalı aletler 6 bar istiyor genelde, o yüzden de regülatör var. Regülatörü devreye sok, çıkar uğraşmamak için de temizlik için 6 bara razı oluyorum.

1754329040151.jpeg

Üniversitedeyken aldığım anakart vb bilgisayar malzemelerini bildiğiniz duşun altına sokup sıcak su, bazen de sabunla yıkıyordum. Yıkandıktan sonra en az 3 saat kalorifer peteği üzerinde (kış zamanı) kurutup sonra deniyordum. Çalışmayan abart olmadı şimdiye kadar.
Suyla özellikle sıcak su ile yıkamak problem değil. Sadece kuruduğundan Emin olmak lazım.
@HexfeT yazısından sonra rtc saatli devreler (laptop anakart) için aynı öneride bulunamam ama genel olarak yıkamak (bence) zararlı değil.

Üniversitedeyken aldığım anakart vb bilgisayar malzemelerini bildiğiniz duşun altına sokup sıcak su, bazen de sabunla yıkıyordum. Yıkandıktan sonra en az 3 saat kalorifer peteği üzerinde (kış zamanı) kurutup sonra deniyordum. Çalışmayan abart olmadı şimdiye kadar.
Suyla özellikle sıcak su ile yıkamak problem değil. Sadece kuruduğundan Emin olmak lazım.
@HexfeT yazısından sonra rtc saatli devreler (laptop anakart) için aynı öneride bulunamam ama genel olarak yıkamak (bence) zararlı değil.
Sizin yurdun suyu kireçsizdi galiba Hocam. :D

Sizin yurdun suyu kireçsizdi galiba Hocam. :D
Şu anda Cumhurbaşkanlığı (külliye kelimesini kullanmak istemiyorum) binasının yerinde Orman Genel Müdürlüğü yerleşkesi vardı. Yurt o yerleşke içindeydi. Arıtma var mıydı emin değilim ama çok çok kireçli değildi.

Biraz uzaktan hava tuttum ve fırça ile tozları kabarttım. Ardından yine biraz uzaktan elektrik süpürgesi ve fırça kullanarak tozları çektim. Metal aksamlar için yüzey temizleme havlusu kullandım.

İşlemcinin termal bakımını da yaptım.

Şu anda cihaz temiz durumda. İşletim sistemi kurmaya çalışıyorum ancak bir türlü başlatamadım.

Rocky 10 boot ISO dosyasını indirdim.

Kurulum yapmak istiyorum ama "install" seçeneğini seçtiğimde, başlarken uzun süre bekliyor ve ardından yeniden başlıyor. ROM'u (BIOS) da güncelledim fakat sanırım yeni işletim sistemleriyle tam uyumlu değil.

Hala sorunun nereden kaynaklandığını bulabilmiş değilim. Sanıyorum Raid kartını filan tanımıyor, disk de arızalı olabilir.

1754335223421.png

Profesyonel üretimde de kartlar yıkanıyor, çılgın fikir değil :D

Ama ben genelde airbrush, basınçlı hava ve IPA ile temizliyorum kartları ve çok iyi sonuç alıyorum

43109 eklentisine bak
Sadece Airbrush içine IPA ekleyip püskürtüyor musun, fırça filan da kullanıyor musun?

Eğer lehim yaptıktan sonra flux'ları temizlemek istiyorsam IPA ve fırça kullanıyorum sadece.

Ama hazır bir kartı basınçlı hava ile tozunu aldıktan sonra, sadece airbrush ile temizliyorum, fırça kullanmıyorum.

Bu arada Rocky 9.6'yı sorunsuz kurabildim. Demek sunucu 10'un beklentilerini karşılamıyor.

Neden Rocky linux'un son sürümünü kuramadığıma dair sorunun kaynağını buldum. İşlemciyi beğenmemiş, benim işlemci eski kalıyor.

Belkide Debian kurmalıyım; "bilemiyorum Altan, bilemiyorum..." :yerlereyat1:

RHEL 10 (so RL10 as well) requires at least x86_64 v3 architecture CPUs.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,084
Üyeler
3,224
Son üye
ozi_

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back