Mi Robot Vacuum-Mop Pro+ tamir

Sercan

--
Bir süre önce Mi Robot Vacuum-Mop Pro+ robotunu hesaplı bir fiyata aldım. Aldığımda robot çalışmıyordu, hiçbir tepki vermiyordu. Servis, anakartın arızalı olduğunu söylemiş. Bende bunu bilerek aldım.

İçini açtım ve PCB’yi gözle inceledim. MOSFET’leri kontrol ettim, ancak bir sorun göremedim. Belirli bir arıza tespit edemeyince ilk adım olarak güç süreçlerini kontrol etmek istedim ve cihazı tekrar toparladım. Toparlayınca robot birden çalışmaya başladı. Şarj alıyor, haritalandırma yapıyor ve güzelce temizlik yapıyordu.

Fakat bir süre sonra tekrar tepki vermemeye başladı. Temizliğin ortasında aniden tepkisizleşiyor ve şarj da olmuyordu. Yani başa geri döndü. Bu durumda pili çıkartıp bir süre bekledikten sonra düzeldiğini fark ettim.

Bu arıza davranışı bana notebook’larda görülen bir sorunu hatırlattı. Pil kapasitelerinde bir sorun olduğunda, şarj varmış gibi görünse de bir süre sonra aniden kapanabiliyordu.

Ben de pili kontrol etmeye karar verdim. Pil paketini açtım ve hücreleri ölçtüm. Bir hücre, diğerlerinden çok daha yüksek iç dirence sahipti. Pilleri tek tek ayırdım ve bir tanesinin tamamen bitik olduğunu ölçtüm. Sanıyorum ki sorun bu pilden kaynaklanıyor ve güç aniden kesildiğinde cihaz kendini korumaya alıyor.

Üzerindeki pilin H18650CH BAK A04 etiketinden başka bir bilgiye sahip değilim. Marka ve modelini bilmiyorum, muhtemelen Mi markasının kendi üretimi bir pil.

Şimdi yeni bir pil paketi hazırlayıp tekrar deneyeceğim. Eğer her şey yolunda giderse yedek bir pil paketi alacağım.

Neyse, buraya kadarki süreci fotoğraflayamadığım için aşağıdaki fotoğrafları paylaşabiliyorum.

20250308_190109.jpg
20250308_190122.jpg
20250308_022046.jpg
20250308_022040.jpg

20250308_190134.jpg

Normal pil:

20250308_190217.jpg

Bitik pil:

20250308_190204.jpg

Bugün biraz daha araştırdım. Üzerindeki pillerde yazan "BAK" bir pil markasıymış. "A04" ise H18650CH modelin versiyon numarası gibi görünüyor. Mi markası bu pilleri bol bol kullanıyor gibi duruyor. Bulabildiğim kadarıyla, ekteki datasheet benim modelime uygun. Pilleri buna göre test edeceğim.

Ekler

Forum istatistikleri

Konular
7,437
Üyeler
3,023
Son üye
s7y3r

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back